Проф. Стив Ханке: Дръжте се за Лева и Бягайте от Еврото! Санкциите против Русия се обърнаха срещу ЕС! Западният свят влиза в Дълбока Рецесия!

След срива на еврото най-добре за българите ще е да държат спестяванията си в левове. Еврото се срива, но бидейки във валутен борд, по всяко време можете да вържете лева към друга по-стабилна валута. Съветът е на професора по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс” в Балтимор Стив Ханке, познат у нас като бащата на валутния борд. Пред NOVA телевизия той заяви, че западните санкции срещу Русия всъщност са ударили с несъизмеримо по-голяма сила Европа.

По думите му санкциите са се оказали самоубийствен акт за европейските икономики. Според Ханке еврото поевтинява в момента заради вдигането на лихвите в САЩ – нещо, което Европейската централна банка не направи. Големият проблем обаче е войната в Украйна. 

„Санкциите срещу Русия всъщност са самоубийствен акт за европейските икономики. Европа наложи санкции на Русия и те я засегнаха, но удариха много, несъизмеримо по-лошо самите европейски икономики. Щетите за Европа са драматични. Когато в Европа има война, доларът винаги поскъпва. Но в средносрочен план и Европа, и САЩ ще изпаднат в тежка рецесия”, допълни Ханке.

Той е категоричен – еврото губи позиции в момента заради пълното недоверие на световните инвеститори към политиката, която Евросъюзът води. В такива ситуации инвеститорите бягат от еврото.

„Санкциите срещу Русия са и причината да падне правителството в България. Имаше избори във Франция и президентът Макрон претърпя тежка загуба. В момента той е слаб, На Шолц в Германия също му се клати канцлерското кресло. Наложените санкции се превърнаха в политическо гробище за западни неолиберални политици и политики. Това, което Европа трябва да направи, за да се спаси, е да спре войната незабавно чрез дипломация. Санкциите й срещу Русия са глупави. Те не работят и никога не са работили”, каза още професорът.

Прогнозите на Ханке са в края на годината или началото на следващата и САЩ, и Европа да влязат в крайно тежка рецесия. А големите печеливши ще са най-вече Китай и донякъде Русия. За България и обикновените българи ефектите от поевтиняването на еврото ще се изразят в значително поскъпване на стоките и услугите.

„България, макар, че не е пълноправен член на еврозоната, е обвързана с еврото заради валутния борд. Това означава, че проблемите с инфлацията и поскъпването на живота ще продължат. И ще стават все по-сериозни, докато еврото е слабо. А то ще е такова, и ще става още по-слабо, докато са в сила санкциите на ЕС срещу Русия. Защото няма как Европа да поддържа силна икономика без руските енергийни ресурси. И няма как Америка да гради икономика без ресурсите на света, който обаче рязко отказа да й ги дава. Решението на България – да застане твърдо зад санкциите, беше глупаво. България трябваше да остане неутрална. Аз бих държал спестяванията си в левове. Защото каквото и да се случи с еврото, бидейки във валутен борд, страната ви винаги може да се откачи от него и да се закачи за друга по-стабилна валута”, поясни Ханке.

За да е по-защитена, България трябва да запази валутния си борд и да не бърза с въвеждането на еврото, смята той. Отделно, валутния борд дава повече възможности за борба с инфлацията, категоричен е Ханке.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Като еврото отива надолу, къде отива лева които е вързан за еврото бе тъпанар?

  2. Професорът е прав ама нашите са взели вече рушвета и са продали Отечеството. Ако бяха българи, а не юдоибрици, можеше да променят курса примерно на 1,7 лв за евро и довиждане инфлация, ама от подлогите на шороша какво да чакаш…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *