Полско издание: Край Авдеевка руските войски сбъдват най-мрачните кошмари на ВСУ

Положението на украинските въоръжени сили в най-добре укрепената крепост на ВСУ в Донбас става все по-тежко с всеки изминал час, пише полското издание Interia. Руските войски продължават масираната си атака срещу Авдеевка – 30-хиляден град, отстоящ само на 10 км. от Донецк, в опит да затворят украинците в така наречения котел. В най-тясната точка руските „клещи“, обхванали града, са разделени от едва седем километра и във всеки един момент капанът може да щракне, обкръжавайки в Авдеевка 40-хилядна украинска групировка.

Според последните геолокационни данни от района на Авдеевка, руснаците атакуват мощно и без прекъсване почти всички украински отбранителни линии. Непрестанните щурмове водят до напредване на руските сили на юг и на север от града. Вчера руската армия овладя напълно южната промишлена зона на Авдеевка – изключително силно укрепен район с десетки заводи. По отношение на другия силно укрепен район на север от града – гигантския завод „Коксохим“, тактиката на руснаците е да го сринат с бомби. Разрушенията на масивните бетонни сгради и комини са в ход и се извършват с помощта на ФАБ.

Руската 114-та отделна мотострелкова бригада е успяла да превземе и стъкларския завод, разположен в града. Украинските защитници на централните части на града се опитват да задържат настъплението с артилерия.

Действията на руския 277-и стрелкови батальон и 21-ва отделна мотострелкова бригада също бяха успешни. Руснаците успяха да пробият към железопътните линии и да заемат позиции в непосредствена близост до тях.

Затваряне на котела и блокиране на единствения път за снабдяване на ВСУ в Авдеевка

Щурмът на руските военни ясно показва каква е целта им – бързо блокиране на единствения останал път за снабдяване на защитниците на града

В момента, според информация, предадена от украински войници, единственият път за снабдяване на украинската групировка в Авдеевка е шосе № 00542, водещо от Орловка до Авдеевка. Доскоро част от товарите се доставяха и по черния път от Северное, но есенната разпутица направи този път неизползваем.

След превземането на стъкларския завод от руските части единственият транспортен път за украинците е подложен на огневи контрол от руската артилерия и въпреки, че не е прекъснат физически, той на практика не може да бъде използван от ВСУ нито през деня, нито през нощта.

Най-черният сценарий за украинските въоръжени сили е окончателното затваряне на котела, тоест пълното обкръжение на град Авдеевка. В момента, в най-тясната си точка, краищата на руските „клещи“ са на приблизително седем километра един от друг. Ако това се случи, 40-хилядната украинска групировка в града и околностите му ще попадне в плен.

Руснаците хвърлят в щурма затворници

Съобщения от висши украински командири сочат, че в момента в руските настъпателни операции както в Авдеевка, така и в Клещеевка, и района на Бахмут (Артьомовск) основно участват войници от частите „Буря“. Отрядите се състоят предимно от хора, които са били мобилизирани от затвори или такива с присъди от военни съдилища.

„Руските окупатори продължават да използват отрядите си „Буря Z“ и „Буря V“, за да атакуват украинските позиции във всички посоки. Те са съставени от затворници и войници, извършили престъпления“, казва генерал Олександър Сирски в публикация в социалните мрежи.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *