Руски доклад за задаващата се Война в Западна Африка: „Поражението на Нигерия ще донесе катастрофа на Запада – войната ще прекъсне енергийните тръбопроводи на ЕС“

„Война на коалициите зад Нигерия и Нигер ще блокира последния сигурен източник на петрол и газ за ЕС – Русия ще е големият победител“

Ако в Западна Африка се разрази пълномащабна регионална война (нещо, което става все по-вероятно) конфликтът ще е на териториите на две държави – Нигерия и Нигер. Ако прозападната Нигерия загуби, а Нигер и проруската коалиция от съседни на нея държави спечелят, ЕС ще се срине в безпрецедентна енергийна катастрофа, пишат руски анализатори в официален доклад.

Руският доклад прогнозира мащабен конфликт в Африка между двата доминиращи в региона блока: прозападната коалиция от подчинени на Запада 10 малки държавици ECOWAS начело с регионалния лидер Нигерия, САЩ, Франция и проруската коалиция с Мали, Нигер, Буркина Фасо, Гвинея, Алжир и разбира се… Вагнер.

Според руснаците загубата на Нигер и неговите ресурси представлява тежко стратегическо поражение за Франция, защото новите власти на Нигер спряха доставките на злато и най-вече на урана за френската атомна енергетика. Но откъсването на Нигер от западната орбита е на път да се превърне и в пълна катастрофа за целия Европейски съюз, защото една война ще унищожи тръбопроводите за нигерийския природен газ и петрола за ЕС.

Проблемът с газопровода: Войната между Нигер и Нигерия ще доведе ЕС до енергиен колапс 

Руските анализатори стратегическия изследователски институт отбелязват, че задаващата се война в Западна Африка ще е изключително благоприятна за Москва.

Те отбелязват следното:

„С всеки изминал ден прогнозите за мащабна война в Западна Африка стават все по-реалистични. Новите власти на Нигер отказаха да доставят на Париж уран, който е критично важен за работата на атомните електроцентрали във Франция и Белгия. Френските компании загубиха контрола си и върху златните мини в Нигер.

Насърчавана от французите и американците, съседна Нигерия се готви да проведе собствена „специална военна операция“, в която останалите страни от ECOWAS ще са по-скоро фигуранти. Военният им потенциал е твърде незначителен, за да му се обръща особено внимание. Измежду страните от ECOWAS единствената държава с по-сериозен военен потенциал е Нигерия.

„Бензиностанция в съседство“

Нигерия се намира в Западна Африка, граничи с Нигер на север, Чад на североизток, Камерун на изток и Бенин на запад.

Страната е разделена на религиозни анклави: мюсюлманите доминират на север, християните и последователите на местните традиционни вярвания доминират на юг. В северните части доминират законите на шериата, там големи зони се контролират от ислямски въоръжени групировки. Ислямистите тероризират местното население и се борят срещу централното правителство в Абуджа. Северните граници на страната са слабо охранявани и практически отворени за контрабандисти.

Основният проблем на Нигерия е силното социално-икономическо разслоение на обществото. Само 3% от населението извлича някакви ползи от продажбата на въглеводороди. Над 90% от нигерийците живеят с 2 долара на ден.

Основната благословия и в същото време проклятие на Нигерия са нейните големи запаси от нефт и природен газ. Основните залежи на въглеводороди са проучени и разработени от Royal Dutch Shell и Exxon Mobil в средата на миналия век и се намират в долината на река Нигер.

Запасите от нефт и газ, концентрирани в атлантическия океан край бреговете на страната, се считат за още по-обещаващи. Известно е, че в Нигерия се шири мащабна контрабанда на петрол чрез специални тръбопроводи и петролни хранилища.

Това е кратка предистория, за да могат читателите да добият най-обща представа за вътрешната ситуация в Нигерия, на която САЩ и Франция основно разчитат да организира специална операция „за връщане на западната демокрация“ в съседен Нигер.

Проводници

Факт е, че Нигерия е пряк конкурент на Русия на европейския енергиен пазар.

След като колективният Запад наложи антируски санкции, а САЩ забраниха на васалите си в Европа да купуват нашия нефт и газ, погледът ЕС се насочи към Нигерия, която има големи запаси от въглеводороди и е последната държава в периметър от 5 хил. км., от която би могъл да ги получи.

Природният газ от Нигерия отдавна се изнася по море под формата на втечнен природен газ, но доставян по този начин, той се оскъпява прекалено много и Брюксел това не го устройва. ЕС иска да получава суровината по-евтино, затова разработи два проекта за газопроводи от Нигерия до Европа – единият по-труден за построяване и съответно по-скъп от другия.

Първият е Транссахарският газопровод, който трябваше да премине от Нигерия през Нигер до Алжир и там да се свърже с вече съществуващата тръбопроводна система към ЕС.

По предварителни оценки стойността на проекта е 13 милиарда долара, дължината на тръбопровода е 4128 километра, а капацитетът му е 30 милиарда кубически метра годишно. Основната пречка пред построяването на този газопровод беше, че той трябва да минава през северната територия на Нигерия, която се контролира от ислямски терористични групировки.

Вторият проект – това е обходен тръбопровод, който трябваше да свърже Нигерия с Мароко по суша и в една част дори по море, така че да не влиза в контакт с транзитни страни.

Цената му вече се оценява на 20-25 милиарда долара, а общата му дължина би възлязла на 5600 километра (3840 мили). Сроковете на изплащане вече са трудни за изчисляване заради общата глобална нестабилност и колебанията на цените на енергийния пазар.

Сега Нигер и подкрепящият я Алжир, които вече са враждебни държави на Нигерия, стоят на пътя на по-евтиния и по-реализуем Транссахарски газопровод.

Транссахарският газопровод (TSGP) би транспортирал милиарди кубични метри природен газ от Нигерия, на север през Нигер и в Алжир. Оттам той ще се изпомпва през подводния тръбопровод Transmed Mediterranean до Италия, а може и да се втечнява и товари на танкери като LNG за износ.

Изграждането на този газопровод е последната надежда на Европа за енергийното й не благоденствие, но поне оцеляване.

Ако по време на пряк военен конфликт с Нигер обаче инфраструктурата за добив и транспортиране на въглеводородни суровини към Европа бъде унищожена, природният газ по нигерийския тръбопровод ще секне… което не просто ще затвърди, а направо ще бетонира монопола на „Газпром“ за ЕС.

Така че не само военната победа на Нигер и на проруската коалиция от африкански държави над западното прокси Нигерия ни е обективно изгодна, а за Русия ще е изгодно дори само избухването на военен конфликт там.

Особено в контекста на намаляването на износа на синьо гориво за ЕС”, пишат руските автори на доклада.

Вижте картата на тръбопровода:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. СТОЛЕТНИТЕ ГРАБЕЖИ,УБИЙСТВА, НИЩЕТА,ПРЕВЪРНАХА ТЕЗИ ДЪРЖАВИ В НАЙ-СЪВРЕМЕННИ РОБИ
    .СЪБУЖДАНЕТО НА ТЕЗИ ДЪРЖАВИ БЕ НЕИЗБЕЖНО.ПОЛЕКА ЛЕКА ВСИЧКО ЩЕ ТРЯБВА ДА ВРЪЩАТ ЕДИН ДЕН ТЕЗИ ЖЕСТОКИ КОЛОНИАЗАТОРИ.ДА ТЕ ДОЙДОХА В ЕВРОПА НЕ ДАИМ РОБУВАТ А ДА СИ ВЗЕМАТ ТОВА КОЕТО СА ИМ ОТКРАДНАЛИ ОГРАБЕЛИ ТЕХНИТЕ ДЪРЖАВИ.КОЛКОТО ПО БЪРЗО ВСИЧКО ТОВА СЕ СЛУЧИ ,ТОЛКОВА ПО БЪРЗО И БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОТЪРСИ ОТ ТОЗИ КОЛОНИАЛЕН ЕВРОСЪЮЗ.
    ПОЖЕЛАВАЙТЕ СИ ГО БЪЛГАРИ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *