Руското МВнР: Въпросът за отговорността на НАТО за ударите по Югославия остава отворен

Още преди 25 години с бомбардировките си над Югославия САЩ и техните съюзници в НАТО разрушиха следвоенната основа на сигурността; въпросът за отговорността им за тези престъпления остава отворен. Това се казва в съобщение в официалния Telegram-канал на руското външно министерство по повод годишнината от бомбардировките на НАТО над Югославия, предаде ТАСС.

През 1999 г. САЩ и техните съюзници в НАТО нападнаха Югославия без резолюция от ООН и каквато и да е друга правна основа. В продължение на 78 дни те бомбардираха градове, включително Белград, и села, унищожаваха гражданска инфраструктура, взривяваха мостове, пътнически влакове и автобуси, убиваха жени, деца и старци, отбелязва министерството. – Именно тогава Западът със собствените си ръце разруши основата, на която се основаваше сигурността в Европа след Втората световна война. И задействаха процеса на замяна на легитимните механизми, управляващи международните отношения, с някакъв измислен от тях „ред, основан на правила“.

„По суверенната европейска република Югославия бяха изстреляни 3000 крилати ракети и бяха хвърлени 80 хиляди тона авиационни бомби“, посочва руското външно министерство. Използването на боеприпаси с обеднен уран от страна на НАТО доведе до замърсяване на огромни райони в страната и до безпрецедентен скок на раковите заболявания, се казва в съобщението.

„Нито един представител на Северноатлантическия алианс не понесе никакво наказание за тези престъпления. А Солидарният Запад просто реши да нарече жертвите на агресията „съпътстващи загуби“, тоест загуби, които „съпътстват“ изпълнението на геополитическите амбиции на Съединените щати, Великобритания и техните сателити“, отбелязва дипломатическото ведомство.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

9 коментара

  1. Руснаците винаги са били в любовни отношения със сърби и гърци. Но за българите тези два народа са масови убийци на българи.

    • И нека псувните от вреклите се в чужди народи и държавици към мен започнат!
      Да ми бъде рязко обяснено, как щом Русия казва са хубави хорица е така, пък и щом са уж православни, много ни обичат и никога не биха ни навредили.

  2. Помня много добре това време, тези бомбардировки.Помня как сърбите се трупаха на своите мостове с риск на живота си за да ги опазят. Какви циркове се разиграваха с Милошевич и как накрая разпаднаха тази независима държава.Нашето правителство зае абсолютно недостойна позиция.Как искаме някой да ни уважава. И не става въпрос за любовни отношения. Такива имаме сега ние с нашите стратегически господари,с които нямаме нищо общо, освен параден гнусен и презрян слугинаж.

    • Това което си написал не е тема на спор и никой не го отрича. Но я се върни във времената, които не помниш. Защото ако всеки има избирателни спомени, или не си помни историята, му оправят географията.
      Пък и българинът вечно плачи на чужди гробове. Колко лошо било за горките сърби, гърци, турци, румънци……. а докато рони крокодилски сълзи, му затриват Родината. Чак „македонците“ вече си правят гаргара с джендър-оплаквачките.
      Иванов, истината е като земното претегляне, или я има, или я няма. Както казах, съседите ни са изклали милиони българи, затрили или откраднали са ни историята ….. и това че някакви си терористи ги са ги бомбили без да имаме вина, не може да заличи фактите от миналите векове.
      Но бедата на българинът е, че щом му заповядат я от Русия, я от брЮксъл, лондън, париж……. веднага подема спуснатите мантри. Дори в момента сърбия работи против България, като обезбългарява българските земи.
      Но щом ТАСС ти казва – избий българинът!

  3. Ами македонците, които са си чисти българи са признали сърбите за по-близки.Не сърбите, ние сме си виновни за всяко подлагане, с тази разлика, че „подлагането“ на Русия ни донесе нечувано развитие и прогрес,за разлика от сегашното, което ни води към изчезване, този път може би необратимо. Има огромна разлика между руското благородство и колониалната жестокост на англосаксите, че и на останалите.

    • „Фъкача“ е някайъв РОЗОВ умнокрасавец,но хубавото е,че скоро ще може да го „върне“ на руснациъте на фронта !!!

    • Ти човеко можеш ли да четеш?
      Подлагаш се ти и такива като теб.
      Къде прочете, че съм против Русия, или съм въобще за контактуване с британоварварите, та си тръгнал да ми обясняваш?
      Как разбра, че македонците са признали някой друг освен българите за по-близък?
      Ти имаш ли си идея колко хиляди българи в македония и сърбия са изклали тия, докато ги накарат да се отрекат от българското, само защото в България преобладаващото население е либерален шЕбек, който все плачи на чужди гробове?
      За Тракия в гръцко и турско също.
      Кафа от интелектуално ощетени „интелектуалци“, на които все някой им е виновен, че сами си свалят гащите да ги онождат и все имат мнение против фактите.
      На швейцарският духач, дори не си струва да отговарям.

    • Все трябва да има край на сръбската грандоманщина и великошовинизъм. Преди 2000 години когато сърби и хървати са живели от двете страни на река Жиу ( сега Румъния), при идването на римляните сърбите минават на тяхна страна и прецакват хърватите.
      Да не отварям дума колко подло са се дупили на римската империя и са ни нападали неведнъж, а при силните ни царе са идвали да им правят орална любов, за да ги пазят…….
      При идването на османците са на тяхна страна в сражението при Анкара и спасяват престолонаследника като мислят, че след това ще командват на Балканите. Сръбски орди се бият рамо до рамо с османците и колят българи, при заробването на Родината ни. Белград става сръбски град преди 200 г. до тогава цял свят знае че е български.
      Удрят България в гръб веднага след Съединението.
      През Балканската война само ние се биехме срещу турците а те с гърците най-нахално заграбиха Македония зад гърба ни и окупираха Западните покрайнини.
      Така че не на мен тия, сърбите никога не са мислили доброто на българите.
      –––––––––––––––
      Ей, най-много мразя еничарите, които подариха България на запада, ама като чета колко са ощетени тия дето лапат руския чеп, връзвайки се на всякаква пропаганда, защото не си знаят историята, или не им пука, стигам до извода, че това племе е направо вредно.

  4. Ботев е прозрял истината и е казал: „И аз съм тръгнал за тези да мра“
    А дядо ми го допълваше: „Който тръгне да спасява този народ, го чака съдбата на Левски и Ботев“
    Неам нерви повече, чаУ!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *