Руснаците взеха за мезе „Тесла“: Елън Мъск е палячо! Краде наши технологии от 60- те години!

Уляновският автомобилен завод (УАЗ) отвърна на изстрелването на ракетата-носител Falcon Heavy, която изведе в орбита електрически автомобил. На снимка, публикувана на страницата на УАЗ в социалната мрежа ВКонтакте, се вижда автомобилът “Тесла”, който вече е пристигнал на Марс. На повърхността на Червената планета обаче вече го очаква култовата “Буханка” на УАЗ.

“Когато “Тесла” най-накрая стигне на Марс, някой трябва да го издърпва от кратерите”

Русия: Елън Мъск прави това, което ние правехме през 1962 г.

Помпозното изстрелване на каросерията на автомобил в Космоса е чист PR и няма никаква научна стойност. Така популярният космически блогър Андрюха Червонец коментира вчерашната “топ” новина за това как със супер модерна ракета Елън Мъск изстрелял автомобила си в орбита.

Според Червонец, това е пълна смехория. Автомобилът със сигурност е без двигател и батерия и е махнато всичко тежко от него. Той тежи не повече от 600 кг. Това е нещо, което и треторазредна космическа сила може да изстреля. Освен това, очевиден е провалът на Мъск да го насочи към Марс, затова и много бързо обяви, че целта му е друга – астероидният пояс.

“Шанс да не постигне това няма, астероидите са милиони, все до нещо в пояса ще стигне” – пошегува се блогърът.

 Съветският съюз още през 1962 г. е пратил апарат с маса 900 кг. до Марс. При това пълен с апаратура и вършещ някаква работа. А През 1972 г. СССР вече праща 5 тонни апарати до Марс, обясни блогърът.

Извън смехотворното космическо автородео обаче, Червонец коментира и “сериозните” намерения на Мъск. Които са буквално архаични.

Космическата епопея на Елън Мъск предизвиква смях в Русия

Ракетата “Фалкон-9” е изстреляна във версия, която може да изкара 8 тона товар на геостационарна орбита. Старата руска ракета “Протон” изкарва 7 тона. Т.е. Мъск си съперничи с технология от 1965 г. Това подхранва и слуховете, че всъщност ракетите на „Тесла“ са стари руски модели, които генерали в Москва са му продали, когато е обикалял, за да стартира програмата си.

Така стигаме до “черешката на тортата” – тежкият “Фалкон”, който ще може да изнесе 63 тона в околоземна орбита, или 27 това в стационарна. За сравнение, руската ракета “Енергия” още през 80-те изнесе 100 тона, а модификацията и Енергия-2 ще може да изнася 200 тона.

Всички тези “тежки” ракети обаче в момента са непотребни. Затова са извадени от експлоатация. Те имат смисъл, ако строим бази на Луната, обясни Червонец. Дори да тръгне 3 пъти по-малката ракета на Мъск, не е ясно какво точно ще изнася в орбита.

“САЩ, които са основният поръчител на Мъск, се готвят дори да се откажат от участието си в Международната космическа станция. А Мъск прави тежки ракети, или поне обещава такива. Кой ще му поръча нещо, при положение, че това нещо изобщо го няма. А ако има, руските ракети все още са доста по-евтини?” – попита блогърът.

“Всичко това не е космическа програма, това е пропаганда и реклама. Нищо друго. И собственикът на „Тесла“ Елън Мъск не е космически пионер, а един шоумен.”, категоричен е Червонец.

източник

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Да, и доколкото си спомням, руснаците първи стъпиха на луната. И за пръв път приземиха ракета вертикално – както степените на SpaceX. Американците ряпа да ядат, а руснаците -корените на ряпата.

  2. „…не е ясно какво точно ще изнася в орбита.“ Ето тук е заровено кучето! Казват, че изнася автомобил /информация за пред човечеството/ или изнася в орбита секретно оборудване или направо поредния шпионски спътник.

  3. шпионските спътници не са големи. Такава товароносимост е необходима за извеждане в орбита на тежко въоръжение – ракети „космос-земя“. А може би и „космос-космос“ – да унищожават ракетите на противника.

  4. EY IZTOCHNIK, WZEMI SE GRAMN I DA NE SE MACHISH BE,PEDERAST SMOTAN!
    shte mi srawnjawa uazk s TESLA.

    Ebi si putkata lellina, kreten smotan!@

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *