ВАС ще гледа делото срещу Милена Славова, „Възраждане“ я подкрепи в битката ѝ срещу „розовия фашизъм“

Граждани се събраха на демонстрация пред сградата на Върховния административен съд (ВАС) в подкрепа на певицата Милена Славова. Част от хората държат плакати с надпис “Не на отнемането на свободата на словото и налагането на противоестествени модели”, както и “Вярваме, че правдата ще възтържествува”. Днес във ВАС ще се проведе съдебно заседание по дело за дискриминация във връзка с пост на певицата през 2021 г. във Фейсбук, свързан с прайда, който се провежда в София.

Междувременно от „Възраждане“ изразиха възмущение „от репресиите срещу рок-певицата Милена Славова по повод изказването ѝ през 2021 г., че не подкрепя гей парадите. Свободата на словото е конституционно залегнало право на всеки човек и считаме за абсолютно недопустимо българските граждани да бъдат наказвани и публично линчувани заради гражданската си позиция по какъвто и да е въпрос“.

„Заради позицията си Милена е обиждана и заплашвана от ЛГБТ активисти с побой и дори с физическо ликвидиране. Фактите – Милена не е против хората с хомосексуално влечение, които се държат нормално в обществото и не парадират със сексуалния си живот. Тя, както и ние, осъжда извращенията, на които ставаме свидетели по време на гей парадите. Поводът за избухването на певицата в социалните мрежи е снимка, на която вижда гол мъж по време на прайда със забодено българско знаме в задните си части по улиците на София. Прокуратурата не се самосезира за поругаване на националния ни символ, (което е престъпление според нашия Наказателен кодекс), нито пък потърси лицето, подиграло се с нашата светиня, за да му повдигне обвинение.

Активира се ЛГБТ обществото, което ѝ заведе дело пред Комисията за защита от дискриминация. Милена печели на първа инстанция, но на втора инстанция в АССГ е осъдена.

На 13.09.2023 делото ѝ ще се гледа пред Върховния административен съд и решението ще бъде окончателно. Този случай сега е прецедент, но ако Милена бъде осъдена, ще се създаде съдебна практика, която постепенно ще пречупи гръбнака на обществото. Наясно сме с целта на това евтино шоу и тя е хората да замълчат завинаги под страх, че ще бъдат репресирани, бити и съдени за различното си мнение“, гласи позицията на „Възраждане“.

Партията заявява, че подкрепя Милена в битката ѝ срещу „розовия фашизъм“. Нашите народни представители ще бъдат днес пред съдебната палата, за да изразят подкрепата ни, добавят от „Възраждане“.

Припомняме, че през 2021 година двама гeй активисти и младежката ЛГБТИ организация „Действие“ подадоха сигнал срещу Славова до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) заради нейн статус във фейсбук срещу провеждащия се в София прайд. Според жалбата, певицата е осъществила дискриминация, тормоз и подбуждане към дискриминация по признак „сексуална ориентация“ по смисъла на Закона за защита от дискриминация.

Постът на Милена в социалната мрежа гласи: „Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци.“ В жалбата си от спонсорираното от Сорос НПО „Действие“ посочват и други изказвания на Славова пред „Нова телевизия“, където тя се оплаква, че „дискриминацията е вече с обърнат знак и е насочена към хетеросексуалните“.

През 2022 година Комисията за защита от дискриминация постанови решение, с което не намери дискриминация, нито тормоз и подбуждане към дискриминация в изказванията на Милена Славова, а ги защити като такива, изразяваща правото й на свобода на словото. Впоследствие Административния съд София град отмени това решение и върна казуса към комисията със задължителни указания за изпълнение, припомнят от „Действие“.

Казусът стигна до върховния съд, защото и Комисията за защита от дискриминация, и Славова обжалват решението.

Пред съда аднокатът на Милена Славова, адв. Мария Янева заяви, че „певицата е подбудена от неприлично поведение, а не от конкретни хора с различно сексуално убеждение. Славова е срещу парада, а не срещу общността“, заяви още защитникът, цитиран от Българската телеграфна агенция (БТА).

Милена Славова заяви, че изказването ѝ за прайда е породено от видеоклип на гол участник в гей парада в София, който дефилирайки е забол националния ни флаг на задника си, и не е насочено срещу общността. Тя твърди, че след поста във Фейсбук и медийна изява по темата е получила заплахи за живота си. (Само да вметнем, че поругаването на националния флаг е престъпление, за което обаче прокуратурата не се е самосезирала-б.р.)

Според адвокат Деница Любенова, която представлява ЛГБТИ общността, Славова е осъществила дискриминация по смисъла на закона. Пред медиите, след заседанието, тя добави, че певицата е създала омраза и възможност за дискриминация към една група, която вече е таргетирана от обществените нагласи. Според нея не става дума за свобода на словото, като добави, че има подробна практика на Европейския съд по правата на човека в тази насока.

Решението на съда ще стане известно до един месец, като този срок е инструктивен.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *