Проф. Иво Христов: Авторитарни Режими като този на ГЕРБ, Не се Свалят с Избори!

„Борисов съвсем умишлено загуби Благоевград, Русе и  Банско. Той използва тези местни избори, за да си върне обратно партията за сметка на „цветановите“ кадри. Това се случи в Банско и в Благоевград“. Това заяви пред БНР проф. Иво Христов, социолог и депутат от „БСП за България“. Според него, ако управляващите от ГЕРБ са искали да си запазят тези региони, няма сила, която да ги спре.

„Въпросните региони бяха дадени курбан-байрам на БСП и то предварително. Това бяха т.нар. „цветанови“ райони и Борисов търсеше основание да отстрани тези хора. Такъв ход в дипломацията се нарича „казус бели“ (повод за война)“, обясни той в интервю за предаването „12+3“ и подчерта:

„На тези избори ГЕРБ запази за себе си най-важните ресурсни точки, а отдаде на периферията слабо развитите региони с всичките им тежки проблеми. С това Борисов постигна две цели: първо – отпуши политическото напрежение, като пусна малко аванта на опозицията и втора- разчисти голям брой кадри на Цветан Цветанов от партията си“.

Според него Борисов е бил на косъм да изпусне партия ГЕРБ, но това не се е случило:

„Всяка еднолична авторитарна партия, каквато ГЕРБ несъмнено е, има някакъв ограничен срок на годност. След който идва краят не само на управлението й, но и въобще на нейното съществуване. Появата на ГЕРБ беше закономерен резултат от българския преход. Роди се от концентрацията на икономическите и политически шансове в едно привилегировано малцинство, в така наречената олигархия. И когато същата заграби огромния процент от обществения капитал, тя напълно закономерно посегна и към властта, като си организира олигархичен режим. Българската олигархия за последните 20 години направи всичко необходимо т. нар. демократични избори да се превърнат във фарс. Превърна изборния процес в инструмент за възпроизвеждане на статуквото й. Такъв тип авторитарни режими, като този на ГЕРБ, не се свалят с избори“.

Според проф. Христов обаче все пак Борисов има основание за тревога:

„В политическата наука се твърди, че на десетата година от управлението си всяка власт започва да деградира и да се рони. Това важи с пълна сила и за ГЕРБ. Този процес на ерозия върви с една прилична скорост и той, според мен, е необратим“.

Социологът подчерта, че не знаем резултатите от изминалите избори, а само базови неща. Не знаем например какъв е истинския брой на избирателите в страната ни, добави той и посочи:

„Според официалната статистика той е 6,9 млн. Кой вярва на това? Това означава, че барабар с пеленачетата и кучетата всички българи на територията са гласоподаватели. Друг е въпросът, че в страната ни няма и толкова хора. Само от тези еквилибристики с бройката ГЕРБ вади един ресурс от между 300 и 600 хил. души, които им „печелят“ всеки избор. И това е отделно от платения и корпоративен вот. С такъв тип технологични машинации обаче ГЕРБ може само да отлага края си и в никакъв случай не можете да го предотврати“.

Според проф. Христов на отминалите местни избори БСП е показала прилични резултати. Той подчерта, че хората, допринесли за най-слабото представяне на левицата на изборите през 2015 г., сега са най-гласовити. И ги посъветва:

„Добре е да замълчиш, когато си част от проблема, а не от неговото решение“.

Относно резултатите в София и подкрепената от БСП Мая Манолова, проф. Христов заяви:

„Тази подкрепа за независим кандидат беше експеримент на левицата и се оказа успешен – но само ситуативно. Манолова беше конкретното средство за конкретната задача. От друга страна обаче социалистическата партия не може да продължава да залага на безпартийни, разбирай „безполови“ кандидати. Като си в политическа битка, ти представляваш политически интереси на конкретна политическа сила. Тази мимикрия с независимите кандидати трябва в един момент да спре“.

Социологът изказа мнение, че съдбата на българския авторитарен властови режим ще бъде решена отвън. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. И с избори може, стига да има народ, който да вярва в тези избори, а то апатия, корупция, безразличие и глупост са се втвърдили в дебелата българска чутура и не дават гънка да помръдне, ток да протече, светлина да се отрази. Паметници със застинало недоволно изражение, бъдещи надгробни паметници на собствените си тела.

  2. ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА И ЩЕТИТЕ КОИТО НАНЕСОХА БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СА ОГРОМНИ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ ПРОСТЕНИ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН СЪС ВСИЧКИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ НАНАСЯТ ПОРЕДНИ УДАРИ НЕ РАЗБРАХА ЧЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЕ ИСКАМЕ НАТО И ЕС ШЕНГЕН И ЕВРО НЕ ИСКАМЕ ДА ДЕМОНИЗИРАТ БРАТСКА РУСИЯ И ДА ПОДМЕНЯТ ИСТОРИЯТА НИ НЕ РАЗБРАХА ЧЕ ИМАТ ВСИЧКАТА НАРОДНА ОМРАЗА ТЪЙ КАКТО МРАЗИМ НАТО ЕС И САЩ ИСКАМЕ СИ Н Р Б И БСП ИСКАМЕ СИ НАРОДНИЯ НИ ОБИЧАН ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ ГОРДЕЕМ СЕ СЪС НИКОЛАЙ МАЛИНОВ ИСКАМЕ СИ БРАТСКА РУСИЯ ТЯ Е ВЪЗДУХА И СЛЪНЦЕТО ЗА НАС НАРОДА БЕЗ БРАТСКА РУСИЯ НЕ МОЖЕМ ДА ЖИВЕЕМ

  3. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ПРОФЕСОР ИВО ХРИСТОВ ИМАТЕ НАРОДНАТА НИ ОБИЧ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *