Пред заключената Руска църква в София миряните молят на колене Свети Серафим да „измоли прошка от Бога за нас – грешните!“

Миряните от София и страната вече се молят на мощите на Свети Серафим пред заключените порти на Руската църква. Журналистът Ива Капкова и редица потребители публикуват във Фейсбук снимки на които се вижда, че стеклите се хора закачат молитвените си листове на вратите на черквата.

Миряните пред заключените порти на Руската църква

Пред залостения вход на обителта вярващите поставят букети с цветя в знак на съпричастност и несъгласие с изгонването на руските свещеници от неолибералната ни власт. 

Храмът хлопна врати след като вчера българските фашистки власти решиха да експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София заедно останалите двама руски свещеници, обслужващи храма.

МИРЯНИТЕ ПРЕД ЗАКЛЮЧЕНИТЕ ПОРТИ НА РУСКАТА ЦЪРКВА

Подобно събитие досега не се е случвало никога в цялата история на България, казват запознати и добавят, че и в Европа подобни събития са абсолютна рядкост. 

Едно от нещата, с които Руската църква в София е прочута, е това, че хората пишат желанията си на листчета, които оставят там, за да се сбъднат.

В криптата на Руската църква в София е гробът на архиепископ Соболев – Свети Серафим. 

На 26 февруари 2016 г. той бе канонизиран в катедралата „Св. Александър Невски”, като за първи път в историята и на Руската и на сестринската й Българска православни църкви един светец бе канонизиран от две църкви едновременно.

На един от молитвените листове четем: „Свети Серафиме, Моли Бога за нас грешните„.

Припомняме, че вчера свещениците от Руската православна църква „са били извикани в миграционната служба, където им е било обявено, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната ни още днес. Моментално свещениците са качени на автомобили с решетки и отведени до домовете им, за да си съберат вещите, после са ги закарали до границата със Сърбия, където са ги оставили буквално на граничната бразда.

Руският посланик в България Елеонора Митрофанова коментира случая така: „Мисля, че никой в Москва няма да предприеме огледални действия срещу Българската православна църква. Ние не сме варвари“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Господи помилуй. Помилуй каещите се, които дори вина нямат. Това светотатство ще виси на нечии вратове, като воденичен камък. Това наистина е варварщина. Господи помилуй.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *