Украйна печели войната?!? Ето как изглежда победата:

„Независимо от всичко, украинците  печелят“,  ни информира американският The Washington Post през март, само месец след началото на руската специална военна операция. И Украйна продължи да печели, седмица след седмица, месец след месец, както продължиха неуморно и с възторг да ни информират западните медии. Търсене в Google по фразата „Украйна побеждава“ дава 168 000 резултата, повечето от които потвърждават успеха на Украйна.

И тази седмица не беше по-различно:  „Украйна „побеждава“ руската армия “, твърди отново Sky News Australia.

Нека видим обаче в какво се изразява тази „предизвестена“ и „окончателна“ победа на Украйна:

Според прогнозата на  Международния валутен фонд, до края на 22 г. БВП на Украйна ще се е свил с 35 процента.

Според  Националната банка на Украйна годишната инфлация вече е надхвърлила 30 процента. А тъй като Украйна плаща военната си авантюра чрез печатане на необезпечени пари, се очаква нейната инфлация да продължи да расте и за в бъдеще.

По данни на  Световната банка, от началото на СВО през февруари бедността в Украйна се е увеличила 10 пъти и се очаква до края на годината да нарасне до 25 пъти.

(Забележка: За „бедност“ в случая се приема доход на едно лице под 2,15 долара на ден.)

Безработицата до края на тази година ще достигне 30 процента, според министъра на икономиката на Украйна. В някои отрасли, твърди Европейската бизнес асоциация, заплатите са паднали с 50 процента. По думите на премиера на Украйна Денис Шмихал, Украйна е толкова разрушена, че без спешна помощ от Запада страната може да спре напълно изплащането на държавните заплати и пенсии.

По данни на Международната организация по миграция на ООН, около 20 процента от населението на Украйна е напуснало страната, като две трети от тези милиони мигранти са се преселили в Русия. Според Агенцията на ООН за бежанците  други 33 процента са били вътрешно разселени. Тъй като Русия втвърди политиката си и отскоро с прецизни ракетни и дронни удари методично саботира украинската енергетика и водоснабдяване, се очаква тези числа да нараснат. Русия присъедини 15 процента от територията на Украйна след последните референдуми .

Съгласно съобщението на министерството на енергетиката на Украйна, страната е в режим, включващ непрекъснато четиричасово спиране на тока за по-голямата част от населението, в отчаян опит да предотврати пълния колапс на своята електропреносна мрежа, 40 процента от която беше „сериозно повредена“ от последните руски удари. По думите на The Guardian  , „заместник-началникът на градската администрация на Киев Петър Пантелеев предупреди, че руските удари могат да оставят украинската столица без електричество и отопление за „няколко дни или седмици“.“

В допълнение към „свежарските“ новини за победата на Украйна, западните медии редовно и радостно съобщават, че Русия губи.

Русия бяга“,  обяви Project Syndicate . „Не се връзвайте на блъфовете на Путин. Русия губи“,  пише The Washington Post  . „Защо Русия губи популярност, докато Украйна набира сила“,  пита New York Times.

Затова нека представим и как изглежда загубата на Русия:

Както твърди Reuters,  „рублата е най-добре представящата се валута в света тази година“. И това, въпреки изявлението на президента Джо Байдън през март , малко след началото на инвазията на Русия в Украйна, че „в резултат на нашите безпрецедентни, адски санкции, рублата моментално падна в разруха“. Руската икономика е на път да спадне наполовина.“

Санкциите срещу Русия имат обратен ефект. Путин е по-силен от всякога. От Западните санкции Русия спечели и то много, тъй като те направиха така, че нейният износ на енергоносители за Азия скочиха, съобщава The Guardian.

По данни на Министерството на земеделието на Русия зърнената реколта в страната тази година е надхвърлила 150 милиона тона, биейки предишния рекорд от 2017 г. – 135 милиона тона. През последните две десетилетия делът на Русия в световния добив на пшеница е нараснал 4 пъти, което я направи най-големият износител на зърно в света – позиция, която световните селскостопански пазари очакват да запази и в бъдеще.

По мнението на едно от най-авторитетните американски икономически издания – „Economist“ , „…докато Европа се люлее на ръба на рецесията, която заплашва да я фалира, Русия излиза от нея без видими последствия“.

Според  индикатора , който следи състоянието на световната икономика на месечна база, активността в Русия е значително по-висока, сравнена с почти всички големи европейски страни.

Както съобщава „Chatham House“,  именно митът, че руските военни разходи са неустойчиви и зависят от цената на газа, даваха надежда на мнозина на Запад, че Русия няма да издържи по-продължителен военен конфликт. Трябва обаче да ги разочароваме. Русия винаги в историята си, дори в крайно трудни времена, е съумявала да поддържа високи военни разходи. А буквално тази седмица обяви  многократно увеличение на производството на танкове, прецизно управляеми ракети, дронове и артилерийски оръдия.

С вестникарските си статии и тв. репортажи гръмко обявяващи цял низ от украински блестящи победи и вещаещи близкото окончателно поражение на Русия, Западът поддържа печелившата си, според него, стратегия, уверен, че жертвите, които прави – рязко нарастващата инфлация и фалиращата Европа, която ще стои на тъмно и студено тази зима – си заслужават. Явно предходните 8 кръга от санкции срещу Русия са сработили толкова добре, че сега планират и девети кръг. Защо им е да променят този печеливш курс, след като всичко за тях и укро-нацисткото им отроче върви така победоносно – като по мед и масло?

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *