Рашков: Гешев е позор, давам го на прокурор!

Това каза днес вътрешният министър на изслушване в Народното събрание

Министър Бойко Рашков дава главния прокурор Иван Гешев за разследване на Прокуратурата заради изнасянето на данни от специални разузнавателни средства. „Гешев е позор! Вън мафията!”, заяви служебният вътрешен министър от трибуната на парламента по време на изслушването му.

„Подобен случай с незаконно подслушване от един варненски прокурор, имахме преди няколко години. Този прокурор беше осъден. Подслушването е било наредено от този прокурор във вразка с разследване на един обвиняем. Но прокурора изнесъл данните, събрани със СРС-та, от разговор на този обвиняем с един бивш депутат. Дал ги на един местен варненски журналист. Прокурорът беше осъден за тези свои действия. Другата седмица ще питате подслушвани ли са журналисти и аз ще кажа „Да”. Никой няма право да издава подобна информация публично, защото засяга и интересите на онези граждани, които са попаднали в обхвата на подслушването, но нямат абсолютна никаква връзка с каквото и да било престъпление“, подчерта Рашков.

Той заяви, че досега нито един прокурор не е проявил куража да образува такова производство срещу Иван Гешев, въпреки че Конституционният съд е обяснил, че всеки обвинител у нас има право да предприеме такова действие при наличните безспорни данни за неговото престъпление.

„Г-н Гешев разгласи СРС, чиято цел беше конфронтация с президентството и да притисне психологически държавния глава, друга цел аз не виждам”, категоричен бе Рашков.

По думите му СРС се използват само и единствено за наказателни производства и за опазване на националната сигурност, а лицата, на които са станали известни тези факти, са длъжни да не ги разгласяват.

„В конкретния случай с президента Румен Радев ние сме изправени пред хипотеза, в която те са разгласени. Разгласени са публично в момента, в който главният прокурор правеше искане да се отговори на нещо, което е пределно ясно, защото е описано в Конституцията – има или няма имунитет президентът. Изнасянето на тези данни на сайта на прокуратурата не е имало за задача и цел да съдейства за разкриване на обективната истина, нито пък да опази националната сигурност”, каза той.

„Подчертавам, в съдебната практика има случаи на осъждане на лице точно за това престъпление. Тъй като в нашата Конституция изрично е посочено, че България е правова държава, трябва да си зададем въпроса: След като един човек, прокурорът от варна, е осъден за такова престъпление, а сега друг – Иван Гешев, е извършил същото, следва ли да се образува наказателно производство и срещу него?“, каза още Рашков.

„Съжалявам, че по време на мутренските времена не се справихме с лидера на ГЕРБ, но има време. От вас зависи, дайте ми тази възможност“, каза служебният министър в отговор на изказване на Тома Биков от ГЕРБ. Преди това Биков заяви, че навремето Рашков не се е справил нито с Георги Илиев, нито с Илия Павлов.

Маноил Манев от ГЕРБ пък коментира, че „когато един служебен министър се изправи и започне да раздава квалификации и да се моли да го направят министър в следващ кабинет, за да се саморазправи с една партия, е малко чудно мълчанието на председателя на Народното събрание“. Според Манев парламентаризмът у нас се потъпква всяка минута.

Председателят на парламента Ива Митева отговори на упрека с думите: „Предупредих министър Рашков да мине към конкретния отговор. Той направи тази квалификация, защото беше предизвикан. Вие предизвиквате министъра от самото начало, а след това се сърдите на неговата реакция. Той е министър и би следвало да го уважавате като такъв”.


Преди да влезе в пленарната зала Бойко Рашков даде интервю, в което каза: „Прокуратурата се поддава на политическо влияние – недопустимо, въпреки нейната независимост, гарантирана в Конституцията. Представям си какво би станало, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт и вързана към изпълнителната, както беше навремето. Смятам, че ръководители като Иван Гешев щяха да я направят законен придатък на ГЕРБ. Налага се политическата власт да положи усилия, за да постави правила относно поведението на главния прокурор и представителите на съдебните органи от ВСС”, заяви вътрешният министър.

Според него ВСС трябва да разглеждат всеки един сигнал, подаден към тях. „Припомням, че миналата година, след като Гешев зае поста главен прокурор, много колеги от различни организации отправяха множество сигнали към ВСС, а те не им обърнаха внимание. Тези сигнали се съдържат в този документ, който вчера правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във ВСС. Членовете на Съвета обаче решиха, че е изтекъл срокът, за който те важат, и това им беше основанието да не ги разгледат. Това е парадоксално”, каза Рашков.

„Отзвукът в публичното пространство беше неглижиран от ВСС до степен, че те са изкоментирали: „тези публикации са вестникарски и нямат никакво правно значение“. Но всъщност те имат огромно значение за имиджа на съдебната власт, който в този момент клони към нула. Затова, каквото и становище да имат членовете на ВСС, струва ми се, че е дошло време, в което съдебната власт трябва да реши този проблем категорично. На мен ми се иска това да бъде направено и радикално”, каза още Рашков.


За Бюрото по защита

„Бюрото за защита на свидетелите към прокуратурата е превърнато в орган за обслужване на главния прокурор. През последната 1 година 150-те му служители не са охранявали нито един защитен свидетел, а единствено главния прокурор. Гешев е използвал тази структура като своя частна армия”, заяви Рашков.

След Бойко Рашков, депутатите изслушаха и правосъдния министър Янаки Стоилов. Той обясни защо не е съгласен с решението на ВСС да отхвърли искането за предсрочно прекратяване мандата на Гешев. „Трябва да разграничим естеството на процедурата. Тя, разбира се, не е вот на недоверие, което парламентът може да гласува по целесъобразност. Тя не е дисциплинарно производство. Ако трябва да сравним тази процедура с нещо, то е с процедурата по импийчмънт“, заяви Стоилов.

И поиска подкрепа от депутатите да сезират Конституционния съд заради начина, по който Висшият съдебен съвет е изтълкувал искането за отстраняването на Гешев. „Тъй като оспорват правото на министъра на правосъдието да им иска произнасяне по този въпрос, смятам, че Конституцията съдържа тази възможност“, категоричен бе правосъдният министър.

Правомощията на служебното правителство ми позволяват да сезирам Конституционния съд. Ако времето не ми стигне, тъй като мандатът ми изтича, това могат да направят и една пета от депутатите, затова моля за вашата подкрепа, заяви Стоилов. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Те, сега ЛЪСНА цялата картина на крадливата и нагла политическата мафия, която се беше маскирала, като – борци за демокрация!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *