Секретният доклад на БНБ: Еврозоната ще има Отрицателен Ефект върху Българската Икономика

„България няма да е пълноправен член на Еврозоната“, Влизането в Еврозоната ще има отрицателен ефект върху българската икономика“, „Решенията в Еврозоната няма да са оптимални за България“, „Валутният борд гарантира бюджетната дисциплина на България“.

Това са заглавия на няколко глави от секретния доклад на БНБ, който управителят на централната банка Димитър Радев отказа да даде на депутатите миналата седмица при изслушването си в пленарната зала.

Документът бе представен пред медиите от партия „Възраждане“, която в крайна сметка е успяла да се добере до него. 

Докладът на БНБ показва, че не сме готови за еврозоната и това би донесло на България много негативи, заявиха от „Възраждане” на нарочна пресконференция в кулоарите на парламента.

„Миналата седмица на изслушването на управителя на БНБ, поискахме няколко пъти да ни бъде предоставен анализа, който по закон се изготвя от съвместна работна група между БНБ и Министерство на финансите. Но не ни беше предоставен с мотива, че Банката няма как да го направи на своя глава без разрешение от финансовото министерство. Поискахме го от министър Пеканов, но получихме отказ. Тогава се обърнахме още веднъж към г-н Радев и той реши да ни предостави половината от анализа. Даде ни го в края на миналата седмица с посредничеството на Президента”, каза Костадин Костадинов.

„Анализът е потресаващ, като още по-потресаваща вероятно е информацията в другата половина от анализа, която така  и не ни дадоха. Все още не знаем каква точно е позицията на Пеканов и неговата част от координационната група. Имаме предположения, че може би там някой се е опитал да манипулира цифрите и фактите, които са излъчени от БНБ”, поясни той.

От „Възраждане“ продължават да настояват за свикване на референдум за приемането на еврото.

„Анализът е 130 стр., но ние извлякохме няколко точки от него, които доказват че страната ни не е готова, а вероятно няма и да бъде. Валутният борд овладява инфлацията в страната, докато след влизането ни в Еврозоната решенията няма да са оптимални за България, а страната ни ще загуби възможността за противодействие на налаганата от ЕЦБ финансова политика”, заяви и Деян Николов.

От „Възраждане“ смятат, че закръглянето на цените и разходите на фирмите за превалутиране ще доведат до по-висока инфлация. Затова според тях „еврото е капан за българската икономика“.

След влизането ни в Еврозоната дори България да катастрофира, парламентът няма да има възможност да направи нищо, заявиха още от партията на брифинга в парламента.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Дай, Боже, еврогейският бардак да се срути, а с него и еврото да се оттече в канала!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *