Проф. Иво Христов: България е КОЛОНИЯ, повечето ни партии са неофеодални клики под чадъра на САЩ!

„Сериозният проблем е, че вече повече от година страната ни пропада във все по-разгръщаща се политическа криза. Един изключително крадлив авторитарен режим – този на ГЕРБ, си отива, но все още не сдава позициите си, а тези, които искат да ги сменят, нямат подкрепата на достатъчно количество избиратели, за да го направят… Четата срещу ГЕРБ е шарена. Но тези партии не са истински партии с идеология – хората в тях не са обединени от визия за промяна на страната, а единствено от ламтежа да се докопат до властта. Тези партии не са истински, а частни феодално-олигархични образувания и респективно интересите им са съвършено разнопосочни. Затова няма и как да се обединят трайно около каквато и да е национална кауза“. Това коментира пред БНР социологът проф. Иво Христов.

„Почти всички партии у нас са неофеодални клики, които не са водени от идеологии и ценности, а са стръмно и стръвно насочени към приватизиране на държавната рента, паразитиращи върху едно все по-уморено и апатично население“, коментира проф. Христов

По думите му, „под флаговете за борба с корупцията едни юнаци искат да сменят тези, които стоят на вход/изхода на тази корупция, за да заемат техните места и вече има примери за това“. „Хора от Служебното правителство продължават светлия корепционен пример на ГЕРБ веднага щом бъдат поставени на съответната административна позиция“, коментира той.

В предаването „Политически НЕкоректно“ проф. Христов посочи, че България вече е с нулев суверенитет, направо колония на САЩ и Брюксел, който от известно време вече е синоним на Вашингтон.

Не е тайна за никой, че ГЕРБ е партия на чиновниците. Докато беше на власт Борисов доволно охранваше държавната администрация и я разду до близо 700 хил. души. Не е и тайна също, че за да влезеш в държавната администрация, трябваше да декларираш лоялност и дори да станеш член на ГЕРБ. Сега 400 хил. от тези чиновници продължават да гласуват за Борисов, защото част от тях са крали и се страхуват от реваншизъм, друга част – просто за да не си изгубят работата насред задаващата се тежка криза, а една трета част от тях се надяват лапачката да продължи. ГЕРБ не е партия, а клиентелистка неофеодална структура, която държи членовете си със страх и облаги. В това уродливо образувание място за идеология и идеали няма. Няма и визия за бъдещето на страната.

Подобно е и положението с ДПС. Вече 30 години българските турци гласуват под строй, защото в цели региони на страната – от Кърджалийско и Разградско до Родопите не можеш да си намериш работа, ако не си член на ДПС.

Ситуацията с неолибералните партии от т. нар. „градска десница“ е малко по-различна – тя е някакъв междинен вариант между ГЕРБ и ДПС. В числото на либералните партии влизат коалицията „Демократична България“, ИТН, ИБГНИ и „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев. Общото между всички тези партии е финансирането и промотирането им от един център – фондацията „Америка за България“. Около групата им гравитират и много медии, политолози, социолози, анализатори, Неправителствени организации – до един грантополучатели на същата фондация. „Америка за България“, както и още над 300 подобни фондации в различни държави, се финансира от Държавния департамент на САЩ (преведено на нашенски – Министерство на външните работи). А целта е да се защитава американския интерес. Сиреч – всички гореизброени партии, НПО, медии, социолози и политолози са американски агенти на заплата. Трудно е да повярваш, че подобна агентура би защитила българския национален интерес.

„Грамотната политическа линия на патриоти, които са загрижени за съдбата на България и искат да я управляват като суверенна и просперираща държава, е в стеснен коридор от възможности. Основна преграда това да се случи е волята на Вашингтон и Брюксел, които към днешна дата се явяват колониални владетели на територията ни. От 96 г. насам България не е управлявана от независимо българско правителство. Избора на всички по-сетнешни министър-председатели е бил консултиран със САЩ, а страната ни неизменно се е управлявала от тежко зависим и назначен от Запада елит. Елит, който често под формата на компромиси и лавиране замаскираше националните си предателства… Най-големият проблем с независимостта ни започна преди 12 години. От тогава България се движи в коридор от зависимости с различни вариации“.

Според проф. Христов към днешна дата у нас политика няма, а под политика се разбира „примитивната битка за власт“: „За голямата част от сегашните български политици важи максимата, че нямат афинитет към визионерство, да виждат страната си качествено различна, отвъд приказките. Да не говоря за техните примитивизъм, тежка некадърност и неграмотност. Кресливите патриотари от ВМРО и НФСБ, които замалко щях да пропусна, са тежко некомпетентни. Единственото, което интересува тези хора са властта, постовете и произтичащите от тях пари, а ярко демонстрираната от тях патриотарщина прикрива тежки комплекси и популизъм“.

На фона на всички гореизброени политически субекти сякаш най-добре стои БСП като една социална, консервативна и умерено националистическа партия, в каквато се превърна под ръководството на Корнелия Нинова. Въпреки, че и в определени кръгове в Столетницата е проникнал неолиберализма и обвързаното с него американско финансиране. Тези групи се стремят да разбият и овладеят БСП за да поеме партията по угодния на САЩ неолиберален курс, но засега Нинова удържа положението.

Проф. Иво Христов не изключи вероятността за нови парламентарни избори през пролетта.

Интервюто с проф. Иво Христов можете да чуете в звуковия файл.

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Всичко казано от проф. Иво Христов е АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА. Пита се до каква степен българите са се видиотили, до каква степен не си дават сметка за ситуацията, която се описва така ясно и категорично. ПРОФЕСОРЪТ СЪС СВОИТЕ 55Г Е ЕДИН ОТ НАЙ-УМНИТЕ И ЧЕСТНИ ПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛИЗАТОРИ НЕ САМО ЗА МАЩАБИТЕ НА БЪЛГАРИЯ,А И НА ЕВРОПА.

  2. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ИСТИНАТА ПРОФЕСОР ИВО ХРИСТОВ ИМАТЕ НАРОДНАТА НИ ОБИЧ ИМАМЕ И ОБИЧТА НА БРАТСКА РУСИЯ

  3. Моделът на поведение и разпореждане на янките в колонията не е нов. Това е старата римска практика на смазване и покораване на местните племена и народи по Европа и Средиземноморието и настаняването на легиони и администрация в новоизградени крепости за да поддържат имперския ред и интереси на завладяната територия начело с наместник. Ако е нужен пример – да си спомним Пилат в Юдея. Тази практика е добре развита от Великобритания с нейните вицекрале и генерал-губернатори в завоюваните колонии на империята, в която както самите й поданници горделиво се хвалеха, че „на нейната територия слънцето никога не залязвало“. Без изключение, във всяка една от британските колонии (вкл. и в Америка преди чаения бунт довел до революцията и декларацията за независимост) властва абсолютен господар – чиновник назначен от краля. Създаването и поддържането на британски ( а днес по подобие американски) доминиращ флот и армия,заедно с подходяща администрация и толерирани от всички тях английски плантатори лесно и дълготрайно заграбва и експлоатира богатствата на териториите. След ВСвВойна най-малко пострадалата победителка САЩ наследява и усъвършенства римско-британския натрупан опит и здраво впримчва отслабените и недоразвити държави по цял свят. Вече даже не са необходими цели легиони за всяка колония. Достатъчни са разгърнато посолство и малко зелени хартийки без никаква стойност и покритие за държане на местни елитни псета в поза „чуш“. Е, тук таме и по няколко базички като плацдарм за в случай, че се създадат подходящи условия за убиване и покоряване на обградения от всякъде с такива последен опонент за световно господство. А това също е стара, поне 200 годишна британска практика на ограничаване, обсада и изолация на Русия достатъчно голяма и силна да прояви интерес на места ревниво пазени от Лондон, като бащиния.

  4. Асенчо Василев-България е американска колония и ние сме длъжни да се съобразяваме с това-освобождение 3то няма да има аще станем ядрена пустиня.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *