Сергей Караганов: ИДЕ ЧУДОВИЩНА КРИЗА! ЕС се Разпада, Хегемонът САЩ е на Смъртен одър! Китай ли ще Спаси Света?! Топ Интервю:

Коронавирусната пандемия се оказа измама. Но какво е намислило световното задкулисие, поставяйки населението на Планетата под арест, лишавайки го от работа и средства за препитание? Очевидно е, че великите сили се готвят за ново преразпределение на света на сфери на влияние – предстои нова Ялтенска конференция. И един от големите въпроси е попадат ли Балканите заедно с Италия, Франция, Испания и страните от бившия Варшавски договор в сферата на влияние на Русия и Китай? И кои страни ще останат в сферата на влияние на САЩ вследствие на това задаващо се преразпределение на света? За всичко това говори руският геополитически анализатор Сергей Караганов – основател на Съвета по Външна и Отбранителна Политика (СВОП), декан на Факултета по световна икономика и политика на Висшето Училище по Икономика в Москва. Ето интервюто с него:

Сергей Караганов

– Сергей Александрович, много световни анализатори смятат, че днешната пандемия е хуманен заместител на Третата световна война. Твърдят, че този път Световното задкулисие е решило да реши икономическите си и системни проблеми по безкръвен път – чрез т. нар. „пандемия“. Затова и подопечната му СЗО нарочи една обичайна грипна епидемия за „смъртоносна пандемия“. Макар че по дефиниция „пандемия“ се обявява, когато е заразено не по-малко от 5% от населението на Земята. Това са 350 милиона души. Но в пика на коронавирусната епидемия, на 23 април на планетата имаше едва 2 655 287 заразени – тоест-  170 пъти по-малко, отколко е необходимо, за да се обяви пандемия. Явно на някого това е удобно. И по-точно- някой се готви пак да преразпредели световните пазари. Очевидно е, че в света днес пак са назрели противоречия, които не могат да се решат без световна война. Какви са те? В същото време пълномащабна трета световна война, значи ядрена война- нещо, което е крайно неприемливо за всички страни. От такава война ще изгубят абсолютно всички…

– Да, част от световния икономико-политически елит измисли и използва тази епидемия от Ковид-19, за да реши и да прикрие своите тежки проблеми. Но явно сценарият не е бил добре измислен, излязъл е извън контрол… защото в момента виждаме, че от тази ситуация губят всички. Като при всяка подобна полу-военна ситуация, нещата често стават непредсказуеми. Действително, вече няколко години обстановката в света е предвоенна, поради огромното количество натрупани системни противоречия. До преди 75 години тези ситуации задължително се решаваха с голям, че даже и световен военен конфликт. Вече обаче това е невъзможно, защото 15 държави притежават ядрено оръжие и това ни осигурява паритет.

Но да се спрем на големите политико-икономически противоречия:

1- Първото и, разбира се, главното – съвременният модел на капитализма, основан на безкрайния ръст на потребление, вече не работи. А друг модел на капитализма засега няма. Или пък тези, които създадоха този краен неолиберален модел на капитализма и са негови бенефициенти, засега не искат друг. Да допълним към това и катастрофалното съкращаване на средната класа в повечето западни страни. За последните 30 години нейната численост намаля три пъти. Глобалният проект на САЩ, който предвиждаше тъкмо САЩ да са в центъра на целия проект и да са основния печеливш, вече рухна. Включително и благодарение на това, че преди 20 години Русия възкръсна някак от нищотои подкопа основите на 500-годишното господство на Запада, основано на военното им превъзходство. И днес, 20 години по-късно това западно превъзходство над останалия свят вече не съществува. А на него се основаваше доминирането на западните политика, икономика, в културно-идеологическата сфера… Благодарение на тези лостове за световно влияние Западът тънко накланяше световният брутен продукт в своя полза и за свое благоденствие. Сега всичко това пропадна напълно.

Падението на западната доминанта върху света започна през 70-те и 80-те години на миналия век, но в сюблимния момент катализаторът на това западно пропадане Съветският Съюз рухна. СССР просто изпревари Запада по отношение на фалита с 1-2 години. Но тъкмо това даде глътка свеж въздух на самия Запад и го отдалечи от тоталния фалит на капитализма с едни 30-тина години. След това дълго време изглеждаше, че САЩ и ЕС са във възход, но това беше привидно. Веднага щом Русия възстанови силите си и оспори военно-политическото превъзходство на Запада, замириса на фалит.

Същевременно лъсна със страшна сила огромният проблем със замърсяването на планетата и най-вече – с изменението на климата. А такъв проблем в рамките на експанзионистичния капитализъм на практика не може да се реши. Успоредно с това западната финансова система, която владее света, въобще не успя да си вземе поука от кризата от 2008 година. Финансовите акули опитаха, но не намериха решение как хем да я реформират, хем да продължи да им носи печалби. И именно тя провокира днешната световна икономическа и финансова катастрофа, чиито параметри тепърва ще видим и усетим на гърба си. Към нея трябва да добавим и политико-екзистенциалната криза на Европейския съюз, кризата на атлантическите отношения вътре в НАТО, където има разрив между трите стълба САЩ, Турция и ЕС. Имаме още криза сред американската управляваща класа. Вследствие на всички тези вътрешни кризи на западняците им светна, че е дошъл краят на тяхната културно-икономическа хегемония над планетата. Разбраха, че ги чака фалит и намериха начин да отпишат всички тези свои провали. Решението се оказа „пандемия“. Бих казал, че това е един хуманен подход, защото можеше да е и пълномащабна Трета световна война.

Запада използва мрежата си от глобални структури за влияние по планетата за да раздуха фикцията „пандемия“ и така да прикрие провалите и недееспособността си завбъдеще. Ефекта е видим – никой не говори за икономически крах, говори се за коронавирус и здраве.

Това отвличане на вниманието с епидемията обаче е временно решение. То само отлага проблемите. И на Запад, и на Изток се наблюдава тенденция на замяна на традиционните либерални режими с по-авторитарни. Не е известно дали това ще помогне на Запада.

Едно може да се каже със сигурност: Пандемията беше опит на икономическия и финансов световен елит за една малка изкуствена „победоносна война“, на която после да припишат провалите си. Война, която да прикрие тяхната некомпетентност да водят света при променени условия, и прикрива нежеланието им да променят старият изчерпан модел на развитие. Защото идващият нов модел значи и разпускане на старите елити и замяната им с нови. За днешния световен елит пандемията беше въпрос на оцеляване.

Светът е на прага на нова ера! А подобни промени никога не стават без революция. Затова е и този чудовищен спазъм. Относно опасността от коронавируса: Всяка година на планетата умират милиони и десетки милиони хора от всевъзможни вирусни епидемии, без медиите да акцентират особено.

– Прави впечатление, че в Съединените щати политическите елити използваха коронавирусната пандемия за атака срещу опонента си в контекста на задаващите се избори. В Европа пък вируса беше използван като претекст за стопиране на бежанските вълни. У нас, в Русия – коронавирусът отклони вниманието от кризата в икономиката и обществения живот. Навсякъде си има кризи, навсякъде има стари елити, които диктуват политиката, икономиката и финансите. И сега същите, досущ като котки в детски пясъчник, зариват с лапи дупката с проблемите си – за да не се видят. В конкретния случай ги зариват с коронавируса.

– Всички държави по света имаха проблеми. И китайците си имаха собствени проблеми, но те бързо ги оправиха. Обръщам ви внимание и върху следния факт: Ние не знаем какво се случва с този коронавирус в останалите части на света. Не знаем как протича борбата с коронавируса в Азия, в Индия, в Африка, каква е ситуацията в Латинска Америка… Съобщават ни се някакви цифри, но никакви репортажи няма по телевизиите например. В тези огромни региони от планетата коронавирус почти няма. Ние, Русия, Европа и САЩ сме в руслото на старата западна информационна среда. А тя разду една обикновена грипна епидемия до размерите на бубонната чума от 15-ти век.

– Днешният бранд на световните информационни средства е коронавирусът. С него даже и бубонната чума не може да се конкурира.

– Призовавам да се излезе от това поле. Мен днес сериозно ме безпокои това, че отвличат вниманието ни от много по-дълбоки и важни проблеми. В Русия тъкмо тръгнахме да правим сериозни икономически реформи, които отлагахме с десетилетия докато се наслаждавахме на нефтените доходи, тъкмо се появи надеждата, че се обръщаме към съзидателна икономика… и изведнъж – такъв удар! Той може да ни помете.

– След възкачването на Тръмп на власт, американците сякаш тръгнаха на война с целия свят – подеха икономически санкции срещу Китай, срещу ЕС и дори срещу традиционната им притурка британска Канада. Защо въпреки враждебността към тях от страна на Вашингтон, европейците не спират санкциите против Русия? Защо отхвърлят идеята за единно икономическо пространство от Лисабон до Владивосток? В началото на 2000-та година тази идея се обсъждаше активно, но неочаквано спря и залиня. Сега е точното време да се заемем и да върнем тази идея. Защо това не се случва?

– Причините, от моя гледна точка, са няколко. Първо, европейският елит с удоволствие и стръв се хвана за корона кризата, за да прикрие проблемите, за които вече стана дума. Второ, и по-важно. Системата, която се установи след Втората световна война, беше много изгодна за европейците. Те свободно се развиваха, без да се занимават с въпроса за безопасността и отбраната си заслонени под военния ядрен чадър на САЩ и дори отчасти и на Съветския Съюз. Двете страни обезпечаваха тяхната безопасност, а европейците инвестираха всичко спечелено единствено и само в собствените си икономики, без да разходват огромни ресурси за отбрана. И в момента с военната отбрана на Стария континент се занимават САЩ, а европейците не искат да се лишат от това.

Третият съществен проблем са американските агентурни мрежи на влияние, инфилтрирани в Европа. За 75 години под американски васалитет в Европа беше създадена т. нар. „пета колона“. По-точно – огромна на брой класа хора, които са кръвно и най-вече финансово заинтересовани – някои и поради политически убеждения, а в значителна степен и на материална и даже на корупционна основа – от системата на полузависимост на Европа от САЩ.

Прекрасно знаем, че 90 % от медиите в Европа се захранват от американско финансиране. Помните ли фантастично-абсурдните публикации в италианската преса за руската безвъзмездна помощ в Бергамо? Изкараха ни по-черни от дявола. Тая канонада от хиляди публикации беше очевидно платена. Но проблемът на Европа е по-дълбок. Европейците създадоха доста странна постевропейска система от ценности и отношения- някакъв налудничав, крайно непродуктивен неолиберален инфантилизъм. И в момента тази абсурдна тяхна система се пука по шевовете, защото по шевовете се пука и европейският неолиберален капитализъм, и европейският проект ЕС, и още много други неща.

Световният неолиберален капиталистически модел се рущи и Русия се опитва да създаде и установи втори, но жизнеспособен европейски проект. В момента Русия е по-европейска страна в традиционния смисъл от повечето страни в Западна Европа и това предизвиква дълбока идейна неприязън у старите европейски елити. Това трябва да се разбере. И накрая, води се люта борба за посоката, в която ще се движи Европейския съюз. В сегашното си състояние той отслабва и съвсем скоро ще се смали до броят държави от времето на Европейската икономическа общност от 80-те години на миналия век. И вече никога няма да играе световна роля. Това е резултат от грешките на европейците, от стремежа им към пълна свобода, която се оказа имагинерна и деградираща обществата. Оказа се, че тази крайна форма на свобода води до тежка диктатура. Интересен експеримент, но неплодотворен.

– На коя от великите сили в крайна сметка ще пристане Европа? Светът е така устроен, че по-малките страни могат да съществуват само ако гравитират около някой от източниците на силата.

– Моят отговор е, че югът и центърът на Европа все повече ще се интегрират с ЕврАзия. Лидерът на ЕС Германия виси, тя още не знае какво да прави и накъде да се ориентира. Като лидер на потъващият кораб ЕС тя е в най-сложната ситуация и досущ капитан ще напусне потъващият кораб последна. Франция също се ослушва, но и тя до 5 години ще се ориентира към Китай и Русия. В тези две държави – лидери на ЕС в момента се разразява гигантска борба за оцеляването на Обединена Европа. В тази борба има и трета страна с нейните интереси – САЩ. Американският елит, към който във висша степен принадлежи и Тръмп, видя, че заради глупостта с глобализацията, изпуска господстващата си позиция в света за сметка на Китай. И пусна в ход последните си натрупани ресурси. Западът начело със САЩ в момента използва всички натрупани инструменти, които са му останали от старата система – финансови, икономически, информационни. И всичко, само за да не допусне по-нататъшното извисяване и победата на Китай. Това е главната причина.

– А ще успее ли „Солидарният Запад“ да спечели тази последна и решителна битка за господство върху планетата и оцеляване?

– Изглежда, че вече е късно. Основната причина е, че САЩ позволи на Китай да се освободи. Китай сега е много мощна и все по-независима икономико-технологична машина. И второ: Западът допусна страховита грешка и с това, че позволи и даже индиректно подтикна сближаването между Русия и Китай.

Мога да назова няколко исторически грешки с такива мащабни фатални последствия. Например, решението на Хитлер да води войната на два фронта. Втората – походът на Наполеон към Москва, който му беше съвършено ненужен. И тази днешна стратегическа грешка обезателно ще се върне на Америка. Тя няма да съумее да победи Китай, защото Китай се опира на стратегическата военна и ресурсна мощ на Русия. А Русия – на икономическия и демографски потенциал на Китай.

– Няма ли Русия да се окаже в ситуация, при която 200-300 милиона китайци нахлуват през границата ни и си отцепват парчета от Сибир? Понякога прегръдката на приятеля може и да е задушаваща.

– Вие се шегувате с този виц за стотиците милиони китайци, а аз се занимавам професионално с обръщането на Русия към изтока през последните 15 години и съм дълбоко в темата. Когато западната пропаганда ни плаши с китайците, то е за да прикрие собствената си недееспособност, а отчасти и отчаян опит да насадят недоверие в нашия съюз. Преди да заселят Сибир, китайците първо ще трябва да населят северен и западен Китай, които пустеят. Правителството в Пекин им е построило там огромни многомилионни градове, които обаче са призраци, защото никой не иска да живее там. В момента китайците в Русия са по-малко, отколкото са били в Руската империя, много по- малко. Ако се развиваме правилно, никой няма да ни завладее и тогава Китай ще е просто гигантският ресурс, който ще ни дава възможност да се развиваме.

Многолюдният Китай е и огромен потенциален пазар за нас. За селското ни стопанство в южен Сибир и в Далечния Изток Китай се явява необятен и бездънен пазар, но ние засега почти не сме се възползвали от него.

– В какво ще се изразява кризата, в която влизаме?

– Подозирам, че ще е гигантска. Изглежда, че ще е много по- мащабна от Голямата депресия от 1929 година, която приключва чак с началото на Втората световна война. Днешната криза силно ще подкопае и вярата в цифровата и балонеста икономика. От нея ще спечелят единствено онези, които произвеждат реални и полезни неща. Много от услугите със сигурност ще зациклят. Издигам такава хипотеза, но какво ще стане реално – ще видим.

– Казват, че във връзка с коронавируса руските олигарси бягат от Великобритания и други сигурни за мръсните им пари страни. Дайте съвет, къде да се скрие руският богаташ?

– Руските богаташи бих посъветвал да престанат да крадат и да взима заеми. В рамките на задаващата се криза това ще е супер неизгодно. Особено като се има предвид, че през последните години Русия извърши рязък обрат и направи залог на суверенитета. Макар че ние все още силно технологично, и най-вече ментално, сме свързани със Западния тип мислене и потребителско общество. В същото време ние силно разгневихме западните елити, с това че се еманципирахме. Затова и цялата надежда, че изнасяйки там паричките си, нашите боаташи ще се почувстват добре, се изпари. Дълго време на тях им се струваше, че Русия никога няма да си спомни, че е била суверенна държава и даже империя. Смятаха, че завинаги ще си остане васал на англо-саксите. Това беше глупава надежда, и аз не жаля прозападните олигарси, които сега губят пари. Още повече, че в днешна Русия има условия, така че да ти е сигурно, удобно и приятно да държиш спечеленото тук, да печелиш, да държиш тук и да развиваш.

– В предишните ни интервюта разговорът винаги отиваше към емоционалното, фундаментално противопоставяне между англосаксонците и нас, руснаците. Вие казвахте, че само две нации не са губили война и не са били разгромявани на пух и прах. Помните ли, имаше един приказен филм „Шотландски боец“, за шотландски безсмъртен воин. Рефренът на филма беше „Трябва да остане само един“. Засега ще извадим китайците извън скоби, те само „растат“, но как ще завърши противопоставянето между останалите двама „бойци“ – руския и американския?

– Вашият въпрос ме умилява с това, че допускате, че може да не броим китайците. Съвсем скоро, само след 15-тина години Китай ще е тоталният хегемон на света. И нашата битка за надмощие с американците вече няма да е актуална тема. Разбира се, ако сега бе избухнала световна война, бъдещият свят щеше да се управлява от победителят в тази война- руснак или американец. Но за наше щастие преди 70 години Господ Бог вдъхнови няколко учени и няколко политици да създадат ядреното оръжие. И докато то съществува, световна война, която да излъчи победител и да въздигне незаслужил икономически хегемон на света, е невъзможна. Поне не и като плод на нечие трезво решение. Друг е въпросът – и ние ще продължаваме да говорим и пишем за това – за заплахата от война породена случайно, вследствие на бъркотия от проблеми. Има вероятност от случайна ескалация на такава военна криза. В това число и ядрена. Но ако това се случи, нито англосаксонците, нито руснаците ще спечелят. Боя се, че няма да спечели никой, освен хлебарките. Може би ако ние с англосаксонците се впуснем в някаква по-модерна война с ограничени ядрени заряди, ще спечелят китайците. Макар че не бих искал да живея в такъв постядрен свят. Skandalno.net

Превод: Пею Благов, Skandalno.net

източник

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. НАТО И ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ВИЕ СВЕТОВНИ ТЕРОРИСТИ НИ НАТРЕСОХТЕ ВСИЧКИ БЕДИ БЕДНОСТ РАЗРУХА ГЕНОЦИД ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ

  2. Всики знаем че вторият фронт се откри когато Червената армия достигна до границите на Германия. ИМаше възможност (за империалистите опасност) СССР да освободи цяла Европа и да установи там народна власт и диктатура на пролетариата.

  3. Правилно таварищи.Немедлено излизане от ЕС и НАТО. Сключване на союз с Русията и присъединяване къв руский мир. Връзване на лева с монголската тугрица,Целиот валутен рез0ерв в рубли.И превръщането на България в Швейцария на Балканите. А и да не забравя най-важното избирането на Бойче за пожизнен министарпредцедател. А наздраве! А наа таварищ ивановия требе даа кажем че ако не бея отвратителните САША ,СЕГА ИЗКУКОРИГАЛИТЕ РАШКИ ЩЯХА ДА ВИКАТ ИХ ЛИБЕ ДИХ, ВМЕСТО ЛЮБЛЮ ТЕБЯ.Ае пак наздраве!

    • Йоцко, отвратителен трол си и си написал куп глупости. Личи си, че нямаш акъл за пет пари. Но бъди жив и здрав. Глупавите – и вие сте хора, все пак.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *