Русия, Китай и ЮАР започнаха съвместни военноморски учения

Русия, Китай и Република Южна Африка (ЮАР) днес стартираха съвместни военноморски учения в Индийския океан край бреговете на ЮАР, за да демонстрират тесните си връзки на фона на войната в Украйна, която е част от разломното противопоставяне на Русия, Китай и партньори със Запада. Според ТАСС по време на съвместните военноморски учения фрегатата „Адмирал Горшков“ ще изстреля пробно иновативната хиперзвукова ракета „Циркон“.

Военните учения, наречени „Моси Две“ (Mosi II), ще продължат 10 дни.

По-рано през седмицата в Кейптаун пристигна руската фрегата „Адмирал Горшков“. От двете страни тя беше обозначена с буквите „Z“ и „V“, опознавателните знаци на руските войски, участващи в боевете в Украйна, превърнали се в патриотичен символ за Русия.

Фрегатата „Адмирал Горшков“ е оборудвана с най-новите хиперзвукови ракети „Циркон“ – оръжие, което според оръжейни специалисти може да пробие всяка противоракетна отбрана и да поразява с точност до сантиметър цели, отстоящи на хиляди километри както в морето, така и на сушата.

Според руската държавна информационна агенция ТАСС по време на съвместните военноморски учения военният кораб трябва да изстреля пробно ракета „Циркон“. Изпитанието ще представлява първото изстрелване на ракетата в рамките на международно учение.

Освен „Адмирал Горшков“ в морските учения ще участват още руски кораб цистерна за зареждане на гориво, 2 южноафрикански фрегати и три китайски кораба – ескадрен миноносец, фрегата и един спомагателен кораб, се посочва в изявление на южноафриканското военно министерство.

Съвместните военноморски учения се провеждат и в момент, когато отношенията между Китай и Вашингтон са изключително обтегнати и напрежението в Южнокитайско море край остров Тайван се сгъстява.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. За сега все още не е ясно защо няма никакъв“възторг“ от международната общност,от добре обмислената и проведена чудовищна атака на газовите тръби до Германия, които струваха милиарди. Няма ли кого да натоварят с отговорността на това престъпление на века.Не е ли редно да се помисли за някакъв отговор, щото има толкова места, които могат да се атакуват от далече. Нима моста във Нюьорк е по малко важен от този тръбопровод съсипващ цяла Европа, или кабелните връзки между Европа и Щатите.Като ще се бъзикаме безнаказано, щото едва ли някой друг може да си го позволи, ами да продължим.

    • Г-н Иванов, да не би да сте сънували Петров и Баширов. Мальчики има достатъчно, съвсем не са само тези двамата, тези „светнаха“, „засветились“, а иначе мальчики има, приказ няма. Преди 2-3 дена гледах част от интервю или пресконференция на Лукашенко. Западен журналист го пита ще се намеси ли Белорусия в Украйна. Лукашенко отговори, че не, но ако Украйна посмее….оооо, тогава отговорът от страна на Белорусия ще бъде страшен. За съжаление освен усмивка друго не предизвика у мен и причина за това беше, че си спомних как един друг президент обещаваше страшни неща ако някой посмее, а посмяха и ….нищо. Не е хубаво да се постъпва така.Още повече не е хубаво когато питерски пацан нарушава правилото : „Пацан сказал, пацан сделал“.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *