САЩ формират ментален театър на военните действия

Военните специалисти на САЩ и НАТО са започнали да формират ментален театър на военните операции с принципно нови видове оръжия, пише Андрей Илницки, съветник на руския министър на отбраната, в концептуалната си статия в списание „Арсенал на отечеството“.
Според него днес характерът и съдържанието на военните операции се променят радикално, завладяването и поразяването на менталната сфера на противника става по-важно от контрола върху територията.

Андрей Илницки, първи съветник на министъра на отбраната на Руската федерация

„Военните специалисти на САЩ и НАТО формират ментален театър на военните операции с принципно нови оръжия за точково и масово унищожение на врага. Менталната сфера се превръща в зона на действие на НАТО – най-важната оперативна област. Именно военните на САЩ и НАТО си поставят задачата за преход от информационно към когнитивно и ментално господство като определящ фактор за крайната стратегическа победа над врага“, отбелязва Илницки.

Както посочва съветникът на министъра, новите технологии за когнитивно-психическо господство се разработват в университетите в Харвард и Принстън, в Командването за граждански и психологически операции на американската армия, в Центъра за иновации на НАТО и в Съвместния център за борба с информационните операции на Министерството на отбраната на САЩ.

Както уточнява пред РИА Новости началникът на „Арсенал на отечеството“ Виктор Мураховски, основните инструменти на САЩ в борбата за хегемония в менталния театър на войната са деградацията и безотговорността. Те се предизвикват в държавите и обществата, които са обект на агресия. По-специално, в държавите се предизвиква деградация на политическата класа.
Мураховски изброява няколко комплекса от ментални оръжия на САЩ и НАТО, необходими за въвеждането на деградация и безотговорност в нападнатото общество.

„На първо място, това е рестартирането или заличаването на националната история или култура, което поражда безотговорност към миналото. Друг инструмент е имитацията на легитимна власт, която води до безотговорност към обществото, към настоящето. На следващо място е деидеологизацията с липсата на отговори на въпросите „Какви сме ние?“, „Кои сме ние?“, „Защо сме?“. – това е безотговорност пред бъдещето“, отбеляза началникът.
Сред другите ментални оръжия на Запада Мураховски назова господството на вярата в „пазарните сили“, което поражда безотговорност пред производството и обществото, транснационалните корпорации, ЧКП, синдикатите в сянка, които водят до безотговорност пред закона, както и господството на малцинствата, което води до безотговорност пред мнозинството.

Както посочва Илницк, в условията на подобна цивилизационна война със Запада руското общество се нуждае от общ мироглед и идеология, т.е. духовните, ценностни основи на руската политика трябва да бъдат първостепенни.

„В рамките на цивилизационния подход свеждането на проблема за запазване на културно-историческото/мисловното пространство на Русия до информационната сигурност е неуместен и буквално „пред очите ни“ остарял подход, който няма да осигури на Русия стратегическа инициатива. За да се спечели цивилизационният сблъсък със Запада, е необходимо да се разработи и приеме Стратегия за ментална сигурност на Русия“, подчертава в тази връзка съветникът на ръководителя на военното ведомство.

За тази „ментална война“ Илницки писа още през март 2021 г. Той обясни, че това е „нов тип война“, насочена към „унищожаване на самосъзнанието, промяна на менталната основа на обществото“. Последиците от нея не се проявяват веднага, а поне едно поколение по-късно.

Източник – РИА Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Андрей да не би да е направил изводите си, базирайки се на наблюдения върху нашата страна?? Ние сме живото доказателство че тази ментална война може да се води напълно успешно

  2. Всичките тези симптоми присъстват в България ?? Най вече в безотговорните неумни политици . Те подменят в момента всичко и ние лапаме мухи ? Какво чакаме ? В едно общество хората са различно умни и тук няма да успеят да заличат и подменят,факти и история ! Само малка дебилна част се “ люлее в облаците“АЛА НЯМА КОЙ ДА ПОВЕДЕ НАРОДА ??

  3. В края на времената вълчата част на душата ще надделее в много хора, и така световен вълк ще се яви. И ще вдъхнови зомбобиобразни, обезумели, друг другому да се ядат. Първочовекът бил включен към висшите Божествени реалии за истинната информация, и с дървото за познание добро и зло, Бог не искал първочовека марионетка и дал му бил възможност райския компютър не по назначението си да се ползва и изкушен бил за връзка с недуховния свят, в който падналите ангели попадали, и образували инферно, ад, щаб сатанински сили. Избор имал е Адам и избрал, бъдете като богове, елит и статус на потомство си осигурете, свръхелит, всемогъщи, желанията им се превръщали в закон, даже физически безсмъртни, и вълкът дошъл

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *