Проф. Витанов обясни защо украинската тактика „Таракан“ бе успешна около Харков и се провали край Херсон

Математикът проф. Николай Витанов следи войната в Украйна под лупа и пише ежедневни военни сводки. Ето каква информация даде за събитията на фронта на 4 октомври в личния си профил във Фейсбук:

Кратка информация за войната за 04 октомври 2022 г.:

Днес да почна така. Когато стратегическото мислене на един генерал е по-слабо от това на една домакиня, нормално е той да бъде сменен. Какво имам наум.

Почваме от тактическата схема „Таракан“ на украинската армия. Знаете, те имат засега числено превъзходство и правят следното нещо. Диверсионно разузнавателни групи опипват отбраната на руската армия и на малки групи се промъкват през местата, където руската отбрана е по-слаба. Получава се своего рода обтичане около силните руски огневи точки и нещо като полуобкръжение. После към заетите от украинците позиции в страни и зад противника, се примъкват тежка техника и се щурмува съответния укрепен район или град. Тактиката е наречена „Таракан“, защото е същата, като на хлебарките. Пускате хлебарките в едно помещение и те се стремят да го заемат, като заобикалят местата, които са опасни за тях.

Тактиката „Таракан“ обаче силно изтощава украинските резерви. Полетата се пълнят с трупове на украински войничета. Численото им превъзходство пред руснаците компенсира това до известна степен, стига противникът да не действа правилно.

Тактиката „Таракан“ е силно уязвима. Резервите бързо заминават. Където отбраната е плътна, диверсионно разузнавателните групи биват бързо унищожени, а тежката техника заминава с голяма скорост. Пример – Херсонският юруш. Грамадни загуби, които трябва да бъдат старателно крити.

Тактиката „Таракан“ бе успешна около Харков поради глупостта на командващия руски генерал там или победи нечия друга глупост, която бе приписана на тоя генерал. Имате хлебарки в къщата. Всяка практична домакиня веднага ще вземе мерки, а няма да каже: „Ама аз сега ще отстъпя тая стая на хлебарките и ще се боря с тях от нови позиции“. Хлебарките това и чакат – плъзват навсякъде и борбата с тях става по-трудна, особено ако са много. Затова ви пиша, че когато стратегическото мислене на един генерал е под това на една домакиня, този генерал трябва да бъде сменен.

Какво беше правилното действие? Писах ви, че никаква офанзива не може да тръгне при това артилерийско превъзходство на руснаците. Писах ви, че три бригади, изпратени в Харковска област ще спрат тактиката „Таракан“ и загубите на украинската армия щяха да са грамадни. Но съответния генерал или някой над него не прояви страгетическо мислене на нивото на домакиня и така руснаците сами си създадоха проблеми.

Как се оправя човек с тактиката „Таракан“. Много лесно – с по-плътна отбрана унищожава живата сила и техниката на противника. Оттук нататък и стратегията на двете страни:

1. Руснаците – частична мобилизация за уплътняване на фронта, разправа с тактиката „Таракан“, обезкървяване на украинската армия и преминаване в настъпление

2. Украинците – прилагане на тактиката „Таракан“ докато имат числено превъзходство с надежда да превземат някое и друго селище още с цената на огромни и старателно прикривани загуби.

Мисля, че ситуацията вече ви е ясна. Налице е математически неоптимално поведение на руснаците. Командирът им в Харковска област му досвидя да прати три бригади и да спре украинския юруш и сега руснаците известно време ще имат проблеми. Русия като цяло си игра на специална военна операция дълго време и наруши правилото, че хомеостазисът на една система се нарушава с надпрагов удар. Затова ви писах, че върху Путин има натиск да спре да си играе и че той ще поддаде на този натиск.

Математически неоптималното поведение на руската армия се очаква да свърши.

Тя е по-силната армия и ако иска да спечели тази война, трябва да нанесе надпраговия удар.

Украйна и украинската армия са държани на системи, но с недостатъчни доставки на оръжие.

Момента украинските резерви се утилизират. Номерът с „пенсионираните“ военни от западните армии, които отиват наемници в Украйна няма да може да компенсира тези загуби.

Идеологическият фронт. Виждате, че Зеленски се изказва всеки ден. Важно е да поддържа духа на населението и армията, макар и добре да знае за огромните загуби, свързани със системата „Таракан“. За него това явно няма значение. Руснаците също знаят, че системата „Таракан“ ще грохне, защото украинските войничета не извират като хлебарки, а са краен брой. И помнете, какво съм ви писал многократно – ще има голямо сражение за Донбас – Словянск и Краматорск, след което ще има такива за Харков и Одеса. Резервите, които ще им трябват на украинците за тези сражения, се утилизират сега за осигуряване на тактически успех на системата „Таракан“. Това ще доведе до това, че украинската армия ще остане без резерви баш, когато най-много ще им трябват.

Пак да ви пиша накратко:

Техническата страна на войната – военните складове на запад се изпразват – добре е за западните военно – промишлени комплекси. Украйна трябва да си плаща – помощта не е даром, нали така, но тя е практически фалирала държава, тъй, че скоро ще почне песента – да им опростим дълговете, тоест, сметката ще падне върху западния данъкоплатец. Гарнирайте с инфлацийска и понижаване стандарта на живот и виждате бълбукане в икономическата база. Съгласно Маркс, ще има промени в политическата настройка. Дълбоките държави ще се справят, обаче и те ще трябва да се променят в по-националистическа посока. И ние по-твърдичко трябва да си гледаме националния интерес. Времената на хубавия живот свършиха. Монополярният свят пак ще стане биполярен. Червени линии ще продължават да се пристъпват, във войната ще бъдат хвърлени нови дивизии от двете страни. С много кръв, световният ред, както беше досега, отива в историята.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Този продължава да звучи като недоспан геймър. До скоро математиката му говореше на английски с еврейски акцент, а сега изруся и единственото, което не се променя никога, е надменното и пренебрежително отношение към публиката. Още малко и сме го залюбили този коронашаман. Тука вече нагази в дълбоки води и ще се нагълта с кафяви водорасли.

  2. Професора по пандемиите стана и експерт по военни въпроси. Оди вади квадратни корени бе тъпанар.

  3. Професор по всичкология означава професор по нищология.

  4. Руснаците имат и Григорий Перелман.Краварите не могат да се похвалят с логично мислене.Витанов е прав винаги защото математик никога не твърди нещо без да е убеден (доказано).Така че, тролчета помнете математката е велико нещо и много малко я разбират и Витанов има право да гледа от високо.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *