„Ройтерс“: През март, 24 г. Русия и Украйна са били много близо до споразумение за Черно море, но Киев се е отметнал в последния момент

В продължение на два месеца (през февруари и март, 24 г.) представители на Русия и Украйна са преговаряли с посредничеството на Турция за постигане на споразумение за гарантиране на безопасността на корабоплаването в Черно море, съобщава Ройтерс.

По данни на агенцията дори е било постигнато споразумение по текст, който трябвало да бъде обявен официално от Анкара, но Киев внезапно се отказал от по-нататъшни стъпки, разкриват четирима източника на агенцията.

Преговорите са били организирани с посредничеството на Турция след насърчаване от страна на ООН, уточняват събеседниците на медията.

През март, 24 г. е било постигнато споразумение „за гарантиране на безопасността на търговското корабоплаване в Черно море“ и въпреки че Украйна се е отказала буквално на самия финал да го подпише официално, Киев е дал съгласието си турският президент Реджеп Тайип Ердоган да го обяви на 30 март, ден преди регионалните избори в страната, допълват източниците.

„В последния момент Украйна внезапно се оттегли и сделката беше провалена, подобно на споразумението в Истанбул през април, 22 г.“, обясни един от пожелалите анономност събеседници на Ройтерс.

Русия, Украйна и Турция засега отказват да коментират информацията.

Не е ясно защо Украйна е решила да се оттегли. Източниците на Ройтерс, заявиха, че не знаят какво е накарало Киев да вземе това решение.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви през февруари, че без нова военна помощ от САЩ Украйна няма да може да защити черноморския коридор за корабоплаване, който обхваща западното ѝ черноморско крайбрежие близо до Румъния и България.

Но разговорите по сделката за корабоплаването, за които не е съобщавано досега, дават представа за тихата дипломация, която се води при закрити врати по отношение на начините за привличане на двете враждуващи страни към преговори, макар и на първо време само за търговското корабоплаване.

Потърсен за коментар за репортажа на Ройтерс, говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви: „Все още се надяваме, че свободата на корабоплаването в Черно море ще бъде подсигурена.“

От месеци Турция и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се опитват да осигурят по-свободно търговско корабоплаване в Черно море, което в някои райони е превърнато във военноморска зона, откакто Русия нахлу в Украйна през 2022 г.

В текста на въпросното споразумение, с копие от което разполага Ройтерс, се казва, че Турция „в рамките на посредническите си усилия“ е постигнала споразумения с Украйна и Русия „за осигуряване на свободно и безопасно корабоплаване на търговските кораби в Черно море“ в съответствие с Конвенцията от Монтрьо за режима на проливите.

Източник: „Ройтерс

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *