Сирия поиска САЩ да платят откраднат петрол за $115,2 млрд. и да изтеглят войските си от сирийските петролни находища (С ВИДЕО)

Сирия призова ООН да предприеме действия срещу САЩ заради „окупацията на части от сирийската територия, както и за незаконния добив на природни ресурси в тези райони“, съобщи сирийската информационна агенция SANA.

Дамаск поиска и компенсация от Вашингтон за „откраднатия от САЩ сирийски държавен газ и петрол“.

Според писмо, изпратено от министерството на външните работи на Сирия до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, както и до Албания, която в момента председателства Съвета за сигурност на ООН, сирийските дипломати призовават международната организация да сложи край на нарушенията на международното право и Хартата на ООН от страна на САЩ, които незаконно са разположили свои военни бази и войски и така са окупирали североизточната и югоизточната пустинни части на Сирия, където се намират петролните и газови находища на страната.

Вашингтон и съюзническите им ислямистки бойни групировки от години ограбват „богатството и стратегическите ресурси“ на страната, се казва в писмото до ООН, цитирано от SANA.

Според оценките, посочени в писмото, преките и косвени щети, нанесени на петролния сектор и минералните богатства на Сирия от американските военни в окупираните от тях части на страната от 2011 до 2023 г., възлизат на 115,2 милиарда долара.

Писмото завършва с искане „американските служители да бъдат подведени под отговорност за тези кражби, а американската администрация да бъде принудена да компенсира страната тях“. Дамаск също така призова за изтеглянето на целия американски военен персонал от Сирия и връщането на всички петролни и газови полета под контрола на сирийската държава.

Припомняме, че няколко международни разследвания доказаха, че „шистовите“ втечнен газ и петрол, които САЩ продават на Европа не са нито шистови, нито американски, а са откраднати от находищата на Сирия.

Бившият президент Доналд Тръмп призна публично, че „американските военни са в Сирия само заради петрола“.

Подобно изказване направи наскоро и ген. Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ. Той заяви, че САЩ ще останат в Близкия Изток за десетилетия напред, защото Близкият изток е „много важен за САЩ по много причини“, не на последно място и защото е „основен източник на петрол и енергийни ресурси“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. И аз като българин искам сатаниските изчадия да върнат на България над 111 милиарда евра, колкото ни струваше затриването на българската армия, отделно за консесиите, кражбите и геноцида над българите, там сумата е по-голяма.

  2. Затриването на България братко, макар, че това е обръщение между масони, върви с пълна сила. Украйна вече е съсипана, сега това се прави и у нас. Този парламент и това правителство трябва да се разкарат спешно, макар, че апатията е изписана на всяко затлъстяло лице,налапало цигарата като спасителен пояс.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *