Сиймур Хърш: Войната без ограничения. Израел се цели в системата от тунели на Хамас под Газа

Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com

Израелското ръководство продължава да води тотална война срещу Хамас – война, която се води във въздуха над град Газа, по улиците, където танковете навлязоха в зоната и под земята, в лабиринта от тунели под Газа, а броят на жертвите от постоянните бомбардировки се увеличава. По данни на международната хуманитарна група „Защита на децата“ досега са загинали над 8 000 жители на Ивицата Газа, 40% от които деца, в отговор на терористичната атака на Хамас от 7 октомври срещу израелското нощно танцово парти, кибуци и малки земеделски селища в южната част на Израел.

Хамас все още държи повече от 230 израелски заложници, които залови през онази убийствена събота, когато в продължение на десет часа на мястото на инцидента не се появиха почти никакви израелски сили.

Сн: Факли, наблюдавани от позиция близо до Сдерот по границата с Израел, пуснати от израелските сили над Ивицата Газа на 31 октомври

Броят на загиналите израелци при нападението на Хамас на 7 октомври вече е 1 400 души, като сред тях са 317 израелски военни – някои от жертвите може да са и военни подизпълнители – и 58 полицаи. По данни на Държавния департамент най-малко 30 американци, много от които работещи за неправителствени организации, също са били убити, а тринадесет американци все още са в неизвестност. Десетки от заловените от Хамас, сред които много млади и много възрастни хора, никога не са стигнали до тунелната система, защото са паднали или – което е по-вероятно – са били свалени от велосипедите и мотоциклетите, на които са били превозвани и са били незабавно екзекутирани.

През последните няколко дни израелските военни засилиха наземните си операции срещу Хамас, като изпратиха танкови колони директно в Газа и обстрелваха от разстояние цели в град Газа. Военен експерт, който е участвал в бойни действия на ЦАХАЛ, ми каза, че движението на танковете е началото на втората фаза на бойните операции срещу Хамас. Целта, каза той, е да се пробие защитният периметър на Хамас около основните му бункери и тунели в центъра на град Газа. Танковите колони „не се втурват към центъра. По-скоро остават по периметъра, като стрелят от разстояние.“

Подобна тактика, според експерта, свежда до минимум израелските жертви, като същевременно води до стотици убити врагове: „Войниците не се втурват и не се бият лице в лице с терористите.“ Недостатъкът на подобна тактика според него е, че „сградите и кварталите са изравнени със земята… без значение дали в тези сгради има цивилни граждани.“ Израел постоянно казва пред журналисти, че жителите на град Газа получават предупреждения, преди да бъдат атакувани техните сгради. Експертът допълни, че има и втори недостатък: „Бавният поход отнема време. Колко време има Израел, за да продължи тази война?“ Той имаше предвид нарастващите световни протести, които призовават за прекратяване на огъня.

Има и други два проблема, с които се сблъсква горчиво разделеното израелско ръководство, ръководено сега от министър-председателя Бенямин Нетаняху: преговорите за връщането на повече от 230 заложници от Хамас, сред които са поне шестнайсет, а може би и още дузина, членове на ЦАХАЛ на активна служба; и унищожаването на обширната система от тунели на Хамас, която включва изходи и входове под хиляди административни сгради в град Газа, които са основните цели на израелските военновъздушни сили. Беше ми казано, че към този момент са унищожени близо 50% от сградите в град Газа, а бомбардировките ще продължат, докато израелските ВВС постигнат целта си за унищожаване на 65% от възможните пътища за бягство на ръководството на Хамас и неговите бойци в целия град.

Настояването на Израел, че всички жители на сградите, които са били обект на атаки, са били уведомени за предстоящото разрушаване, не допринесе за намаляване на международното възмущение от това, което се разглежда като крайно непропорционален отговор на Израел на терористичните атаки на Хамас.

Тунелите на Хамас бяха „зашеметяващи със своята изобретателност“, каза ми служител, който е помогнал на Израел за картографирането на тунелите и за справянето с опасността от лесния достъп на бойците на Хамас до целия град. „В цяла Газа имаше административни тунели, тунели за командване и контрол и тунели за съхранение“, каза ми той, със стотици входни точки. След нападението на 7 октомври е било решено, че „всички сгради с крайни изходни и входни точки трябва да бъдат бомбардирани“.

Количеството пръст и отломки, според служителя, изкопани за подземната конструкция в град Газа, се оценява на 75 милиона кубически фута – общо количество, за чието изхвърляне ще са необходими 140 000 контейнера за смет. Официалното лице използва аналогия, за да опише проекта, който е бил внимателно наблюдаван в продължение на години от външни експерти, работещи с израелското разузнаване: изкопан е материал, който би бил достатъчен за построяването на Голямата пирамида в Гиза, в Египет.

Добре информирани американци и израелци ми казаха, че няма признаци израелското ръководство да спре почти денонощната бомбена кампания, докато не бъдат поразени 65% от целите за унищожаване. Бомбардировките превърнаха отдавна лишения от живот град Газа в смъртоносна пустош.

Във връзка с последните ми проучвания ми казаха, че към момента на нападението на 7 октомври в огромната система, включваща отопление, осветление, вентилация и дори климатик, са живеели и тренирали между 15 и 20 хиляди бойци. Достъпът до целия град е позволявал на много хора да идват и да се връщат при семействата си в града.

Израелското разузнаване смята, че хилядите работници от Газа, които са имали работа в Израел, са предоставили на планиращите от Хамас основни данни и снимки, много от които са били изпратени по мобилни телефони чрез WhatsApp, за израелските кибуци и местните села, които бяха нападнати в началото на октомври.

Междувременно продължават сериозните преговори между Израел и ръководството на Хамас. Хамас е наясно, че израелското ръководство, което не успя да защити своите граждани на 7 октомври, желае да спаси заложниците чрез размяна на затворници, както се е случвало и преди. Публичното обсъждане на тези преговори не дойде от Тел Авив, а от Яхия Синвар, страшният и омразен лидер на Хамас в Газа, чийто говорител направи в събота изявление пред телевизионната станция на Хамас „Ал-Акса“, в което заяви, че движението му е готово за „незабавна“ размяна на израелските заложници срещу всички палестински затворници в израелски затвори. Самият Синвар е осъден на доживотен затвор през 1999 г. за убийството на четирима заподозрени палестински информатори и двама израелски войници, но е освободен, заедно с повече от хиляда други затворници, при размяната на затворници през 2011 г. за един-единствен пленен израелски войник на име Гилад Шалит.

Казаха ми – подробностите са сложни – че Синвар, за когото се твърди, че е научил иврит, докато е бил в затвора, е изразил готовност да обсъди размяната на затворници, която би включвала освобождаването на хиляди затворници от Хамас, намиращи се в момента в израелски затвори. Освободените затворници може би ще бъдат преместени в Катар. Беше ми казано обаче, че има и задънена улица: Синвар отказва да включи пленените израелски войници в сделката и настоява израелските заложници от мъжки пол на възраст между 17 и 45 години – техният брой може да достига 30 или повече – да бъдат считани за войници, поради автоматичния им статут на резерви на ЦАХАЛ до навършване на 45-годишна възраст.

Преговорите, както ги описва израелски източник, се водят, въпреки че израелските специални сили и войници от редовната армия са в Ивицата Газа и проникват в тунелите от известни точки за достъп и унищожават изходите и вентилационните канали по време на движение. Основната цел на проникването досега е да се определи къде се намират заложниците. Казаха ми, че съпротивата е била слаба, като до неделя е имало само една значителна жертва. На този етап не се очертава голяма сухопътна инвазия на израелската армия в град Газа, но израелската въздушна и сухопътна кампания набира скорост. Смята се, че много от тунелите са се срутили в резултат на тежките бомбардировки и не е ясно колко дълго могат да оцелеят бойците на Хамас, въпреки големите запаси от храна и вода. Казаха ми също, че в цялата система от подземни тунели няма ток и всички бойци и заложници живеят на тъмно.

Предвид всички тези пречки пред спасяването им, съдбата на заложниците е неясна. Лидерите на Хамас отказват да позволят на Международния червен кръст да посети заложниците. А добре информиран израелец ми каза, че преди две седмици Нетаняху е инструктирал израелските външни и вътрешни разузнавателни служби „да издирят и убият всеки един политически и военен лидер на Хамас“ в Близкия Изток. Източникът ми каза: „Израел безмилостно преследва семействата, съпругите, децата, братята, сестрите, родителите на политическите и военните лидери на Хамас“. Той каза, че четиринадесет членове на семейството на Исмаил Хания, политическият лидер на Хамас в Катар, вече са били убити. Според него, в рамките на два дни след нахлуването на 7 октомври е била убита вдовицата на Абдел Азиз ал-Рантиси, съоснователят на Хамас, който беше убит през 2004 година. По думите му осем членове на семейството на Мохамед Деиф, военен лидер на Хамас, също са били убити в безопасните си домове.

„От гледна точка на Израел това сега е война без ограничения“, ми каза израелецът.

Източник: seymourhersh.substack.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *