Путин за Пригожин: Това е измяна и смъртна опасност за Русия. Всички, които го последват ще бъдат наказани. Въоръжените ни сили получиха заповеди

Руският президент Владимир Путин нарече действията на основателя на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин „предателство“, „измяна“ и „смъртна опасност“ за оцеляването на Русия като нация и обеща жестоки действия за справяне с кризата.

Половин денонощие след като Пригожин се вдигна срещу Министерството на отбраната и генералния щаб, руският президент направи официално телевизионно обръщение, в което сравни ситуацията с 1917 г. и революцията, сложила край на руската монархия и довела до кървава гражданска война. Путин призова всички участници да направят „единствения правилен избор“ и да прекратят участието си в тези „престъпни действия“.

Путин обясни, че е говорил с командващите руските въоръжени сили, а армията е получила всички необходими заповеди. „Обръщам се и към тези, които с измама или заплахи са въвлечени в тази престъпна авантюра… Русия сега се бори за бъдещето си“, тъй като срещу нея е вкарана цялата „икономическа и пропагандна машина на Запада“. В момента се решава съдбата на Русия и в тази битка е нужно „обединение на всички сили“. Точно затова в този момент „трябва да оставим настрана всичко, което ни разделя“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ето и пълния текст на обръщението на руския президент:

Обръщам се към гражданите на Русия, към личния състав на въоръжените сили, правоохранителните органи и специалните служби, към войниците и командирите, които сега се сражават на бойните си позиции, отблъскват атаките на противника и го правят геройски – знам, тази вечер отново говорих с командирите на всички направления. Обръщам се и към онези, които са били въвлечени в тази престъпна авантюра и са били тласнати чрез измама или заплахи по пътя на най-тежкото престъпление – въоръжения бунт.

Днес Русия води трудна битка за своето бъдеще, отблъсквайки агресията на неонацистите и техните господари. На практика цялата военна, икономическа и информационна машина на Запада е впрегната и насочена срещу нас. Ние се борим за живота и сигурността на нашия народ, за нашия суверенитет и независимост. За правото да бъдем и да останем Русия – държава с хилядолетна история.

Тази битка, в която се решава съдбата на нашия народ, изисква обединение на всички сили, единство, консолидация и отговорност. Когато всичко, което ни отслабва, всякакъв вид раздори, които нашите външни врагове могат да използват и използват, за да ни подкопаят отвътре, трябва да бъдат оставени настрана.

И така, действията, които разцепват нашето единство, по същество са отстъпничество от нашия народ, от нашите съратници, които сега се сражават по фронтовете. Това е удар в гърба на нашата страна и на нашия народ.

Точно такъв удар беше нанесен на Русия през 1917 г., когато страната ни се сражаваше в Първата световна война. Но победата ѝ беше открадната. Интригите, кавгите, политиканстването зад гърба на армията и народа доведоха до най-големия удар – унищожаването на армията и разпадането на държавата, загубата на огромни територии. Резултатът от това беше трагедията на избухналата гражданска война.

Руснаци убиваха руснаци, братя убиваха братята си, а изгодни печалби пожънаха всякакви политически авантюристи и чужди западни сили, които разделиха страната ни и я разкъсаха.

Ние няма да позволим това да се повтори. Ще защитим както народа си, така и държавността си от всички заплахи. Включително и от вътрешно предателство.

А това, с което се сблъскваме в момента, е именно предателство. Прекалените амбиции и личните интереси доведоха до предателство. Предателство към страната си, към народа си и към каузата, за която бойците и командирите на „Вагнер“ се сражаваха и умираха заедно с другите ни военни части. Героите, които освободиха Соледар и Артемовск, градовете и селата на Донбас, се сражаваха и дадоха живота си за Новорусия, за единството на руския свят. Тяхното име и слава също бяха предадени от онези, които се опитват да организират бунт, тласкайки страната към анархия и братоубийство. В крайна сметка към поражение и капитулация.

Повтарям, всеки вътрешен смут е смъртна заплаха за нашата държавност, за нас като народ. Това е удар по Русия, по нашия народ. И нашите действия в защита на Отечеството от такава заплаха ще бъдат тежки. Всички, които съзнателно стъпиха на пътя на предателството, които подготвяха въоръжено въстание, които поеха по пътя на шантажа и терористичните методи, ще понесат неизбежно наказание, ще отговарят и пред закона, и пред нашия народ.

Въоръжените сили и другите държавни органи са получили необходимите заповеди и в Москва. В Московска област и редица други региони се въвеждат допълнителни антитерористични мерки. Ще бъдат положени решителни усилия и за стабилизиране на ситуацията в Ростов на Дон. Тя остава сложна, тъй като работата на гражданските и военните власти там е блокирана.

Като президент на Русия и върховен главнокомандващ, като гражданин на Русия, ще направя всичко възможно, за да защитя страната, да защитя конституционния ред, живота, сигурността и свободата на нейните граждани.

Тези, които организираха и подготвиха военното въстание, които вдигнаха оръжие срещу своите съратници – те предадоха Русия. И те ще бъдат подведени под отговорност за това. А тези, които са въвлечени в това престъпление, призовавам да не допускат фаталната и трагична, уникална грешка, а да направят единствения правилен избор – да прекратят на мига участието си в тези престъпни действия.

Вярвам, че ще съхраним и защитим скъпото и святото за нас, и заедно с Родината ще преодолеем всички изпитания, след което ще станем още по-силни.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. гениална драматургия…блестящи режисьори и сценаристи…великолепни актьори…абе,класика в жанра..истински бестселър…кво предстои да видим ли..колко плъха ще излязат от дупките..класическа реализация на оперативна разработка в сферата на нац.сигурност…пригожин,хм,ще го премести от единия крачол в другия и ще поеме др.отговорности..)

  2. @user-rz7vx6mq1i
    6 hours ago
    Владимир Владимирович!
    Вы как всегда олигархов защищаете!
    Поживите простым народом хоть три дня,вы по другому заговорите….наши мужья и сыновья гибнут …
    Только вы должны жить в этом мире получается

  3. Защо Русия никога няма да нападне Запада?
    Защото семействата на руската олигархия живеят там.
    От руския фолклор

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *