Русия отстъпи от Херсон, за да подготви решителния си удар, а САЩ се готвят за пряка намеса в Украйна

„Ако някой отвън се намеси в Украйна, то трябва да знае следното: Ако създадат заплахи за нас… ние ще отвърнем веднага. Разполагаме с всички необходими средства, за да отговорим, и всички решения по този въпрос вече са взети“. Владимир Путин

Няма съмнение, че оттеглянето от Херсон се явява имиджова щета за руската армия. От друга страна няма съмнение, че генералът, който нареди изтеглянето на руските войски от десния бряг на Днепър и евакуира 115 хил. цивилни от там, е взел правилното решение. Вярно, общественият резонанс е ужасен, но с обществено мнение не се печелят войни. Стратегията, доблестта и огневата мощ печелят войните. Руският генерал Сергей Суровикин изглежда разбира това и точно по тази причина взе непопулярното решение да се оттегли. Суровикин можеше да направи политически по-приемливия избор, като остави войската си да защитава Херсон до Второ пришествие, но рисковете далеч надвишаваха ползите.

Първо, това щеше да е на цената на много жертви.

Второ, по всичко личи, че 25 000 руски войници в града можеха лесно да бъдат обкръжени и обезкървени от украинската артилерия, имайки предвид готвеното от ВСУ взривяване на язовирната стена в Каховка. Суровикин щеше да бъде принуден да ангажира повече войски в спасителна мисия, която нямаше да подобри ни най-малко цялостната военна стратегия на Русия. Истината е, че територията от Херсонска област отвъд десният бряг на Днепър беше много трудно защитима. Непосредствената цел на Русия е да завърши освобождаването на Донбас, задача, която все още не е завършена и изисква значително по-мощен удар от досегашните. От гледна точка на всички намерения и цели решението за отстъплението от Херсон бе взето лесно от руския Генерален щаб.

Ако се беше развил кошмарният сценарий, който ВСУ несъмнено се готвеше да приложи – взривяването на стената на язовира при Каховка, то огромни територии заедно с руските позиции щяха да бъдат залети от придошлата вода, а хилядите руски защитници на града щяха да се окажат в пълно обкръжение. И това, при положение, че Херсон има малка стратегическа стойност. За сметка на това обществената подкрепа за войната в Русия щеше да изчезне за една нощ. Нито Путин, нито Суровикин можеха да си позволят да поемат този риск.

Така че вместо това, те избраха да изтеглят войските си от това уязвимо място и да ги прегрупират докато все още могат, Това, разбира се, предизвика гнева на техните критици, които все още подскачат като луди. Добрата новина обаче е, че катастрофалният пиар относно Херсон няма да окаже значимо влияние върху изхода от войната. Русия все още е напът да постигне всичките си стратегически цели въпреки капаните, които Киев и западните му ментори постоянно й залагат.

ПОЛК. ДЪГЛАС МАКГРЕГЪР

Представяме ви кратко резюме на последното интервю с полковник Дъглас Макгрегър относно руското изтегляне от Херсон и намеренията на руския генерален щаб:

„Когато генерал Суровикин пое командването… беше решено, че Русия ще се готви за един-единствен решителен удар, с който да сложи край на войната. С други думи, „няма повече просто да защитаваме Южна Украйна и териториите, които присъединихме към РФ, няма да чакаме повече преговори с когото и да било – времето и възможностите за това свършиха – трябва да сложим край на тази война.“ 

Как се слага край на война в Украйна? Ами, започвате бърза поредица от операции, които са толкова опустошителни в своята разрушителност, че врагът не може да им устои. Ако обаче възнамерявате да направите това, ще трябва да намалите ангажираността си по отношение на някои от започнатите на по-ранен етап от предишното ръководство операции (като неплодотворната в Херсон). С други думи, трябва да направите промени на място, да разместите войските, да промените ангажиментите за набавяне на ресурси, защото в същото време подготвяте военни сили, които все още не са дошли на терен в Южна Украйна… но се подготвят с мобилизацията на нови 300 000 войници, интегрирани в тази нова сила за бъдещи операции, които ще се проведат тази зима, след като земята замръзне… Така че бих разглеждал оттеглянето на руските сили от Херсон като оперативно решение с краткосрочна полза в подкрепа на дългосрочната стратегия за изграждане на огромна ударна руска сила…

Руснаците вече не хранят никакви илюзии, че нещата могат да се уредят с преговори. Не мисля, че можем да кажем нещо на руснаците в този момент, което да ги убеди да спрат.“ 

И така, според Макгрегър, препозиционирането на войските е ключово за цялостната стратегия, която се промени при Суровикин. При новия командир основният фокус на военните операции е върху унищожаването на всички сили и средства, които позволяват на врага да продължава да води война. Подозирам, че това означава и елиминирането на режима на Зеленски и неговите служби за сигурност. Във всеки случай, предстоящата руска офанзива ще прилича много повече на полева война с комбинирано въоръжение, отколкото на специалната военна операция, която водеха до този момент. Москва е решена да разреши въпроса възможно най-бързо и с такава мощ, каквато е необходима. Няма да има повече игрички.

Въпреки това, от последните доклади се предполага, че администрацията на Байдън се кани да разположи американски бойни части на театъра на бойните действия в отговор на всяка руска ескалация, която заплаши да промени хода на войната. Ако тези доклади се окажат верни, тогава дългоочакваната зимна офанзива може да предизвика директен сблъсък между Съединените щати и Русия. Като се има предвид траекторията на войната до този момент, смятаме, че е само въпрос на време Вашингтон най-сетне да се покаже иззад гърба на своите киевски марионетки и да влезе в пряк сблъсък с руските войски на бойното поле. Има много признаци, че Пентагонът вече се подготвя за такъв сценарий.

Тайните комуникации между съветника по националната сигурност Джейк Съливан и бившия руски посланик във Вашингтон Юрий Юшаков и бившия ръководител на ФСБ Николай Патрушев, за които стана наскоро ясно, че са се водили, предполагат, че Съливан е предупредил руските си колеги, че САЩ няма да позволят на Русия да уреди конфликта чрез свои собствени условия и ще предприеме всички необходими стъпки, за да предотврати решителна руска победа.

Вижте този откъс от друго интервю с полковник Дъглас Макгрегър:

Дъглас Макгрегър: „Джейк Съливан говори за опасностите от ескалация на конфликта… Той казва: „Виждаме доказателства, че вие ( Русия), се подготвяте да ескалирате този конфликт.“ Което е вярно; споменахме за това – предстоящата руска зима,  настъплението… „Ние ви предупреждаваме“ , казва Съливан. Неизреченото внушение в този момент е, че „САЩ са готови да се включат в този конфликт, за да не ви позволят да разделите Украйна. Ние няма да ви позволим да се биете и да спечелите тази война при вашите условия…“, казва Съливан на руснаците.

Водещият Наполитано: Знаете ли дали Съливан е споменал присъствието на 40 000 американски войници (от 101-ва въздушнодесантна дивизия) в Полша?

– Не знаем това, но правим предположение, въз основа на използвания език, изтекъл в един параграф на текста, който получих от друг източник, че Съливан е намекнал, че САЩ са разположили 90 000 НАТОвски войници в Полша и Румъния, и че потенциално, ако Русия ескалира действията си в мащаб, в който смятаме, че руснаците ще нападнат, то ние (САЩ) сме готови да се намесим. И ние ще се намесим с 40 000 американски войници, 30 000 полски войници и 20 000 румънски войници… Съливан дава да се разбере, че сме в състояние да се намесим.

”Това, което не знаем, е какво са казали руснаците в отговор, защото руското схващане за червената линия е ясно: „Ако навлезете в Украйна, ще бъдете във война с Русия.” Изглежда ние, американците, игнорираме това тяхно предупреждение.“

– Нека сме наясно, вярвате ли, че Джейк Съливан е заплашил руснаците, да не преминават тези червени линии, защото ще срещнат войниците на САЩ и НАТО в Украйна? 

– Мисля, че беше направено такова внушение. Това е впечатлението, с което оставам и не мисля, че трябва да се изненадваме от това, защото положението на Украйна се влошава с много бързи темпове… И ние сме много загрижени за украинския колапс. Някои оценки показват, че цялата икономика и социална структура ще се сринат в рамките на 60 дни. Други твърдят, че в момента се върви към обща мобилизация в Украйна, която може да включва и жени, защото украинските военни сили са изчерпани. И не забравяйте, че населението на Украйна продължава да напуска страната със стотици хиляди седмично, защото никой не иска да остане в страна, в която скоро няма да има никакво електричество, и където ще има проблеми с набавянето на вода и храна. Ситуацията в Украйна е тежка.

– Какво правят 40 000 американски войници от 101-ва въздушнодесантна дивизия в Полша? 

– Подготвят се за бойни действия…

 – Министерството на отбраната предоставило ли е на президента на Съединените щати планове за навлизане на американски войски в Украйна? Това направено ли е? 

– Мисля, че тези планове със сигурност са били обсъждани, ако не и съобщени на Джейк Съливан. Със сигурност държавният секретар (Антъни Блинкен) е наясно. Не знам какво са казали на президента Байдън. Надявам се, че е получил някакъв съвет. Всичко това е много сериозно, защото сме в средата на избори и това може да се случи без каквато и да е консултация с Конгреса.

– Какъв е статусът на 300 000 запасняци, които Путин събра преди месец? 

– Повечето от тях вече са интегрирани във военни формации и подсилиха онези формирования, които нямаха достатъчна мощ и сега са отново в „пълна бойна готовност“. Някои са в нови формирования. Интегрирането на молибилизираните почти е завършила, но най-важното е, че най-ниската температура в Украйна е била 37 градуса (по Фаренхайт, около 3 по Целзий – бел. ред.), което означава, че армиите все още са заседнали в калта, независимо дали атакуват или се защитават. Докато земята не замръзне, не мисля, че ще се случи нещо… Но когато дойде зимата и земята замръзне, тогава руснаците ще атакуват. И виждаме доказателства за това от поне три различни посоки, включително от изток, югоизток и север. И съдейки по (военното) натрупване и оръжейните системи, които са на място, както и наличните доставки, това ще е много мощна офанзива, която е предназначена да сложи край на войната. Дали ще стане или не, не знаем. Но мисля, че това е идеята.

Има едно последно нещо, с което бих искал да приключим: когато генерал Суровикин, командирът на западния фронт на военните действия, прие назначението си, направи няколко кратки забележки. Първо каза, че „сирийско решение за Украйна е неприемливо“. С други думи, „ние няма да позволим Украйна да попадне под влиянието на различни действащи на терена сили, които поддържат Украйна в състояние на постоянен смут и война“. Това е много ясен сигнал, че когато започнат зимната офанзива, руснаците планират да сложат край на конфликта в рамките на не повече от 2 месеца. Така че би било много неразумно от наша страна да се опитваме да попречим на това…Ние просто нямаме нивото на подкрепа сред населението на Украйна, нямаме достатъчно подкрепа и по света, нито пък ресурсите, които да ни гарантират успех.“

Сега Русия е готова да направи всичко необходимо, за да спечели бързо войната и да разбие вражеската украинска армия, която представлява заплаха за нейната национална сигурност. Ако американските сили се присъединят към битката, сметките за победа на руснаците може да се променят драматично, но стратегическите цели на Москва ще останат същите. Не може да се очаква една нация да живее в мир, когато в главата й е насочен пистолет. Ето защо Путин се противопоставя на членството на Украйна в НАТО и затова се води настоящата война.

Автор: Майк Уитни

Източник: unz.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Точно в целта ви е статията!

    Три признака за разпознаване на $оро$оидни тролове:
    1. Лични нападки
    2. Преоблечени са “ужким” като вас
    3. Появяват се изневиделица и налазват в “ужким” групи.

    Няма да ги убедите в нищо и не е нужно- затова им плащат:)

  2. Дано да е така и дано политиците, и олигархичните кръгове да не се бъркат в решенията на военните. За Херсон ги разбирам, въпреки, че не ми се мисли за репресиите над останалите жители, но кога най-сетна ще ударят мостовете

  3. погледнете веднъж само картата на укрия-едно кукувиче гнездо заклещено от все страни от руска територия-на северазапад беларус е надвиснал над киев.А сега си представете,ако от всички тия страни и посоки кукувичето запъртъчено и умирисано гнездо бъде залято от войски-къде ли ще се отбранява и защищава най-напред…това не е сторено още щото няма решение,разчитало се е на др.варианти,вкл.намеса на укровоенни…но запада се намеси..горният вариант обаче ще бъде разигран в краен случай,а при пряка западна намеса руско беларуски части ще отрежат зап.украйна от север..чака се наелектризирване на вътрешната обстановка..затова се удря инфраструтура..идва хаоса,глада и студа,емиграцията на милиони гладни хора,които европа трябва да храни..при 15 милиона руснаци в укрия има и 5 колона,която също чака сигнал,но е слаба..пълно е с чужденци,които пазят потника,той няма много вяра на военните си,с изключение на валери,който е на дистанционно от ген.мили..нещата са сложни и в развитие…

  4. Някой беше писал- защо русите не стигнали до Лисабон?
    Задавам си въпроса- защо да стигат?
    Господарят на изхвърлената Европа я принуди към самоубийство, гръмна и газа.
    Притрябвало им на русите да се разхождат безцелно…
    Склоняване към самоубийство- това май се наказваше по НК?!…

  5. За приемането на еврото- не е само за да ни доограбят, а заради въвеждането на централната им цифрова валута!
    Приемем ли еврото- окончателно влизаме в електронния им концлагер.
    И заветната им мечта!
    Което няма да се случи!
    Няма да ни оставят на мира! “Те” си го казаха: ние сме най- големия им враг.
    Спомнете си епичната битка на ген. Вазов срещу саксите- тяхните загуби са 70 000, нашите- 500 бойци!
    Никога няма да ни го простят, докато не ни избият!
    Пародията- продажните политици и Ньойския им договор! Контролирани и тогава от техния център!
    Сега вече го знаем. И няма да го допуснем!

  6. Хроника на необявената украинска агресия срещу НАТО.

    1. 2 март – Украинската система за противовъздушна отбрана С-300 унищожи румънски изтребител МиГ-21. Пилотът е мъртъв.
    2. 2 март – Украинската противовъздушна отбрана сваля румънски военнотранспортен хеликоптер Ми-8, който излетя да търси изтребител МиГ-21, свален от Украйна.
    3. 3 март – Естонският кораб за насипни товари Helt е взривен от украинска морска мина край бреговете на Одеса. 4 души са в неизвестност.
    4. 10 март – Украински БЛА Ту-141 „Swift“ атакува Загреб. За щастие няма загинали.
    5. 13 март – Украинският Volkssturm застреля колата на американския журналист от New York Times Брент Рено в района на Ирпен, който според иранските разузнавателни служби е работил като офицер от ЦРУ в Ирак.
    6. 9 септември – румънски миночистач е взривен от украинска морска мина близо до Констанца. За щастие нямаше загинали.
    7. 9 ноември – Турска лодка е взривена от украинска морска мина край бреговете на Турция. За щастие няма загинали.
    8. 15 ноември – Украинската система за противовъздушна отбрана S-300 атакува Полша, унищожавайки 2 полски граждани и ремарке на трактор.

    Под прикритието на война с Русия Украйна води хибридна война срещу НАТО!

  7. Левон Хампарцумян :
    „Не е работа на полуграмотното простолюдие да решава за еврото“ !
    Българският лев ни прави „принадлежащи“ към азиатските орди ?

    СПОРЕД ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДА МИСЛИ И ДА ИМА СОБСТВЕНА ИДЕНТИЧНОСТ!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *