След вето от САЩ: Съвета за сигурност на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати блокираха опита на ООН да признае независима палестинска държава, като наложиха вето в Съвета за сигурност за пълноправно членство на Палестина в световната организация, съобщава „Ройтерс“. Руският представител в ООН Василий Небензя определи ветото на САЩ като „напразен опит да се спре неумолимият ход на историята“ и отбеляза, че резултатите от гласуването показват, че САЩ са почти напълно изолирани в света. При гласуването на проекторезолюцията, която препоръчва на 193-те държави в Общото събрание на ООН да признаят независима палестинска държава, Великобритания и Швейцария се въздържаха, докато останалите 12 членове на Съвета за сигурност гласуваха „за“. Мотивът на САЩ за ветото е, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез преки преговори между Израел и палестинската власт, а не чрез действие на ООН.

Резолюцията за пълноправно членство на Палестина в ООН дойде след продължаващият вече шести месец геноцид на Израел в Газа и докато Тел Авив продължава да увеличава и разширява еврейските селища в окупирания Западен бряг, заграбвайки все повече територии и изтласквайки палестинците в безплодната пустиня.

„Последните ескалации правят още по-спешно да се подкрепят усилията на добра воля за намиране на траен мир между Израел и една напълно независима, жизнеспособна и суверенна палестинска държава“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред Съвета вчера. Неуспехът да се постигне напредък чрез решение за две държави само ще увеличи нестабилността и риска за стотици милиони хора в региона, които ще продължат да живеят под постоянната заплаха от насилие“, каза той.

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан каза, че палестинците не са успели да изпълнят критериите, за да станат пълноправни членове на ООН, сред които: постоянно население, определена територия, правителство и капацитет за влизане в отношения с други държави.

„Кой гласува Съветът да „признае“ и да даде статут на пълноправно членство на палестинците? „Хамас“ в Газа? Палестинският „Ислямски джихад“ в Наблус? Кой?“, попита Ердан. Той каза, че предоставянето на пълноправно членство в ООН на палестинците „ще има нулево положително въздействие и за двете страни, че подобно решение ще причини само разрушения за години напред и ще навреди на всякакъв шанс за бъдещ диалог“.

„С блокирането на резолюцията за Палестина в Съвета за сигурност на ООН Съединените щати се опитват да пречупят волята на палестинците и да ги принудят да се подчинят на палачите си от Израел“, заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, цитиран от ТАСС.

„Съединените щати си затварят очите за престъпленията на Израел срещу цивилни в Газа и не забелязват незаконното заселване на стотици хиляди евреи в Западния бряг и в Западен Йерусалим. Те не забелязват окупационната израелска власт в Западния бряг, която с всички средства поробва, превръща в третокласни граждани, унищожава и прогонва от родните им земи стотици милиони палестинци“, каза Небензя след гласуването на проекторезолюцията.

Небензя отбеляза, че резултатите от гласуването показват, че САЩ са почти напълно изолирани в света.

„Страданието на палестинските цивилни отеква в сърцата и душите на милиони хора по света, в страните, които доставят оръжие на Западен Ерусалим, гласовете на привържениците на забраната на такива доставки стават все по-силни. Резултатите от гласуването са, че Вашингтон остана почти напълно изолиран“, каза той.

Небензя определи ветото на САЩ като „напразен опит да се спре неумолимият ход на историята“.

„Заставайки зад най-безразсъдните и безчовечни действия на своя съюзник Израел и отказвайки да търсят справедливи решения, САЩ все повече пропадат в бездната на нищото. САЩ избират войната, която може да погълне целия регион, каза дипломатът, отбелязвайки, че подобна политика е недостойна за велика сила. Историята няма да прости за това. Призоваваме Съединените щати да се вслушат в гласа на разума и да помислят за последствията от своите решения“, заключи Небензя.

Съветът за сигурност на ООН отдавна одобрява варианта за две държави, живеещи една до друга в рамките на сигурни и признати граници. Палестинците искат държава на териториите Западен бряг, Източен Йерусалим и Ивицата Газа – тоест палестинските територии, превзети и окупирани от Израел през 1967 г.

Израелският представител Гилат Ердан се изказа последен след вота, след постоянния наблюдател на Палестина в ООН Рияд Мансур. Веднага след като постоянния представител на Израел Гилад Ердан получи думата, приблизително половината от делегациите в залата се изправиха и напуснаха залата. Преди речта на израелския постоянен представител  почти нямаше празни места.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Измислената държава Косово може да бъде самостоятелна. Там вече се кипри една огромна ам. военна база Бондстиил.Палестинска държава обаче не може, щото Щатите и Англия, тези, които са си присвоили правото да налагат санкции на целия свят не го позволяват.Е хайде стига бе, така не може да продължава. Щатите си имат огромна територия заградена от два океана, никой не ги плаши, никой не ги напада, какво са тръгнали да доят целия свят.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *