Скандал! Служебното правителство на Радев Гони БСП от централата им на „Позитано“ 20

Огромен скандал разтресе БСП в навечерието на парламентарните и президентските избори. Областният управител на София, назначен от служебното правителство на Румен Радев, е извадил изпълнителен лист срещу БСП. Процезурата цели изгонването на партията от сградата й на Позитано 20, съобщиха от централата на БСП.

Скандалното е, че областният го прави в нарушение на Закона за политическите партии от 2019, според който офисите на парламентарно представените партии и тези преминали 1% на избори получават безвъзмездно помещения.

В разрез със закона на социалистическата партия се начисляват пари за наем със задна дата от 2019 г. досега в размер на 280 000 лева с лихвите, които не би следвало да се начисляват по силата на закона.

Най-скандалното е, и то буквално е взривило ръководстото на социалистите, че това се прави зад гърба им, без да са ги уведомили официално. От БСП не били информирани, че по бързото производство е изваден изпълнителен лист срещу тях, с който областният управител може да блокира сметките на партията и така да осуети всички плащания, включително заплатите на хората, както и да провали кампанията.

„Могат всеки момент да ни извадят принудително от централата на партията“, заявиха от апарата на „Позигано“ № 20.

БСП се помещава там повече от 25 години. „Може, без да разберем, да ни блокират сметките в НАП“, казаха още от там.

До промените в закона, който освобождава парламентарно представените партии от наем, социалистите редовно са плащали дължимите суми и сега всички в централата на партията са шокирани от действията на служебния кабинет.

„Това е неприкрита репресия срещу БСП. Това е поредната стъпка за разбиване на социалната идея в България“, категорични са социалистите.

Какво казва Законът за политическите партии:

Чл. 31. (1) (Изм. – ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) Държавата и общините предоставят безвъзмездно на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност.
(2) (Изм. – ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) Помещения по ал. 1 могат да се предоставят и на партии, които на последните избори за народни представители са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове в страната и извън страната, с изключение на гласовете по чл. 279, ал. 1, т. 6 от Изборния кодекс.
(3) Предоставянето на помещения на политически партии се извършва съгласно Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост.

Чл. 32. (Изм. – ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) (1) Политическите партии, на които са предоставени помещения по чл. 31, заплащат експлоатационните разходи, ако има такива.
(2) Предоставените помещения на политически партии не може да се преотдават под наем и да се преотстъпват за ползване. Такива помещения може да се ползват съвместно по договор с трети лица само за цели, пряко свързани с дейността на партията. В тези помещения не може да се извършва стопанска дейност.
(3) Правоотношенията с политическите партии се прекратяват поради неплащане на експлоатационните разходи за повече от три месеца или при нарушение на забраната по ал. 2. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ВСИЧКИ НАТОВЦИ ПОДЛОГИ НАРОДНИ ПРЕДАТЕЛИ ДЖЕНДЪРДЕМОКРАТИ НА БОКЛУКА ДА ЖИВЕЕ БСП

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *