Проф. Христов: Светът се намира в нова геополитическа ситуация, България е на фронтовата линия

С руския демарш в Казахстан беше показано, че Русия разглежда бившите съветски републики като изключителна зона на собствено влияние. И не само. вероятно съвсем скоро и цяла Източна Европа ще се върне в геополитическата орбита на Русия. Въпросът за руските зони на влияние, които в голяма степен съвпадат със съветските отпреди 89 г. за днешното управление в Москва въобще не подлежи на дискусия със Запада, заяви социологът и топ геополитически анализатор проф. Иво Христов. Ето какво още каза той в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Тези, които в момента дойдоха на власт у нас с благословията на американското посолство, не разбират и презират цялата тема, свързана с историческите аспекти на отношенията на България с РС Македония, ако в момента въобще има такива, заяви социологът.

„Те не си дават сметка, че вкарването на Северна Македония в ЕС в този й вид, и с този й статус, щe има огромни вътрешно-български последици за нас“ – добави той – „Ние имаме проблем с идентификацията на страна, която иска да влезе в ЕС за сметка на българските история и идентичност, за сметка на българското минало, а може би и бъдеще“.

Професор Христов допълни, че светът се намира в съвършено друга геополитическа ситуация. Говори се за втора Кримска криза, за съвършено нова конфигурация на отношенията между Русия, Щатите и индиректно – Китай. Говори се за променен баланс на силите и екстериториалните претенции на тези три суперсили. А това означава цяла поредица от световни сътресения.

„В този момент ние, българите, сме изправени пред изключително сериозен проблем. Проблемът на страната ни идва от това, че се намира на фронтовата линия на скорошен титаничен сблъсък между две световни суперсили. Един от вариантите, които Москва разглежда за отговор на очевидно неотстъпчивата позиция на американците за разбиране на руските интереси и интересите им за сигурността на страната, е разполагането на ракетна база в Сърбия. Огромно количество ядрени хиперзвукови ракети точно под носа ни“, каза проф. Христов.

И допълни: С руския демарш в Казахстан беше показано нагледно, че Русия разглежда бившите съветски републики като изключителна зона на собствено влияние. И този въпрос не подлежи на дискусия със Запада. Москва няма намерение да дискутира и историческите си претенции към Източна Европа, която тя също разглежда като своя изконна зона.

По темата с коронавируса проф. Христов заяви, че ковид пандемията е инженерингов политически проект, а нагнетената от него истерия сред масите е била използвана за задълбочаване и ускоряване на процеси и промени в световната икономика и устройство, които не можеха да се случат с тази интензивност и острота. Трябваше им някаква извънредна ситуация, която да използват като инструмент за промяна на архитектониката на света, заяви още проф. Христов. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. НАТО ВЪН НЕ НА ВАКСИНАЦИИТЕ ПРИ ТОЗИ ГЕНОЦИД В БЪЛГАРИЯ НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА НЕ ВЯРВАМЕ ЧЕ НЯКОЙ Е ЗАГРИЖЕН ЗА ЗДРАВЕТО И ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА В БЪЛГАРИЯ НАТО НИ ПРЕВРЪЩА В ПУШЕЧНО МЕСО СЗО НАТО ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ИДВАЙТЕ РУСКИ БРАТЯ ОСВОБОДИТЕЛИ ИМАТЕ НАРОДНАТА НИ ОБИЧ БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА БЕЗ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *