Путин поздрави „Вагнер“ и руските въоръжени сили за освобождаването на Бахмут

Руският президент Владимир Путин поздрави групата „Вагнер“ и военните от руските въоръжени сили за „освобождаването на Артьомовск“ в ДНР, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, цитирани от РИА Новости.

„Владимир Путин поздравява щурмовите части „Вагнер“, както и всички военнослужещи от Въоръжените сили на Русия, които им оказаха необходимата подкрепа и флангово прикритие, със завършването на операцията по освобождаването на Артьомовск (руското име на Бахмут)“, се казва в съобщението на пресслужбата.

„Всички, които са се отличили, ще бъдат наградени с държавни отличия“, отбеляза Кремъл.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че в резултат на настъпателните действия на „Вагнер“ с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група войски на руските въоръжени сили е завършено освобождаването на града.

„В резултат на настъпателните действия на щурмовите отряди „Вагнер“, подкрепени от артилерията и авиацията на Южната група войски, е завършено освобождаването на град Артьомовск на Артьомовското тактическо направление“, заяви министерството.

Артьомовск е основан през 1571 г. До 1924 г. селището се е наричало Бахмут. След това е преименувано на Артьомовск в чест на революционера Фьодор Сергеев, чието нелегално име е било „Артьом“. През 2015 г., 109 години по-късно, украинското правителство връща на града предишното му татарско име Бахмут.

Артьомовск се намира в северната част на ДНР. Той беше важен транспортен възел за украинските сили в Донбас и бе превърнат в мощна крепост на украинските въоръжени сили. Боевете за града започнаха на 1 август 2022 г. Битката е едно от най-големите сражения за освобождаването на Донбас от 2014 г. насам. Преди боевете градът беше дом на около 72 000 души. Имайки предвид бързите темпове с които Русия възстановява другия полуразрушен град – 450-хилядния Мариупол на Азовско море, то и в Бахмут до 2-3 години едва ли ще са останали следи от разрушенията.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. 450-МИЛИОНЕН… Дай Боже! Грешките понякога ни известяват за бъдещето.

  2. СЛАВА НА ВАГНЕР! СЛАВА НА РЕУСКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА АРМИЯ! ПОКЛОН МОМЧЕТА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС! СЛАВА НА ГЕНИАЛНИЯ ВЛАД ПУТИН!!!

  3. Развитието на събитията в Украина и на света става по предсказанието на нашите ясновидки.Смазваща е слепотата и глухотата на нашите политически „рицари“ за ставащото по света,което най-малкото ще доведе държавата ни до абсолютен упадък и мизерия.

  4. Браво и благодаря Братушки за радостната новина.Никога българи срещу руснаци.Ако бъда изпратен на фронта,първата задача е да застрелям командира си а втората да избягам при руснаците.

  5. То хубаво, ама Пригожин – шефът на Вагнер – доста остро се изказа против Шойгу и още някакъв чиновник от Министерството на отбраната. Кога най-после Путин ще махне този шаман Кожугетович, дето даже в казарма не е ходил, а министър на отбраната станал, ти да видиш.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *