Шок! Вдигат тока с 50 процента!

Васил ЩоновС 50 процента трябва да се вдигне цената на електроенергията, за да избегнем енергийния колапс, в който сме попаднали, каза служебният министър Васил Щонов.

Според него от десет години правителствата водели неадекватна политика спрямо енергетиката и не вдигали достатъчно цената на тока. По тази причина НЕК натрупала 3 милиарда дългове, а се очаква през следващата да качи още милиард.

Особено неадекватно действало правителството на Орешарски, което не само не вдигнало цените, но и ги намалило. Щонов не обясни как точно хората със замразени доходи ще успяват да плащат сметките си, нито обели дума за доходите. Той единствено успокои, че увеличението няма да е наведнъж, а на няколко пъти за една година, докато стигне 50 процента.

Новината имаше невероятен отклик и за няколко часа събра хиляди коментари. Хората с основание питаха защо не се изключат от системата ВЕЦ-овете и американските ТЕЦ-ове, които произвеждат скъпа еленергия, а печалбите отиват в чужбина. Защо не се продава ток само от АЕЦ Козлодуй, който работи  в момента с една пета от мощностите си, а останалите ги е замразил. Защо са сложени тези фирми и продавачи на ток по веригата, когато можеше, както преди НЕК направо да продава на потребителите.

Махнете посредниците с тлъстите печалби и заплати и така няма да се налага да дерете народа, призовават във форумите. Повечето са единодушни обаче, че ако през зимата останат на студено заради неплатени сметки, ще изгонят поредното правителство с камъни от площадите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Мисля че тоя път няма да мине номера със свръх производство на енергия да се повишават цени.Ще палнат страната и ще горят офиси.Тоя път някой ще си събере багажа за чужбина с еднопосочен билет.Спрете да будалкате хората ,не всички са необразовани цигани,има и учени и мислещи хора на които отдавна са ясни игрите на енергодружествата,пардон на енергокрадците.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *