Доц. Чорбанов от БАН: Ковид-19 се предава само от човек на човек и то в много близък контакт. Карантината беше напълно излишна! (С ВИДЕО)

„Коронавирусът се предава само от човек на човек и то в близък интимен контакт. Ковид-19 не се предава чрез дрехи, повърхности, седалки в градския транспорт, пейки, храна и т.н. Можете да го прихванете само при много плътен интимен контакт със заразения, предимно в смейството. Това показват последните и окончателни изследвания на вируса. Призна го вчера и СЗО. Излиза, че всички тия карантинни мерки, които се приложиха в цял свят, са били напълно излишни.“. Това заяви в интервю за предаването „Тази събота“ по бТВ доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН. Цялото интервю с доц. Чорбанов можете да гледате във ВИДЕОТО под тази статия.

Доц. д-р Андрей Чорбанов е ръководител на департамент „Имунология“ в института по микробиология в БАН.

„Дезинфекциите в детските градини и училищата са нещо хубаво, полезни са срещу всякакви бактерии и хлебарки, но не и срещу коронавируса. Ковид-19, като всички останали вируси, не живее в ъглите на стаята, не се разпространява там. И нещо повече: Той въобще не може да оцелее извън организма на гостоприемника. Ковид-19 е вирусен патоген, който може да се прехвърля от човек на човек само при изключително интимен контакт“, обясни инумонологът.

По думите на доцентът – микробиолог, СЗО и някои институти са спекулирали с това колко дълго живее вирусът извън нашия организъм, докато сега накрая се оказа, че Ковид-19 изобщо не се задържа и разпространява чрез повърхности.

Според Чорбанов доказателство в тази посока, е че до момента само 5 млн. души в целия свят са се заразили от коронавирус… което си е направо нищо в сравнение с разпространението на сезонните грипове в световен мащаб всяка година.

Доц. Чорбанов не вижда проблем в отварянето на детските градини, защото се е доказало, че вирусът не се предава от дете на дете.

В заключение той обяви, че тестовете, не дават реална представа за това дали човек е заразен с коронавирус.

„Всички ние до един може да сме позитивни за коронавируси, които сме срещали някога през живота си. Нотова не значи че сме болни или пък че сме заразоносители. Същото важи и за наличието и отсъствието на антитела. Например, огромен брой от хората, които се срещат с вируса, но не се разболяват, изобщо не изграждат антитела. Човек, който е в контакт с болни, той със сигурност има изграден имунитет, който обаче не е на базата на антителата. Широкият кръг хора смятат, че антителата са признак за имунитет. А антителата са само един от показателите за нашата защита. И са не особено надежден индикатор за това. При много заболявания, най-вече при вирусните, наличието на изградени антитела пък изобщо не са признак за защита. Те в най-добрия случай са маркер, че човек има някакво заболяване, но не са никаква протекция. Това че човек има антитела, не значи, че е защитен, а това че няма антитела пък не значи че не е защитен“, обясни имунологът.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. През време на карантината бавно и полека бяха инсталирани стълбове с 5 антени въпреки че не са тестван , въпреки че хората протестираха това е облъчване и нито пчели, нито птици, нито животни ще останат в хонг конг ги събарят в Брюксел ги нещат…

  2. ДОЦЕНТ МАНГЪРОВ ОБЯСНЯВАШЕ ТОЗИ ФЕНОМЕН ОТДАВНА ! ПОСЛЕ СЕ ЯВИХА И ДРУГИ СВЕТОВНИ УЧЕНИ И ОБЯСНИХА ТОЗИ ПАРАДОКС, А НАШИТЕ ГО ОПЛЮВАХА. ЧОВЕКА ПРОДЪЛЖАВА ДА ОБЯСНЯВА ГЛУПОСТТА НА НЯКОЙ …. ВИЖТЕ ИНТЕРВЮТАТА МУ В Ю-ТУБ СЪС СВОБОДНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ НА БСП –– СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *