Румен Радев: Офертата на САЩ за F-16 е 3,45 млрд. лв. Руските Су-25 са 8 пъти по-евтини и двойно по-добри!

3,45 млрд. лв. с ДДС и с изискването България да плати цялата сума авансово. Такава е офертата на САЩ за покупката на самолетите F-16. Няма и не е имало никакви преговори за сваляне на тази цена. А всички цитирани от правителството на Борисов по-ниски цени са спекулация и лъжа. А ако американците все пак смъкнат цената, то ще е за сметка на жестоко орязване на пакета от екстри.

Но има и нещо друго: Предлаганите ни изтребители F-16 няма целеви способности, те са в пъти по-слаби от Су-25. Не вярвам сделката за покупката на F-16 да се състои. Защото това ще значи, че българското правителство е закупило самолети без бойни способности, при това на възсолена цена – с 1 милиард повече. Да не говорим, че рискуваме и по-нататъшната им поддръжка. US-офертата е изцяло на гърба на ВВС. Това заяви снощи президентът Румен Радев в предаването „Панорама“ по БНТ.

Skandalno.net припомня, че миналата година парламентът одобри купуването на самолети за сумата не по-висока от 1,8 млрд. лв без ДДС. Впоследствие под натиска на САЩ, Борисов притисна парламента да гласува за по-висок бюджетен разход – 2,2 млрд. лева, с които да се купят 8 бр. F-16. Но и тази съобщена на обществото сума е силно спекулативна. Ето защо:

„Конкурсът за изтребителите бе тотално опорочен в полза на F-16. А това са скъпи и не особено качествени самолети. За да се вместим в тези 2-2 млрд. лв., ние трябва да поръчаме на американците дани изработят техни аналози с жестоко орязано оборудване. Нещо, което допълнително ще намали тяхната боеспособност, каза Радев.

„Правителството на Борисов заблуждава обществото. Твърди, че преговаря за намаляване на цената. Но американската оферта не предвижда каквито и да е намаления. Просто се режат жинненоважни екстри и оборудване. Иначе, от самото начало за нашите минимални изисквания към тия самолети, US-офертата винаги си е била сумата 3,45 млрд. лв. и то ако платим сумата 100% авансово“, разкри Радев.

По думите на Радев, ако един компонент в тези самолети не е пълноценен, а при направата е използван някакъв заместител, бойните умения на самолета падат драстично. „При тази програма преговори за сваляне на цената не може да има. Единственият начин за сваляне на крайната цена е да се откажеш от нещо. И правителството на Борисов предприе точно този ход за намаляване на цената – чрез орязване на пакета“, подчерта Радев.

„Беше ни обещано, че ще получим много качествени военни самолети, а сега на финала се оказва, че си купуваме играчки“, остро разкритикува сделката Радев.

И изнесе още шокиращи подробности: Изграждането на специалната писта за Ф-16 към военното ни летище в Граф Игнатиево ще е на 100 % за българска сметка. Отделно, изведнъж от офертата на американците изчезнала и бройката на ракетите „въздух-въздух“, с които задължително трябвало да бъдат оборудвани самолетите. А имало и заложен скрит разход за България от още 1 млрд. лв. за постигане на пълното въоръжение.

„Нека обаче да си припомним какво ни обещаваше правителството на ГЕРБ и ОП в началото – че в преговорите за F-16 ще постигнем приемлива цена, близка до първоначалната финансова рамка, приета от НС. Че ще купим самолетите на разсрочено плащане, че ще договорим с производителя по-нататъшното им безплатно ремонтиране, че ще купим самолети с модерни, силни бойни възможности… Нали помните, изтребител, с който ще можем да водим пълноценна война, с който да нанасяме суперточни удари по наземни и въздушни цели. Борисов и хората му се кълняха, че единствено офертата за F-16 ни дава пълен пакет въоръжение – от-до, пълен боен комплект… и че само в американската оферта няма никакви скрити разходи. А сега се оказва, че купуваме някаква пълна пародия, играчки някакви…“, възмути се президента.

Всъщност американската оферта си е много точна и ясна. Проблемът е в наивитета и аматьорския подход на нашето правителство.

Преговарящите от българска страна са проявили изключителен наивитет и са били напълно неподготвени за боравене с американското законодателство и програмата FMS (Foreign Military Sales). Мога да кажа, че тази програма е ясна и прозрачна, с много установени и точни процедури. С нея се работи така – ако ти искаш 8 самолета с точно такива летателни и бойни способности- да летят по толкова часа на година, задължително трябва да придобиеш този пакет от оборудване, обучение и услуги, и той струва точно толкова. Никакви преговори за намаляването на цената не са възможни.

И в началото на юни американското правителство отправи своята публична оферта към България. Която за нашите минимални задължителни изисквания е на стойност 3,45 млрд. с ДДС и то при 100-процентово авансово плащане.

Защо обаче хората на Борисов продължават да имитират някакви преговори, спекулират, лъжат и мажат – да обяснят.

По въпросната програма FMS преговори за намаляване на цената няма, въпреки позите на преговарящите от българска страна, които не спряха да представят нещата в България така, все едно че водят някакви пазарлъци с американците. Единственият начин за смъкване на крайната цена е да се откажеш от нещо по оборудването на самолета и най-лошото е, че за да влезем в някаква приемлива цена, правителството предприе ход за сваляне на цената чрез единствения възможен начин – орязване и то жестоко на пакета.

Преди 10 дни в крайна сметка получихме американската оферта за проекто-договор. Цената вече я обяви дори и премиерът, но този пакет е брутално орязан, като започнем от намаления брой на двигателите, намален брой контейнери за целеоказване на шлемна система за целеуказване, намален брой на пилоти и техници за подготовка, интегрираната логистична поддръжка, резервните части… всичко това е орязано, тренажорният комплекс също е с намалени параметри. И забележете – без оборудване за оперативно летище. Изграждането на такова в авиобаза „Граф Игнатиево“ ще е изцяло за наша сметка. За наша сметка ще е и транспорта. Ракетите въздух-въздух в комплект със самолетите, са сведени до минимална бройка, а високоточните оръжия за стрелба по наземни цели въобще не присъстват. Казано с други думи – самолетите F-16, които ще купим ще са с почти нулеви бойни способности и със силно занижени летателни такива. А за да ги пуснем в експлоатация ще трябва да се бръкнем с още милиарди левове. В оборудването им не е включен нито един високоточен боеприпас, а само няколко и то символично на брой свободно падащи бомби, които се хвърляха последно през Втората световна война“, разкри шокиращата картина върховният главнокомандващ на българската армия.

И подчерта, че руските Су-25, които и в момента са на въоръжение в българските ВВС, са в пъти по-добри самолети.

„Тази престъпна сделка е в тотален ущърб на родните ВВС, на летците и техниците, които ще трябва да се мъчат да изпълняват задачи с некачественото и до голяма степен осакатено оборудване на тези нови самолети. А народът ни ще плати много, без да получи каквато и да е военна защита. Управляващите, които неспирно говорят за европейското развитие, избягаха от дебата по темата. И аз се питам те или някой друг тласна България към тази абсурдна сделка“, нападна остро правителството Радев.

И продължи: „Силно се надявам българското правителство да се вразуми и да не подпише тази сделка, защото обратното би значело пълна безотговорност. Можем да сме пълноценни съюзници в НАТО само ако имаме боеспособни самолети, а не самолети за авиошоу“, коментира президентът, показвайки неспособността на кабинета да води преговори в защита на българския национален интерес.

За мен България винаги е била на първо място и дори съм рискувал живота си за родината, но мнозина у нас няма да разберат това, подчерта Радев.

„Нашите отношения не трябва да почиват на благодарността, а на истината“. Така президентът отговори на въпрос на водещия защо България е по-благодарна на Русия, отколкото Русия на България.

И добави: „През последните 30 години беше направено много за разбиване на културните ни връзки с Русия. Историческата истина за близостта на нашите два народа беше умишлено изопачена и забравена. И затова сега лекуваме раните и на двете страни“, коментира президентът. Румен Радев категорично заяви, че България трябва да отстоява и брани цивилизационните си и исторически връзки с Русия със същата стръв, с която брани своето място на политическата карта на Европа.

„Страната ни е била важен фактор в европейската култура. Като в същото време е дала и духовното начало на Русия. Това го твърди и самият акад. Дмитрий Лихачов. Дали сме им и писмеността, и православната вяра, и старобългарския църковнославянски език. А Русия ни върна държавността през 1878 г. на цената на стотици хиляди убити руски войници.

В отговор на въпрос защо за никой друг партиен лидер не е оказвал такава словесна подкрепа, както на лидера на БСП Корнелия Нинова, след като загуби изборите и преди партийния конгрес, Радев коментира: „Защото става въпрос за най-силната опозиционна партия в България. А опозицията във всяка една държава е жизненоважна за да има демокрация“.

„При утвърждаващия се авторитаризъм в България е жизненоважно да имаме силна опозиция. Винаги опозицията е залог за демокрацията“, категоричен бе държавният глава.

„Ако бях избрал да следвам мнозинството и да сесъобразявам с конюнктурата, щях да си изкарам един спокоен и лежерен президентски мандат. Но аз винаги съм избирал да следвам убежденията си. Не съжалявам, че постъпвам по съвест и благодаря на хората за силната им подкрепа“, заяви на финала на интервюто държавният глава. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

22 коментара

  1. Изтребител и фронтови бомбардировач, няма по какви параметри да се сравняват, кой „по-добър“. Може да има някакво обсъждане кой в момента ни е по-нужен или в рамките на последните военни конфликти, кой върши практически повече работа, макар да е странно. Нужен ни е изтребител, най-добре МИГ-35, заради подобието с МИГ-29 на каквито летят нашите, но заради тъпото НАТО поне „Грипен“. Това франкенщайновче блок 70 може и да не литне, а ние ще сме го предплатили. Защо не слушат Румен Радев, той е доказан Ас, гледали сме го всички, харесващи авиацията.

  2. БЛАГОДАРИМ НА ГОСПОД ЧЕ ТЕ ИМА ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ ИМАШ ВСИЧКАТА НИ НАРОДНА ОБИЧ ДОВЕРИЕ И НАДЕЖДА ЗАЕДНО СЪС БСП ЗА ЧИСТА И СВЯТА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ЗАЕДНО МОЖЕМ ЗА ЕДНА ПЕТИЛЕТКА ДА ВЪСТАНОВИМ НАЙ ЖИЗНЕНО ВАЖНИТЕ НЕЩА БРАТСКА РУСИЯ ЩЕ НИ ПОМОГНЕ В ИКОНОМИКАТА ЗА ДА ВЪРНЕМ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ В РОДИНАТА НАТО ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ЕС НЕ ВИ ВЯРВАМЕ ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА ДЕМОКРАТИЧЕН СОЦИАЛИЗЪМ СЪС РУМЕН РАДЕВ БСП И НАРОДА НАВЕКИ СЪС БРАТСКА РУСИЯ

  3. За тези пари щяхме да имаме две ескадрили МИГ 29 /нова версия/ с пълния пакет обурудване. Всеки знае,че на тези самолети може да се инсталират натовските пакети за въоръжение-било от Европа,било от САЩ.

  4. НАСИЛСТВЕНАТА ИНВАЗИЯ НА НАТО И ЕС СЪС ПОМОЩА НА МАФИОТА БЪЛГАРОУБИЕЦ БОЛИСОВ И КРАДЛИВАТА МУ МАФИОТСКА ШАЙКА ГЕРБ ИБАХА МАЙКАТА НА БЪЛГАРИЯ С С С Р СЪЗДАДЕ ЕДНА АГРАРНО ТУРИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ СЪС ГОЛЯМА ПРОМИШЛЕНОСТ И АВТОРИТЕТ ПО СВЕТА СЕГА ОТ СВОТИ НА ЕС И МОРСКИ УЧЕНИЯ ГЕНОЦИД БЯГСТВО И РАЗРУХА НА СВЕТОВНИТЕ ТЕРОРИСТИ НАТО И ЕС СЪС ГЕРБ ЗАПОЧНА И РАСИЗЪМ АЛО КОНСКА ГЛАВО АНГЕЛАКОВА ТУРИЗМА РАСИЗЪМ ЛИ СТАНА АЛО КАРАКАЛАНСКА СВИНЯ Ф-16 ЗА ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ ЛИ ГИ КОПУВАТЕ

  5. НАТОВЕЦА РЕСТОРАНТЬОР РАСИСТ НЕ ГОНЕТЕ ТУРИСТИТЕ БОРИСОВ БЪЛГАРОУБИЕЦА ИСКА В ЧЕРНО МОРЕ НАТОВСКИ УЧЕНИЯ ЗА ПРИЦЕЛ СРЕЩУ БРАТСКА РУСИЯ ТУРИСТИ ЛОТКИ ПЛАТНОХОДКИ ИЛИ ЩЕ ПЛАЧЕТЕ ЗА ТУРИСТИ КАТО ГРУЗИЯ

  6. НАПУСНЕТЕ ВСИЧКИ МИНИСТЕРСТВА КРАДЦИ НА НАРОДНИ ПАРИ ЗА ДЕТСКИ ИГРАЧКИ Ф-16 ДЕТЕУБИЙЦИ НА БЪЛГАРИЯ ВИЕ УБИХТЕ И ПРОКУДИХТЕ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ОСТАНАЛИТЕ ПРЕВРЪЩАТЕ В ДЖЕНДЪР НАРКОМАНИ НЕ ИМ ТРЯБВАТ НА ЦИГАНИТЕ И МИГРАНТИТЕ ИГРАЧКИ Ф- 16

  7. НАЙ ГОЛЯМАТА СВЕТОВНА БАЗА НА СВЕТОВНИЯ ТЕРОРИЗЪМ НАТО В СВЕТА Е ПРЕДУМИШЛЕНО ОБЕЗЛЮДЕНА БЪЛГАРИЯ С ПОМОЩА НА БЪЛГАРОУБИЕЦА БОРИСОВ И ШАЙКАТА МУ ГЕРБ

  8. СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ ИЗЛЕЗ МАСОВО ДА ИЗХВЪРЛИМ БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ КРАДЛИВАТА И ЛЪЖЛИВА ПРЕДАТЕЛСКА МАФИЯ ГЕРБ СЪС БЪЛГАРОУБИЕЦА ПРОСТАК БОРИСОВ

  9. Разбира се, че се доверяваме на мнението на доказания ас в авиацията, за щастие и наш високо ерудиран, уважаван президент Румен Радев. Неговото мнение е единствено меродавно, ама тия идиоти от правителството са си продали задниците на американците, а народът ще сърба вкиснатата им попара, която продължават да дробят. Да ни е жив и здрав Президентът, очакваме много от него!

  10. Стара китайска мъдрост.
    Не е важно, какъв цвят е котката, важно е да лови мишки

  11. Стара китайска мъдрост.
    Не е важно, какъв цвят е котката, важно е да лови мишки

  12. ТРАВЕСТИТА АНГЕЛАКОВА БЕШЕ НА КАСТИНГ В АМЕРИКА ОТ ТАМ ЛИ ТИ НАБИХА ОБРАЧИТЕ ЧЕ СЪС РАСИЗЪМ ТУРИЗЪМ ДА ПРАВИШ

  13. ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТ КУРВИ И БАНДИТИ МАФИОТИТЕ ГЕРБ ВРЕМЕ Е ДА СЕ МАХАТЕ НЕ МОЖЕ ДА НИУПРАВЛЯВАТЕ ПОВЕЧЕ

  14. Всичко е напълно логично! Някой замисли ли се как ще се защитаваме от Русия с руски самолети!

  15. Корумпираният фюрер „Ало, Ваньо“ бърза да подпише сделката за да си гарантира пари и друга подкрепа за наближаващите избори. Все пак основната цел на корумпето и на американците е налагане на послушно управление от фашистки тип. Спомнете си, че САЩ прибраха под своя защита и на своя земя огромен брой докагани нацистки убийци, като например „Убиеца от Лион“…

  16. АЛО ЦАЦАРОВ НЯМА НИТО ЕДИН ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ ДА ТИ ВЯРВА КОГА ЩЕ РАЗСЛЕДВАШ ДЕТЕЛИНА НИКОЛОВА ТРИ МАНДАТА КМЕТ НА ДОБРИЧ И МИХАЙЛОВ НА ЖИЛИЩНО НАСТАНЯВАНЕ ПЪРВИ ДРУЖКИ НА БОЙКО БЪЛГАРОУБИЕЦА ГЛАВНИ МАФИОТИ НА ДОБРИЧ И СЮДЖУКГЕЙТ ГРАЖДАНИТЕ НА ДОБРИЧ ЧАКАМЕ КЪДЕ Е СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НА БЪЛГАРИЯ

  17. Р. Радев не само е доказан Ас в авиацията, но е и прагматичен и коректен политик.
    За тези много пари, 3,45 млрд. лв., не само много повече самолети СУ-25, БГ може да купи приблизително 20-25 СУ-37 (Т-50), които са няколко класи повече от прословутите Ф-16. Тези самолети в момента нямат аналог във класа си. А летателните им качества и въоръжението им са от супер ново поколение. Те няма да се нуждаят и от специални писти за излитане и кацане. Едва ли е разумно нашата военна авиация, да може да излита и каца само на едно летище. Язък да парите!

  18. БЪЛГАРОУБИЙЦИ ГЕРБ ПИСНА НИ ВАШАТА МАМА ЗАГУБЕНА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ВЪН ОТ ЖИВОТА НА НАРОДА ЩЕ ЗАПОЧНЕМ ДА СТРЕЛЯМЕ

  19. Затова ли връчи медал на посланика Рубин..
    Същия боклук си и ти неуважеми господин Президент, само дето не си необразован прост и елементарен като колегата с които се кланяте на едни и същи господари…
    Как беше визита с Тръмп хапнахме пийнахте и кво, сетили се да го попиташ за базите нещо ,ако няма да плащат за тях както на абсолютно всички други държави ,що не ти подари поне един самолет ..
    Ако толкова ти пука за тоя народ що не направиш окупация на парламента с феновете ти, три дена и това правителство си отива, щото си същия боклук …
    Не ти вярвам…
    Подкрепи и СЕТА, а когато твоя човек блъсна с превозното средство човек на пътя на кой звънна, а Педерасчето О.Герджиков които назначи в служебния кабинет…
    Къде екипа от специалисти които щеше да събираш за решаване на проблеми те в държавата, къде е е е….
    Дрън дрън ярина
    Боклук…..

  20. Няма как президента да каже, че СУ-25 са по-добри! Не спекулирайте, иначе всичко друго е вярно.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *