Проф. Васил Проданов: След 89-а Западът Разграби България като Периферна зона на Капитализма!

През 1989 г. България падна жертва на най- дивашката форма на капитализма – неолибералния глобализъм. Победилият в Студената война „солидарен“ Запад изтика СССР от Източна Европа и се нахвърли да граби ресурсите и богатствата на „освободените“ от социализъм територии. За целта Западът стартира план за разграбване на периферните източни територии, който е класически соросоиден сценарий. България попадна в т. нар. периферна зона на капиталистическия център и за 30 години природните й ресурси и богатства бяха извлечени към  Западна Европа и САЩ. Създателят на теорията е директорът на аналитичния център „Фернан Бродел“ Имануил Уолърстейн. Чрез същия сценарий западните господари изсмукват и всички останали държави от Източна Европа.

Как се извличат ресурсите и богатствата от периферията Източна Европа – по класическия начин, чрез установяване на неоколониална и робовладелска система. За да се случи това, трябва постоянно да нараства социалната и икономическата разлика между Западния център и Източната му периферия. Тази наложена силово система дава възможност на богатият Запад да изсмуква природните ресурси и човешкия капитал на подчинените си зони.

В рамките на Европейския съюз, Южна и Източна Европа бяха изкуствено превърнати в периферия със затихващи функции, докато Германия бе напомпана до ниво – основен притегателен център за цяла Европа. Немската икономика и граждани разчитат на евтината работна ръка от периферните зони, като в същото време умишлено продължават да работят за присъединяване на нови територии към съюза под тяхна опека, за подчиняването и окрупняването на тези територии и за тяхното оплячкосване. Тук е моментът да споменем и че в България капитализъм няма. У нас, както и в цяла Източна Европа са монтирани компрадорски неоколониални режими, подчинени на Запада и изпълняващи плановете им по източване на съответната територия. Затова нека наречем системата у нас неоколониална и олигархична.

За периода 2002-2011 от България са изтекли над… 35 млрд. долара под формата на загубени ресурси, изгубени външни пазари, икономически позиции и хора. Това посочва международно изследване на американската компания „Глобъл файненшъл интегрити“. Т.е., загубата е многократно по- голяма от парите, които страната ни е получила под формата на грантове от Европейския съюз – десетки милиарди долари загуби и то в самото начало на членството ни в ЕС. После нещата загрубяват много повече – грабежът придобива чудовищен мащаб. По същата схема и за същия период от време (2002-2011 г.) Сърбия е загубила 60 млрд. долара, Хърватска – 19 млрд., Румъния- 17 млрд. и пр. При загуби като тези на България и Сърбия, на практика, икономическото догонване на развития свят е навъзможно.

Но най-голямата и необратива загуба за страната ни е човешкият й капитал. От десетилетия Западът източва специалистите ни, които привлича с по-„високи“. Заплати, които обаче са пак в пъти по-ниски от тези, които плащат на своите граждани. И тук възниква въпросът: Кой строй е по- добрият? Онзи, който за 45 години увеличи населението на страната ни с над 2 млн. души, или този, който доведе до загубата на 2 млн. души? Отговорът е очевиден. И причината не е в това, че социализмът не позволяваше да се ходи на Запад, както тръбят охранените бг. демократи у нас – до един на соросоидно-американска издръжка. Причината е, че социализмът на НРБ предлагаше много по- добър стандарт на живот за цялото население. На обратната страна, неолибералния капитализъм и неговата т.нар. „демокрация“ след 89- а донесоха рязко обедняване, икономически и финансов колапс на страната ни. И дори сега, когато стандартът ни уж се покачил до този в края на социализма… страната ни продължава да губи човешкиа си капитал и икономическите си ресурси… по простата причина, че сме просто периферия на Запада – предназначена да бъда разграбена и унищожена. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

16 коментара

  1. Как стана така, че никой от нашите убедени комунисти,които ни управляваха преди 89г изключая др Т Живков ,който виждаше какво настъпва не си помръдна пръста поне да се противопостави на този ураган загробващ България?

  2. професоре Васко, много си назад с материала. Бай Тошо го свалиха по нареждане от съветското посолство. Нашите „убедени“ комунисти не смееха да пръднат без разрешение от Москва.
    Руснаците отписаха социализма и по тяхна команда цяла Източна Европа ги последва.

    • Глупости,хората от източна Европа,включително и СССР(Русия),бяха жестоко излъгани,че ще бъдат приети в клуба на богатите,просто бяха измамени жестоко,а източна Европа я събориха западни шпиони и наши хора,но служещи на запада,а не на родината си,които са били включително и около Живков и около Брежнев.
      Когато се е сключил договора за свободно движение на хора и стоки между изтока и запада през 70-те години,това е бил договор за навлизане на шпиони и развал на източна Европа.
      Но южна Европа е в подобно положение,макар,че са малко по-добре от източна.Струва ми се,че сега и западна Европа вече не им е нужна,защото източна Европа се отвори и ще се опитат да съборят и ЕС.
      Атентата в Чернобил е бил един от актовете срещу СССР и катастрофа-предупреждение срещу източна Европа.

  3. На „западът“ му изтърва захапката, като видя с какъв хъс „водачите“ на България, започнаха да я разграбват и продават. Бързо се окопитиха и като обикновени мършояди дойдоха да споделят трупа. Каквото и да се говори, всички печеливши от „демократизацията“, се оказаха или комунисти или комсомолски величия. Има някакво вградено човешко желание, да имаш и да иска, и то толкова се беше обострило у всички гледали през витрината западното охолство, че двете ръце не им стигаха да грабят. Народецът, нахранен с пропаганда и нищо освен СССР не видял, така и не разбра какво става. Миризмата на свобода го опияни и докато се държеше неадекватно, баницата свърши. Сега и да го умуваме е безвъзвратно късно, а предателите вдиган ниво с новата си функция, на кандидат робовладелци. Фокусирайте се там, че който гледа много назад, може да си удари главата лошо.

    • Иване, а защо хич не ти хрумва, че логаката може и да е по-иначе. Като например: Идват след 89 г. западните колонизатори и залагат на най-големите продажници български, издигат ги на високи постове- за да прокарат чрез тях процеса на колонизиране на Територията. Ако случайно пък в някакъв момент народът не избере „правилното“ правителство – западняците се включват и го свалят, за да назначат наново свои колониални пионки. А дали изпълнителите на терен ще са бивши комунисти, бивши фашисти, рентиери или бивши земеделци- все тая. Когато търсиш в една страна продажници, които да ти свършат работата срещу определено заплащане – винаги ще намериш такива. Ти, Иване, за колониализъм чувал ли си. И като се казва, че България е колония на Запада – ти как по-точно си го представяш?!

      • Хич не ми хрумва, защото съм го видял със собствените си очи. Никой не ни е нападал, никой. Хубаво е да вярваш сляпо, но ако имаш очи и особено орган, който да анализира видяното, няма да се оставяш в самозаблуда.

      • Иване,ти си лъжец,при това нагъл лъжец!

      • Койчо, не се учудвай, че ислямистите режат глави и те сляпо вярват.

    • Иване, паднал си от небето, мой човек. Опитваш се да ни обясниш, че българския народ сам си е виновен за окаяното дередже, в което изпадна. Или пардон- комунистите са виновни?! Ама, разбира се, комунистите са виновни за всичко – по дефиниция. А Запада е добър. Единствената му цел да ни вкара в ЕС беше да ни вдигне стандарта на живот, а в НАТО – да сме добре защитени от „голямата руска заплаха“. Щото нали Путин е равно на Диктатор… та затуй. И сън не го хваща Запада и денонощно мисли за нашето добруване. Ходи си гласувай за Бойчето и не ни заминавай с костовистки опорки.

    • Основен принцип в правораздаването на римляните е Cui bono (кой има полза) Е, Иване, кой спечели от разпадането на източния блок, къде изтече материалния и човешки капитал не само на България, а на цяла Източна Европа? Отговор: На Запад. Е, кой извлече полза от събитията след 89-та година? Запада! Ти си направи извода чия е вината и не се прави на ненормален.

      • Понеже упорстваш, ще ти отговоря. Какво общо има между правораздаването на римляните, естествените пазарни процеси и разграбването на една държава? Нищо. Трябва да се повтарям, че никой не ние е нападал. Никаква завера с агенти няма. Никой не ни изкупи стоките в магазините, някои запознати после направиха първи милион с тях. Никой не ни открадна земята, нито животните. Първата стъпка бяха новите банкноти, на които не пише „обезпечена със злато“. Никой не протестира. После никой не ни докара банки, наши си бяха. Никой не ни направи мутри. Не западни агенти, а БСП подкрепиха Жельо Желев за президент, а не доктор Петър Дертлиев, един истински умен и честен мъж. „Новото“ беше плод на Втори адвокатски колектив в София, а не завърнали се „врагове на народа“. Всичко, което западът получава като подарък е благодарение на алчни българи от комунистическите среди, дори днес. Театърът на Цачева и дядото на Борисов са от тази пяна, но страшното е в дълбочина, там където са откраднатите пари, офшорките и удавените мечти на цяло поколение, станало външно за Родината си.

    • Аз ти говоря за цяла източна европа, но ти се фокусираш само върху българия- вероятно защото така ти изнася. Хайде, наложи твърдението си, че БКП е виновна за всичко, върху цяла източна европа. Защото и там наблюдаваме същите процески на източване и изтичане на капитали – от пари, през човешкия капитал, та до пазари и фабрики – всичко отива на запад. И на чехи, поляци и унгарци ли им е виновно БКП-то (или пък тамошните бивши комунисти?) Несериозни неща говориш. От гледна точка на Запада е просто и ясно – те спечелиха войната (Студената)… следователно – победителя взима всичко. А ти ми обясняваш че Запада били алтруисти и че въпреки че източна европа им падна в лапите – те не са я разграбвали. И в Южна Америка, и в Африка, и в другите си колонии ли тия „приятни“ и „човеколюбиви“ западняци ли не разграбваха. Това са колониални сили, бе, братчед?! Пак те питам – ти от небето ли падаш, или си на 12 години може би?

      • Градацията на разрухата в Източна Европа е по близост (слугинска) с СССР, който е епицентър на тази промяна (перестройка). България е най-преданият съюзник и тук нещата са най-ясно видни. Моделът е приложен едно към едно. Повече няма да споря с радиото.
        Живееш си в собствен измислен свят и вероятно чакаш червените партизани. Ще дойдат, учи китайски!

  4. Иване в дълбока заблуда си човек -само едно, гледай от частното към общото.И друго, човек се променя според средата и условията в които живеер та и българите след 89г станаха и мутри, и проститутки, и фалшив хайлайф и тн

  5. РЕШЕНИЕТО И СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ Е САМО СНАЙПЕРИСТ ЗА ТИКВАТА КАСКЕТА ШИШИ И ДОГАН НАТО И ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ПОСЛЕ НАДЕЖДА И РАДОСТ КЪМ ДУНАВА СВОБОДАТА ВИНАГИ ИДВА ОТ ТАМ

  6. А що се караме някой печели от нашето разделение на сини,червени докато се джавкаме други са заложили капана със сиренцето и ние доброволно влизаме в него защото ,не виждаме как си играят с нас.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *