Кой разреши на патриарха – глoбaлиcт Bapтоломeй да опее българския патриарх на гръцки?

Сега, когато дните на траур по блаженопочившия патриарх Неофит завършиха, настъпи време да зададем някои въпроси на Синода на Българската православна църква. Въпроси трудни и неудобни!

И първият от тях е: защо в центъра на българската столица, в българска катедрала, българският патриарх беше опят на чужд език, – на гръцки? Нямаме ли си свои, български архиереи, които да извършат последния прощален обред за починалия духовен отец на българския народ? Нямаме ли си свой собствен богослужебен църковнославянски език?

Напомням, че за последен път в историята гръцкият език е звучал в българските църкви в черните дни на двойното турско и гръко-фанариотско робство. Е, в такъв случай какво се случва с нас днес? Връщат ли се отново фанариотските времена?

Защо нашият Синод, с превит гръб, угодничи пред един чужд църковен глава, – пред “истанбулския папа”, както го наричат? Какво означават изявленията на Варненския владика Йоан – в момента наместник-председател на Синода и, значи, официален негов говорител, – че Фенер за България е “църква-майка”, а Българската православна църква е негова послушна “дъщеря”? Трябва ли да подхранваме по този начин неопапистките амбиции на Фенер и неговите претенции за “майчинство” спрямо нас?

Не, Ваше високопреосвещенство! Злобна мащеха, а не майка е бил винаги Фенер за българския народ. Да отворим ли българската история? След гибелта на българската държава фанариотите използват османското завоевание и турското иго над християните, за да осъществят своята програма на църковен империализъм. Те се държат не като защитници на християнската рая, а като предани слуги и агенти на поробителя. Търновската патриаршия е унищожена от тях веднага след падането на българската столица, Охридската архиепископия – през XVIII в. Така и последните останки на “дъщерята” – независимата Българска църква – са погълнати от алчната паст на “майката”. До турските аги, бейове и паши, които държат в ръцете си живота и имуществото на раята, застават еничарите в раса – фанариотските владици и свещеници, които искат да ни отнемат паметта, историята и езика, молитвата и богослужението на роден език, изгарят в пещите оцелелите от Средновековието български книги и се опитват да ни наложат чуждо национално и църковно самосъзнание. По-късно, през епохата на българското Възраждане, Фенер прави всичко, за да потисне и да смаже стремежите на българския народ към национална пробуда и освобождение. На “великия и свят” фанариотски събор в Истанбул през 1872 г. новосъздадената българска Екзархия е отлъчена от православието, а българите – жигосани като схизматици и отстъпници. И след Освобождението сме усещали в течение на дълги десетилетия жестоката отмъстителност на “майчицата”, която повече от 70 години не ни пуска в семейството на православните народи, проклина ни от амвона и се старае да ни изолира от нашите православни братя и сестри.

Да, християнската любов би трябвало да застане в края на краищата над всички тези неща, но трябва ли – от друга страна – да забравяме собствената си история, да предаваме и да тъпчем достойнството си на самостоятелна църква и народ? Едва ли Господ изисква от нас това! 

След като по този странен – и срамен – начин превихме гръб, бяхме принудени да слушаме и как ни се карат от амвона. В словото си скандалният истанбулски патриарх – човекът, който по заръка на менторите си от ЦРУ и под силното въздействие на глобализма създаде разкол в православието и раздели православните по целия свят – си позволи да упрекне (!) покойния патриарх Неофит в това, че не е изпратил българска църковна делегация на събора в Крит през 2016 г. Що за наглост е това – да държиш такъв тон на умрелия пред очите на милионите му духовни синове и дъщери? Да погазваш всички рамки на приличието и морала? Този човек се държи у нас така, сякаш сме му бащиния. И не е чудно, щом му позволяваме това!

И пак той имà нахалството да доведе със себе си лидера на украинските разколници Епифаний Думенко – един самозван митрополит, нежелан и неканен от никого у нас. Българските християни и българската общественост не са толкова наивни и глупави, за каквито ги смята патриарха-глобалист Вартоломей. Ние много добре знаем кой е г-н Думенко и какво представлява той. Г-н Думенко не е просто безобиден самозванец, той е отговорен за гоненията срещу милиони православни християни от каноничната църква в Украйна – официалната, многовековната и призната от всички православни църкви в света Украинска православна църква (Московска патриаршия). Днес нейните миряни (90 % от православните в Украйна) са подложени от киевската русофобска хунта на преследвания, унижения, терор, бият ги, влачат ги по съдилища и затвори, отнемат със сила храмовете и манастирите им, изхвърляйки вярващите с ритници оттам. Всичко това върши днес набързо скалъпената от украинския режим нова Православна църква на Украйна (ПЦУ) на г-н Думенко и ръцете им вече се обагриха с кръв. Откъде – накъде Думенко и думенковците ще присъстват официално на опелото на патриарха на Българската църква, която никога не ги е признавала и няма и да ги признае? – това се питат днес в недоумение православните българи. Но изглежда, че патриарх Вартоломей смята, че “българските простаци” ще “преглътнат всичко”, без да кажат “гък”. 

Очакваме от Светия Синод на БПЦ оценка и официално мнение за този срамен инцидент. Опелото на блаженопочившия патриарх български не е повод за поредните фанариотски и глобалистки хитрини и интриги, а катедралата “Св. Александър Невски” не е сцена за фанариотски представления.

Историята се повтаря, всичко се връща. Някога предците ни отхвърлиха турско-фанариотското иго и създадоха независимата българска църква и държава. Днес българската държавност е в упадък и лешоядите от миналото, преоблечени в нови, по-модерни църковни одежди, отново започнаха да кръжат над нас. Станахме пак големи приятели с Турция и фанариотите се появиха отново на нашия хоризонт. Докога? Докато ние българите си мълчим робски и безропотно и търпим всичко това!

Автор: Андрей Романов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

10 коментара

  1. Великолепна статия! Българската национална революция започва с борба за независимост на Българската църква! И сега ще бъде така.
    За първи път в името на автокефалността на Българската църква, се вдига врачанинът Димитраки Хаджитошев. Гърците го наклеветяват пред турците и той е посечен.

  2. Огромното мнозинство населяващо България няма нужда от духовност, религия, държава и народност. Способен е на реакция, само ако нападнат най-близките му.
    Дори най-изостаналите племена по джунглите са по-сплотени и си помагат повече. Те милеят повече за земята си от така наречените българи. Докато при нас, всеки българин надигнал глава, правещ опит да помогне на останалите, или се осмели да им каже истината, получава нож в гърба.
    Ако им кажеш, че срещу нас се води война и ни избиват, те просто не искат да го разберат и не ти вярват. Макар нещата да са значително, по-зле отколкото мнозинството си мисли.
    Фактите обаче са такива каквито са.Българинът обича колективните сеанси по психотерапия и лъжите от шмекери. Без големи съпротивителни възможности е и лесно се поддава на манипулация от несръчни лъжци. Кажат ли му колко е велик, веднага тръгва след тях, дори да му обещаят, че ще отменят земното притегляне.
    Юнаците балкански как спят по чужди държавици и като се събудят да видиш какви чудеса творят. Гледаме им негодните джендърски гърчове вече 35 г. Щели да се върнат изоставилите родината си, за да я спасяват. И в подобни глупости маса народ от излишното поколение вярва.
    На запад живеели милиони патриоти …… дрън-дрън, чиито деца не знаят дори български. Но видиш ли излизали на площада в лондон, брюксел и париж и се биели в гърдите като горили с викове булгар-булгар.
    Като се върнат та какво? То и сега вече няма Българска държава, българският народ остана под 10%. Колониалната администрация открито 35 години работи против българите и прави опити да освободи територията за НЕхристияни. „Държавата“ България в момента е антибългарска и се управлява от хазарските НПО-та.
    Ама щял да се появи водач, ама щяла пак Русия да дойде да ни освободи, та дори и от небесните сили спасители очакваме. То за да има водач, се иска да има кой да поведе. За да дойде някой да те освобождава, се иска да има кой да освободи.
    За какво ти е да освобождаваш роби, които са готови да ти прегризат гърлото в полза на своя господар? Още повече, защо му е на Бог да освобождава същества, служещи на сатаната.
    Голямата част от населението живее с мисълта, че имат права, че някой е длъжен да им помогне, да ги светне, да ги освободи, да им предлага алтернативи за по-добър живот……
    Истината е неприятна, драматична и трагична, но съществото населяващо България, дълбоко не се интересува, че избиват народа му и затриват родината му.
    Готово е да набие съседа си за паркомясто, да заколи или пребие някой, че го е засякъл с автомобила си без да иска, но ………. види ли чужденец, коленичи и показва орално майсторство. И това го има и в двете потресаващо неграмотни агитки, но пък не им липсва потресаваща арогантност.
    „Западняците“ са толкова тъпи, че дори лайна от запад да им докарат, ще рупат и ще ни облъчват, че е най-вкусния шоколад който са вкусвали. Но и руските фенове не се дават. Всичко руско е супер-мега прекрасно, без дори да могат да се замислят, че не е баш така. Стотици примери мога да дам, но няма да го направя.
    И двата лагера ръсят дитирамби за величие. Едните как ще пребъде великата им несъстояла се и рухнала демокрация, а другите, как ей сегичка ще въстанат, като видят освободителя да преминава Дунава и как ще бесят по диреците изедниците, които ги крадоха 35 г.
    Това си е чисто и просто пожелателно мислене, което в Африка наричат шаманство. Хората не мислят и не вярват, че България и българите имат проблем и сме в катастрофа. Не мислят, че ни избиват и ще изчезнем. Щом мола работи и чалга се лее, всичко е прекрасно.
    Българинът просто няма никаква привързаност към страната си, към рода си, към православието, към историята си, към българското. Не осъзнава, че всичко случващо се в момента е защото желае да се слее със запада и е скъсал с корените си.
    И докато бавно и полека му става ясно, че няма историческо бъдеще, обича да го галят по косъма и да му разказват приказки с хепи енд. Така че, не очаквайте чудеса да се юрне народеца да спасява православието и черквата си. Липсващото звено между маймуната и човека няма духовни дертове и нужда от Бог.
    Да ме извиняват 10% от истинските българи, но това е положението.

    • Горчивата истина !!! (за съжаление…)
      За това турското „присъствие“ е било 500 години,а не 50 – защото предателите,като процент от населението са много и винаги някой е лижел шалварите на Онбашията…

    • Браво бе ФъкЮ, ти ли го писа това или го преписа отнякъде.
      Поздрави

      • Преписвам, разбира се.
        Аз съм необразован, неграмотен, не мога да чета, да пиша и мисля, затова работя главно с функцията копи-пейст.
        Ако се бях научил да лапам пишки, да облизвам насрани задници и да ловя престъпници чрез гугъл, направо ставах за заместник на кирчо и кокорчо, или поне за кмет на софия.

  3. Кой разреши не знам, но до този Вартоломей се бяха наредили като духовни съучастници всичките ни политически „проводници“ тези, които чакат от Галя да падне поредното евроатлантическо послание и да тичат да го изпълнят,директно или във веригата.А има толкова неща, които са не само вредни, пагубни са.Един само пример. След като си затворихме няколкото реактора в Козлодуй, надухме яко медийните тромби че нямаме повече нужда от ток и упорито замразихме Белене, с доставеното оборудване.След като ни накараха да го подарим, сега не само ще плащаме 30 милиарда за ам. ядрени генератори, решиха да ни унищожат и черноморието, с перки, за да зачеркнат и остатъчните доходи от морски туризъм и да забравим че имаме плажове. Абе да е жив и здрав ам. посол, ами какъв е нашият национален интерес да му стоим на колене докато ни унищожава.Как разбраха брадърите, че опитът му от Хаити ще е толкова полезен и за нашето съсипване??

  4. Мене никой ми се пада всемахленския, ни съм го цанил, ни канил. В третият ден на март празнувам освобождение от турско робство. Насетне новия патриарх с изискване неумираем да е, и всемахленския веке да не вясва

  5. Каквито ни са политиците такива ни са и архиереите – плужеци, угаждащи на всичко чуждо.
    Варненския никога не е бил за българското, защото много му е благ кокала.

  6. „…….Стоях съвсем съзнателно дълги години отстрани и обществения ми принос бяха анализи. Всеки ден през този период бях разпъван на кръст с въпросът: Добре, прав си, но нищо не правиш? Премълчавах.
    Последва друг период през който казвах нещо и следваше действие – успешно действие! Някои от тези действия бяха на ръба на закона, но успявах. И отново разпъването на кръст всеки ден с въпросът: Ти на какъв се правиш? Премълчавах.
    Сега реших, че е необходимо по-сериозно действие с качествен и количествен резултат. Предложих да създадем организация от нов тип, непознат досега, с цел взимането на властта и създаването на нов обществен ред. И пак разпъване на кръст с пореден линч: Ти си като другите и искаш да разделиш хората!? Мълча.
    ––––––––––-
    Излиза, че каквото и да направя, както и да го направя, винаги ще има хора с тържествен интелектуален вакуум, които ще ме разпъват на кръст. От глупост.
    –––––––––––
    Впрочем, какво в крайна сметка искате от мен? – Полк. Николай Марков…..“

    Явно и малко късно и на марков му светнало, че тръгнеш ли да освобождаваш така нареченият българин, ти е гарантирано или нож в гърба или направо да ти прегризе гърлото.
    Чудно ми е какво очаква от хора, които чуха официален разговор, в който се признава, че родината им се командва по заповед на посолство и не направиха нищо? Гледат как газят конституционните им права и предпочитат да си траят.
    Затриха им армията, икономиката, ядрената енергетика, вярата, историята, езика, законодателството, селското стопанство, правата, конституцията, а сега ще им подменят и валутата. И господарите им чуват единствено оглушителната тишина и съгласие. Но пък така нареченият полковник, имал надежда революции да вдига с юнака балкански……
    Нищо човек се учи докато е жив, и аз съм се питал същото до 2012-та. Нема се плУашиш Маркав, българинът чака лидер, ако не доди лидера, поне небесна намеса, или в краен случай пак Русия да му подари свободата.
    Тва е заспалият джендър-юнак балкански и с него шега не бива, като се събуди да видиш кво прави …… дръжки за дамаджани. Нищо че всяка циганска врачка е предсказала как ще завладее света и никой не може го затрие.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *