Президентът Радев твърдо: Ще приемаме бежанци, когато ЕС осигури пари!

Служебното правителство отмени Постановление 208 на кабинета „Борисов 2“ на извънредно заседание и хвърли в потрес старите нови управляващи.

Досега малцина българи знаеха за текста на постановлението и то мина между капките на стотиците антибългарски решения, направени в угода на ЕС.

А текстът и клаузите в него наистина са убийствени за българския народ.

Какво всъщност пише в Постановление 208?

Според документа, бежанците, получили статут у нас, добиват много повече права, отколкото обикновените българи. Първо то задължава всяка община да приеме определен брой мигранти, без да се интересува какво мислят жителите на общината, какво мисли кметът, има ли възможност, или няма.

Просто се спуска една бройка пришълци и всеки да се оправя както ще.

В задълженията на кмета е да осигури веднага жилище за новодошлите. Да започне да им плаща здравни и социални осигуровки, да им намери работа, а ако те откажат да я вършат, да им се изплащат социални помощи в размер много по-висок от този на безработните българи. За децата  трябва да се осигурят места в детските градини, а на по-големите – в училище. Трябва да се организират курсове по български език, но откъде ще бъдат намерени учители, които да знаят арабски и български, не е ясно. В други курсове бежанците трябва да се учат на интеграция и на професионално ориентиране.

За всеки трябва да има осигурено безплатно здравно обслужване и стоматологична помощ.

Няколко кмета се опитаха да протестират, но протестът им бе заглушен от медиите.

Какво налага в бедни общини да се заселват чужденци, не е ясно. Как ще се оправят кметовете с бюджета също не е ясно.

Получава се парадоксът, че хиляди българи нямат домове, нямат работа, нямат право на здравна помощ, тъй като не са осигурени, записани са в Бюрото по труда, но свободни работни места няма. В същото време хора, които не са български граждани и никога не са плащали данъци у нас, ще легнат на общинския бюджет, който и без това е толкова орязан, че не стига за нищо.  Ще имат предимство при заемане на работни места, ще получават здравни и всякакви други услуги, децата им ще ходят безплатно на градина и ще бъдат привилегировани пред останалите.

Всичко дотук би могло да се приеме, ако финансирането идваше от ЕС, защото България е най-бедната страна в съюза и не може да се грижи за собствените си граждани и те се палят и самоубиват от мизерия, камо ли да поеме и чуждите.

От ГЕРБ наддадоха вой до небето, че с отмяната на постановлението България правела крачка назад и се саботирали  постиженията ни в евроингеграцията, общия ни принос към адаптацията на бежанците и Герджиков по нареждане на президента Радев искал да конфронтира страната ни с евросъюза.

Няма такова нещо, обясни днес Валери Жаблянов. Още в предизборната си платформа президентът Радев заяви, че ще се бори страната ни да бъде пълноправен член на ЕС. Пълноправен не в смисъла, в който беше досега – да изпълнява каквото й наредят, а да има право на глас и на собствено мнение.

В момента България няма пари да изпълни изискванията за квотата от бежанци и не е получила финансиране от ЕС. Трябва да отстояваме позицията си и да се преборим за това финансиране. Другите страни от Вишеградската четворка отказаха за приемат мигранти и дори вдигнаха ограда.

Само ние безропотно ги взехме да си ги отглеждаме на гърба на българския народ.

Постановлението може веднага да бъде прието от новото правителство, но при ясни условия за финансирането и приема. И задълбочена дискусия в парламента.

В противен случай излиза, че България е единствената страна, която нехае за собствените си граждани, а сервилно изпълнява всяка заповед на ЕС, което граничи с цинизъм спрямо народа.

Ние пълноправни членове ли сме на този съюз, или покорни роби и слуги?

На този въпрос трябва да си отговорим всички, ако искаме поне малко да ни уважават и да се съобразяват с нас!

 

Skandalno.net

Автор: Станислава СЛАВОВА, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *