Пленени Висши Украински Военни РАЗКРИХА ПЪКЛЕНИТЕ ПЛАНОВЕ на Киевската Хунта:

Заловеният командир на 36-та бригада на Въоръжените сили на Украйна – военният престъпник Владимир Баранюк говори за предателството на Киев и призна, че една от тактиките на бригадата му е била да държи цивилни против волята им, за да ги ползва за „човешки щит“. Експерти твърдят, че показанията на морския пехотинец, който в момента се намира в руски плен, са превърнали семейството му в мишена на нацисткия батальон „Азов“. Защо Киев отказа да помогне на военните, блокирани в Мариупол, и как възнамерява да сформира втора армия на територията на Западна Украйна, снаряжена със западни оръжия, които обаче не може да ползва?

Командирите на 36-та бригада на ВСУ Владимир Баранюк и Дмитрий Кормянков

Командирът на 36-та бригада от морската пехота на ВСУ полковник Владимир Баранюк и началникът на щаба полковник Дмитрий Кормянков бяха заловени след опит да напуснат машиностроителния завод в Мариупол „Азовмаш“. Както каза Баранюк по време на разпит в прокуратурата на ДНР, в средата на април бойците му в „Азовмаш“, разположен до завод „Илич“ – северозападно от „Азовстал“, свършили боеприпасите и той наредил на всички да се оттеглят, а самият Баранюк повел колона, която се е опитала да пробие път към другата сражаваща се по това време групировка на пристанището на Мариупол. Автомобилът му обаче бил обстрелян и повреден, след което той продължил пеша и така бил задържан.

Командирът на 36-та бригада от ВСУ, която доказано е извършила част от престъпленията срещу мирни жители в Донбас, обвини украинските власти в предателство. „От Киев ни казаха да издържим. Да чакаме… Обясняваха ни, че към нас идват деблокиращи отряди, които скоро ще ни освободят”, разказва военният, добавяйки с горчива усмивка, че властите са ги лъгали. „Те ни обещаваха помощ, като прекрасно са си давали сметка, че няма как да ни я окажат. Ясно е че с тази лъжа са искали да ни карат да се борим до последно“, са думите на пленника.

Офицерът подчерта, че самият той е „категоричен противник“ на нацистката идеология, но това не му пречи да воюва рамо до рамо с бойците на „Азов“. От своя страна заместникът му Кормянков посочи, че АЗОВците не крият радикалните си възгледи. „Ходил съм в щаба на „Азов“. Виждал съм литературата, снимките, които са там. И знамена, които са нацистки, немски“, каза затворникът. Той призна, че дядо му „се е сражавал на страната на Червената армия“ във Великата отечествена война, „бил е партизанин в Брянските гори“ и никак нямало да му е приятно, ако един ден неговите внуци се бият рамо до рамо с „Азов“.

Баранюк каза, че батальонът „Азов“ си воювали самостоятелно, без да се съобразяват особено или да помагат на частите на редовната украинска армия. „По време на бойните действия, под съвсем лек натиск от страна на настъпващите войски на Донецката народна република, частта на Азов се оттегли и разкри тила ни. И бяхме принудени да прехвърлим резервите, които имахме, частите, които не бяха предвидени да се хвърлят в боя, за да затворим тила си, защото възникна сериозна опасност врагът да ни заобгради и да ни удари в тил “, свидетелстваха и двамата пленени висши военни.

Баранюк също се оплака, че чуждестранните инструктори, обучавали националния батальон „Азов“, както и самия националистически батальон, са снабдени с много по-добра екипировка от украинските редовни войници. „Видях, че занятията, които провеждаха батальон „Азов“, се водеха от военен лекар. Той беше някакъв чужденец, най-вероятно американец, имаше раница, групова раница, за медицинско обучение… Това е раница, която позволява например да се окаже помощ на поне два взвода“, твърди Баранюк и добави, че никога по-рано никога не е виждал такива артикули.

Освен това той си спомни за чуждестранни наемници сред украинските военни. „Имаше двама чужденци, които служат в един от батальоните. Законодателството на Украйна го позволява. Единият се казваше Ейдън, вторият, честно казано, не помня. И двамата са британци. Мотивите на тези хора да участват в бойните действия бяха удивителни. Питам ги: защо, вие няма да спечелите кой знае какви пари, нали? Те ми казаха: Не, но ние сме авантюристи“, каза той.

Що се отнася до предаването, според Кормянков, ако украинската групировка се е била оттеглила от града (Мариупол) по-рано, е щяла да спести много цивилни жертви. Той добави, че Украйна може да направи отстъпки, за да сложи край на конфликта с Русия. Според него конфликтът може да бъде разрешен чрез политически решения, а не с военни средства. Сред отстъпките, които Украйна спокойно може да направи, полковникът посочи „режим без НАТО и гаранция за ненападение“. „Това са основните моменти, ключовите. Достатъчно е да получим гаранции за нашата сигурност, както от Запада, така и от Русия“, добави той. Баранюк също се обяви против северноатлантическата ориентация на Украйна. „Аз съм за това Украйна да бъде извънблокова държава. Война до последния украинец, е пълно безумие – не виждам какво изобщо ще спечелим от тази война“, призна военният.

Следственият комитет на Русия вече обяви, че разследва задълбочено всички случаи от престъпната дейност на командирите на 36-та бригада на Въоръжените сили на Украйна въз основа на показанията на техни цивилни пленници. „Според свидетелите двамата военни командири и подчинените им войници са заключвали цивилни по апартаментите им в Мариупол, като са оборудвали бойни пунктове в съседни жилища. Следователите ще проучат подробно тези и други информации за изтезания и убийства на цивилни, и ще дадат цялостна правна оценка на действията на 36-та бригада от украинските сили за сигурност “, се казва в съобщението в „Телеграм“ на ведомството.

Руските въоръжени сили откриха от 08.00 до 18.00 ч. московско време на 5, 6 и 7 май хуманитарен коридор за евакуация на цивилните от „Азовстал“. Заради опита на противника под прикритието на излизащите от завода цивилни, да достигне до огневи позиции, ситуацията в „Азовстал“ се влоши, но предприятието не бе щурмувано от руските сили, за да не пострадат евакуиращите си цивилни. Напусналите мариуполския завод цивилни не знаеха нищо за хуманитарните коридори, които се отваряха за тях през предходните седмици, нито за подготвяната евакуация, украинските бойци в тунелите са криели от тях тази информация.

„В средата на миналия месец народната милиция на ДНР съобщи за гибелта на командира на 36-та бригада на ВСУ Баранюк, който бил убит  при опит да пробие отбраната на Мариупол. Точно по това време всъщност той е бил взет в плен. Защо е била тази дезинформация? Вероятно Баранюк е сключил договорка с прокуратурата на ДНР, според която той ще издаде ценна информация само ако семейството му бъде евакуира от Украйна. Защото в противен случай бойците от Азов са щели да ги убият като семейство на предател“, обясни Константин Сивков, вицепрезидент на Руската академия на ракетните и артилерийски науки.

Според експерта с лъжите си, че подготвя военна групировка, която да деблокира и освободи АЗОВци от Мариуполския котел, киевската хунта само е влошила положението на бойците си, подмамвайки ги да продължат съпротивата до последния си боец и да поддържат отбраната в „Азовмаш“ в очакване на помощта, която така и не идва, защото изобщо не е предвидена. „Ръководството на ВСУ се държи напълно неадекватно на ситуацията, жертвайки най-обучените си и подготвени войници от армията си в името на постигането на някакви незначителни пропагандни цели. В конкретния случай: да покаже на света и Украйна героичната съпротива на в „Азовстал“ и „Азовмаш“, каза събеседникът.

Анализаторът подчерта, че въоръжените сили на Украйна, под диктовката на чуждестранни военни, често дават заповеди за контранастъпления и пробиви в даден район, без да имат информация за оперативните възможности на руската групировка там. „Това е причината често по време на такива офанзивни действия най-обучените украински части да губят по-голямата част от състава си. Много от оцелелите и пленени офицери, като Баранюк и Кормянков, правят пълни самопризнания, в които разкриват напълно безнадеждното положение на украинската армия в момента“, подчерта Сивков.

Самият Баранюк го чака наказателно дело, материалите за което вече са предадени в Международния наказателен съд, който ще заработи в Донецк след края на специалната операция. Обвинения вече са повдигнати срещу хиляди украински военни, Водената от Баранюк 36-та бригада на ВСУ е отговорна за атаките срещу ДНР, за изтезания и убийства на цивилни… и той може да получи доживотен затвор, отбеляза експертът. „На официален Киев обаче изобщо не му пука: Зеленски и нацистката клика около него няма да променят тактиката си и ще продължат да хвърлят военните си в ада. Между другото, военната помощ за Киев – партидите с тежко въоръжение от САЩ и редица други западни страни, не е предназначена за фронта в Донбас. С тези оръжия правителството в момента създава и окомплектова „втора армия“ в Западна Украйна – съставена обаче предимно от резервисти без военен опит“, каза Сивков.

Анализаторът добави, че изправени пред неизбежното си поражение „Азов“ са озверели съвсем към цивилните с тях, които са използвали като жив щит. В тунелите има много убити цивилни от самите азовци, само защото са поискали евакуация. „Освен това националният батальон е скрил от  цивилните, че руската армия е отворила хуманитарни коридори за евакуацията им от „Азовстал“, за да продължат да се крият зад тях, ползвайки ги като „човешки щит“, подчерта събеседникът.

Повечето войници от ВСУ и цивилните граждани на Украйна няма и да научат за капитулацията на командирите на 36-та бригада и за това, че са попаднали в плен, тъй като украинското информационно пространство е напълно блокирано за чужди излъчватели. Съответно няма да има и промяна в тази порочна тактика на военното и политическото ръководство на Украйна, каза Владимир Корнилов, директор на Центъра за евразийски изследвания. „Често украинските военни попадат в плен по причина, че никой не ги е информирал, че в този район има руски войски. Ето как работи тяхното командване. Или когато под натиска на войските на ДНР, ЛНР и Русия, тръгнат да се оттеглят от някой укрепен район, се насочват към такова място, което според украинските доклади е под контрола на украинските въоръжени сили. Но информацията им е грешна и те се озовават право в лапите на руските въоръжени сили или военните на ДНР и ЛНР. Поне половината от пленените до момента украински военни части, са по такава причина“, каза експертът.

„В същото време стана ясно, че Киев дори не е планирал да сформира и праща някакви освобождаващи групи от Въоръжените сили на Украйна в помощ на обкръжената мариуполска групировка. На един много по-късен етап Зеленски и Арестович казаха, че не могат да деблокират Мариупол с военни средства“, каза политологът.

Това, че националните батальони „Азов“, „Правий сектор“ и „Айдер“ се бият рамо до рамо с въоръжените сили на Украйна, е пълна измислица, отбеляза събеседникът. „Излезе достатъчно много информация за това, че „Азов“ и „Айдар“ действат като заградителни отряди, които разстрелват онези украински военни, които решат да се предадат. Има съобщения за стотици убийства. Това е цялото им „взаимодействие“, – каза Корнилов.

А що се отнася конкретно до „Азов“, отношенията му с Киев, меко казано, не вървят гладко, отбеляза анализаторът. Имаше сблъсъци на „Азов“ с ВСУ, ръководители на батальона заплашваха с убийства членове на украинското правителство… Те на няколко пъти заплашиха, че ще се „разправят“ със съветника на канцеларията на президента на Украйна Алексий Арестович заради лъжливите му изявления, че „Азов“ контролира целия Мариупол, че „азовците“ ще се държат, колкото си поискат – „до победа“ и нямат нужда от подкрепления“. Националните батальони не служат на правителството в Киев, а на нацистката си идеология, завършва анализаторът.

Рафаел Фахрутдинов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *