Правда.ру: България стана главния донор на оръжие за въоръжените сили на Украйна, без да се съобразява с огромните рискове

Българските политици крайно недалновидно отслабват собствената си армия и то в момент, когато покровителите им САЩ водят последната си голяма война.

Българските политици не се съобразяват с интересите на своя народ, пише в свой коментар за Правда.ру руската журналистка Любов Степушова.

Проучването на Euractiv, което отбелязва доставки на българско оръжие за милиарди долари за Украйна през други държави през последните две години… Това проучване всъщност не казва нищо ново. Или поне не казва неща, което ние тук в Русия да не знаем отдавна. Правда. Ru съобщи за огромните доставки на българско оръжие в Украйна още през април миналата година. Не е новина и това, че българските власти през цялото време лъжеха първо, че не доставят оръжие на Украйна, а после- че нямат пръст в тези доставки.

Тогавашният вицепремиер и министър на икономиката на България, лидерът на социалистите Корнелия Нинова многократно заявяваше, че няма да позволи износ на българско оръжие за Украйна:

„Ако парламентът вземе такова решение, няма да подпиша такъв документ. Няма да подпиша такъв документ дори ако ме заплашат, че ще ме свалят от поста! Тогава просто ще напусна поста си. Съобразявам се с българския национален интерес. Повечето граждани ясно казват: не изнасяйте оръжия“, каза Нинова в интервю за БНТ в края на април 2022 г.

Новина може би е, че социалистите, които доскоро всички в България смятаха за русофили, вече не се броят за такива. Сега в българския парламент има само една русофилска партия – Възраждане, но тя има само 27 от общо 240 места в парламента и не влияе на формирането на мейнстрийма в българската политика, който е строго евроатлантически, проамерикански и крайно русофобски.

Мейнстриймът в България – да се подкрепя с оръжие режима в Киев

В България през изминалата година се смениха четири парламента. На 3 февруари президентът отново разпусна Народното събрание и насрочи нови предсрочни парламентарни избори за 2 април 2023 г.

Лидерът на партия ГЕРБ, която спечели изборите през октомври, но не успя да състави правителство, Бойко Борисов отбеляза, че „от първия ден (на СВО на РФ в Украйна) украинският флаг е в нашия партиен щаб“. Според него това е:

  1. „Нашата морална подкрепа за Украйна.
  2. „Ние приехме закона, който позволи предоставянето на български оръжия на Украйна“, цитира БНТ хвалбите на бившия български премиер Бойко Борисов.

Такъв е мейнстрийма сред почти всички български политици.

България отслабва своя отбранителен потенциал

Но настоящия български политически елит не отчитат, че давайки цялото си въоръжение на украинската армия, София може да се сблъска с голям проблема – да няма с какво да се защити в случай на ескалация на конфликта в Европа.

Страната не е имунизирана от атаки срещу българската рафинерия в Бургас, която снабдява Въоръжените сили на Украйна с гориво и горивосмазочни материали в огромни количества, както и срещу строящия се пак там най-голям в света завод за производство на бойни бронирани машини на компанията IAG.

България разчита да я пази американския военен чадър и не развива въоръжените си сили по никакъв начин. Но за българите има една неприятна новина: Америка е вече в края на могъществото си, тя води последната си голяма война.

И тези думи не са на някой руски анализатор, а на българския политолог Валентин Вацев в негово скорошно интервю за БНР. По думите му, „начинът, по който Вашингтон води войната в Украйна е ясен знак за упадъка на световния хегемон – САЩ“.

Според Вацев, това е последната голяма война на Америка, която на всичкото отгоре „не се радва на световна популярност“.

„Тази война демонстрира тяхната слабост, а не сила. Еднополюсният свят е в историята. Навлязохме в период на военни сблъсъци, които бележат прехода от еднополюсен към многополюсен свят“, каза българският експерт.

Време е българите да прогледнат как се държат умните политици

Относно Руската федерация, според Вацев предстои създаването на съюзна държава, която ще включва днешна Русия, Беларус и част от Украйна.

„Това ще бъде съюзна държава с трима президенти, която сега се подготвя„, каза експертът.

По неговите думи, до средата на този век Китай ще е с икономика двойно превишаваща обединените икономики на целия днешен т. нар. „Солидарен Запад“.

Не е ли време България да преосмисли позицията си на верен сателит на Вашингтон и да погледне как ювелирно точните в преценките си умни ръководители на държави по света, които вече заложиха на Китай – от БРИКС и ШОС, та до Унгария и Сърбия?

Любов Степушова

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. Вацев е прав, с една малка подробност. Голямата война още не е започнала.

  2. Какво ги чака в ада “нашите” фашибозуци, изпратили оръжие за убийство на братски народ не искам да помисля. Ще горят в геената.
    Мир на душите на загиналите и убити от това оръжие войничета.
    Време е това дяволско безумие да спре.
    Дяволско дело на шайка слуги на мамона, които нямат нищо общо с българския народ, с неговата воля, с неговата признателност към Русия и чедата й.

  3. Обърнете внимание на картинката-лого на чичко гугъл- особено частта с демонстрациите на черни “батковци”, протести, трибуни и инвалидизирани болни хора, зад тях доктори.
    Бг отново им провали плана като единствената страна с най-малко въкшитирани. Стана контролна група-“западнала” Европа започна да задава въпроси защо от страна с най-висок процент смъртност се превърнахме в страна с най-нисък. Прецакахме ги. Битка-спечелена. Все още не войната.
    Войната не е само тази с бомбите.
    Затова- да признаем на нас, българите, спечелената битка- прецедент в света.
    Е как да не се гордея, че съм българка.
    А дяволите все повече ни мразят.

  4. Защо пред Национален стадион В.Левски в столицата е премахната едната статуя на атлет и на нейно място е поставена инвалидна количка?!
    Докога болниците ще бъдат “търговски” дружества и ще се наричат болници?
    Не здравници, не лечебници?!
    Някои хм слуги си мислят, че не четем символи. Четем.
    А вие четете ли символи?! Слуги на сатана?!
    Че белият конник ще ви съсипе и ще върже изрода ви?!
    Четете и гледайте.

    • Г-О МИНА,В БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ Е ЗАПИСАНО И ПРИЕТО ОТ ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ТОЯНО И ЯСТНО;
      ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ДОСТЪПНО И БЕЗПЛАТНО ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ.НИЕ НЕ СМЕ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ А РОБИ НА
      ПРЕСТЪПНА АМЕРИКА.

  5. Не знам как стана така, че децата на фашагите заграбиха властта в България по нечестен начин и си правят каквото искат!. Къде сте, бре истински мъже да се противопоставите на това безумие! Жените май са мъжете в тази държава!

    • Сменихме си пола и сега величаем феминизма и си падаме по черни обрязани п@тки.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *