Стокхолмският арбитраж: Указът на Путин за плащане на газа в рубли е законен, финландската Gasum да плати на „Газпром“ 300 млн. евро

Ако същия съд или подобен отсъди за България, страната ни ще трябва да плати на „Газпром“ по същия казус неустойки в размер над 2 млрд. лева.

Стокхолмският арбитраж постанови финландската държавна компания „Gasum“ да плати на „Газпром Експорт“ над 300 млн. евро просрочени задължения, като установи, че спирането на доставките поради отказа на финландската компания да плаща за газ в евро или долари, които по-късно самият „Газпром“ трансформира в рубли е законно, съобщи руската държавна компания.

„В решението си арбитражният съд, наред с други неща, разпореди на „Gazum“ да плати на „Газпром Експорт“ над 300 млн. евро просрочени задължения за доставки на газ и във връзка с неизпълнението на задължението по договора „вземи или плати“, както и лихви за забавено плащане“, се казва в изявление в официалния канал на Gazprom в Telegram.

Съдът също така признава издаването на указа на Владимир Путин за преминаване на плащанията за доставки на газ от евро и долари към рубли като форсмажорно обстоятелство по договора. По този начин арбитражът потвърди законосъобразността на действията на руската страна, която на 21 май спря трансфера на гориво за Финландия поради отказа на „Gasum“ да приеме новите условия на плащане.

„Арбитражът също така задължава страните да продължат преговорите по договора за разрешаване на ситуацията с по-нататъшните доставки“, информират от „Газпром“. Уточнява се, че решението е прието на 14 ноември.

На 23 март Владимир Путин обяви, че плащанията за доставките на природен газ за ЕС и други страни, които са наложили санкции, ще се извършват в евро и долари, но ще се трансформират в руски рубли, като по този начин ще се избегне използването на долара и еврото в изчисленията и парите ще са защитени от конфискация, защото ще се съхраняват в руска банка. След това президентът подписа указ в този смисъл и заяви, че ако купувачите от недружелюбни държави не се съгласят парите им да се трансформират в руска валута от 1 април, Русия ще счита това за неизпълнение на газовите договори.

„Газпром Експорт“ уведоми „Gasum“ през април за промяната в условията, но финландската компания не ги прие. Тъй като компаниите имаха съществени разногласия и по други изисквания на договора, „Gasum“ реши да отнесе всички спорове, свързани с договора, към арбитражът в Стокхолм.

Според шефа на енергийната комисия в парламента Делян Добрев, по същия казус България може да получи иск от „Газпром“ за над 1 млрд. евро. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Просто не ми се мисли какво ще стане с членовете на този съд.Ще им се стъжни живота от сега насетне.

  2. СЛЕДВАЩАТА СТРАНА ОТ ИДИОТИ,КОЯТО ЩЕ ПЛАЩА СМЕ НИЕ,БЪЛГАРИЯ! ЩЕ ПЛАШИТЕ ПУТИН! СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ,ЧЕ ВСИЧКО Е ЗАКОННО?! АЙДЕ СЕГА ДА ВИДИМ И ЧУЕМ,КАКВО ЩЕ НИ ОБЯСНЯВАТЕ?!ИЗРОДИ СТЕ,ИЗРОДИ,НЕ ПОЛИТИЦИ!ПЛАШИПУТАРНИЦИ!

  3. 240 ПУТЕШНИКА ИМАТЕ ВСИЧКАТА ОМРАЗА НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ДА ЖИВЕЕ И ПРЕБЪДЕ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *