Пепе Еcкoбаp: Ето как йеменските xyти матираха Запада и неговия „основан на правила pед“

Пепе Еcкобаp, геополитически анализатор от Бразилия – 29 декември 2023

Независимо дали е измислен в Северна Индия, Източен Китай или Централна Азия – от Персия до Туркестан – шахматът е азиатска игра. В шахмата винаги идва момент, в който една обикновена пешка е в състояние да разстрои цялата шахматна дъска, обикновено чрез ход в задния ред, чийто ефект просто не може да бъде изчислен.

Да, една пешка може да наложи сеизмичен мат. Ето къде сме, геополитически, в момента.

Каскадните и погромни ефекти от един-единствен ход на шахматната дъска – зашеметяващата и прецизно насочена и настроена блокада на Червено море от страна на йеменската Ансарала (по-известни като хутите) – достигат далеч отвъд глобалното корабоплаване, веригите за доставки и Войната за икономическите коридори. Да не говорим това действие съкращава значението на американските военно-морски сили до степен на незначителност.

Йеменското съпротивително движение „Ансарала“ (хутите) даде ясно да се разбере, че всеки кораб, свързан с Израел или предназначен за Израел, ще бъде прехванат, пленен или унищожен. Докато Западът се настървява срещу това и си представя, че е мишена, останалата част от света напълно разбира, че всички останали кораби могат да преминават свободно през Червено море и Суецкия канал. Руските танкери, както и китайските, иранските и корабите на страните от Глобалния юг, продължават да се движат необезпокоявани през Баб ал-Мандеб (най-тясна точка: 33 км) в Червено море.

Само хегемонът е обезпокоен от това предизвикателство към неговия „основан на правила ред“. Той е потресен от това, че западните кораби, доставящи енергия или стоки на нарушаващия закона Израел, са възпрепятствани и че веригата за доставки от Далечния Изток към Европа е прекъсната и е в дълбока криза. Въпреки, че настоящата мишена на хутите е израелската икономика, която вече е силно обезкървена, Европа е в тих ужас, защото се вижда като следващата тяхна жертва. Един-единствен йеменски ход се оказва 100 пъти по-ефективен от потока западни имперски санкции срещу цяла поредица от страни – от Иран и Венецуела до Русия.

Именно примамливата възможност този единствен ход да се превърне в промяна на световната парадигма на силите – без връщане назад – засилва апоплексията на Хегемона САЩ. Особено защото унижаването на империята им е дълбоко заложено в промяната на тази парадигма.

Карта на североизточния и северозападния морски път. В червено е Арктическия морски път

Руският президент Владимир Путин вече изпраща недвусмислено послание: Забравете за Суецкия канал. Пътят, по който Европа трябва да прекарва стоките си от Близкия и Далечния Изток, е Северният руски морски път – който китайците, в рамките на руско-китайското стратегическо партньорство, наричат Арктически път на коприната.

За смаяните европейци руснаците са предвидили и описали три варианта: Първо, да плават 15 000 мили, заобикаляйки цяла Африка покрай нос Добра надежда. Второ, да използват по-евтиния и по-бърз Северен арктически морски път на Русия. Трето, да доставят стоките си от Китай, Япония, Индонезия, Южна Корея, Индия, както и нефта и газа си от Близкия Изток, използвайки руските железници.

Росатом, който контролира Северния морски път, подчерта, че корабите, които не са от клас „лед“, вече могат да плават през лятото и есента, а целогодишното плаване скоро ще бъде възможно с помощта на флотилия от руски атомни ледоразбивачи.

Всичко това е пряка последица от един-единствен йеменски ход. Какво следва? Влизане на Йемен в БРИКС+ на срещата на върха в Казан в края на 2024 г. под руско председателство?

Новата архитектура на света ще бъде изградена в Западна Азия

Водената от САЩ армада от натовски морски сили, събрана за операцията „Защита на геноцида“, която се разпадна още преди да се роди, може би е била създадена, за да „предупреди Иран“ и да сплаши проксито му в Йемен „Ансарала“, по-известно като хуситите, Техеран обаче едва ли се е уплашил, защото, както лаконично се изрази анализаторът на Западна Азия (Близкият Изток) Аластър Крук: „Сайкс-Пико е мъртъв“.

Това е квантова промяна на шахматната дъска. И означава, че оттук нататък западноазиатските сили (Близкоизточните петролни държави + Русия) ще определят новата регионална архитектура, а не „проекцията“ на американските военноморски сили.

И води до неизразими последици: страховитите единадесет оперативни групи от американски самолетоносачи, за всички практически цели, по същество стават безполезни. Западната сила на моретата вече ще е напълно безсилна, защото морските й проходи ще са блокирани, а единствените свободни такива ще са под контрола на силата на сушата в лицето на Русия, Китай, и в по-широкия смисъл Азия.

Всички в Западна Азия са наясно, че ракетите на „Ансарала“ са в състояние да ударят саудитски и емиратски петролни находища и да ги извадят от строя. Затова не е чудно, че Рияд и Абу Даби никога не биха приели да станат част от водени от САЩ морски сили, които да се изправят срещу йеменската съпротива.  

Към това се добавя и ролята на подводните дронове, които сега са притежание на Русия и Иран. Помислете си за петдесет от тях, насочени към американски самолетоносач: той няма защита. Въпреки че американците все още разполагат с много модерни подводници, те не могат да държат Баб ал-Мандеб и Червено море отворени за западните оператори.

На енергийния фронт Москва и Техеран дори не трябва да мислят – поне засега – за използване на „ядрения“ вариант или за потенциално прекъсване на поне 25 %, а и нагоре, от световните доставки на петрол. Както лаконично го описва един анализатор от Персийския залив, „това би довело до безвъзвратна имплозия на международната финансова система“.

За тези, които все още са решени да подкрепят геноцида в Газа, има предупреждения. Министър-председателят на Ирак Мохамед Шиа ал-Судани го спомена изрично. Техеран вече призова за пълно петролно и газово ембарго срещу държавите, които подкрепят Израел.

Пълната морска блокада на Израел, щателно разработена, остава ясно изразена възможност. Командирът на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КСИР) Хосейн Салами заяви, че Израел може „скоро да бъде изправен пред затварянето на Средиземно море, Гибралтарския проток и други водни пътища“.

Имайте предвид, че все още дори не говорим за възможна блокада на Ормузкия проток; все още сме на Червено море/Баб ал-Мандеб.

Защото, ако щрауианските неокони в Белтуей наистина се отпуснат от промяната на парадигмата и действат отчаяно, за да „дадат урок“ на Иран, блокадата на Комбинацията Ормуз-Баб ал-Мандеб може да вдигне цената на петрола поне до 500 долара за барел, да предизвика имплозия на пазара на деривати на стойност 618 трилиона долара и да срине цялата международна банкова система.

Хартиеният тигър е в беда

В крайна сметка Мао Дзедун е бил прав: САЩ може би всъщност са хартиен тигър. Путин обаче е много по-внимателен, студен и пресметлив. При този руски президент всичко е свързано с асиметричен отговор, точно когато никой не го очаква.

Това ни води до основната работна хипотеза, която може би е в състояние да обясни играта на сенки, прикриваща единствения ход на Ансарала на шахматната дъска.      

Когато награденият с Пулицър разследващ журналист Сай (Сиймур) Хърш доказа как екипът на Байдън е взривил тръбите на „Северен поток“, нямаше никакъв руски отговор на това, което на практика беше терористичен акт срещу „Газпром“, срещу Германия, срещу ЕС и срещу куп европейски компании. И все пак сега Йемен с една проста блокада преобръща световното корабоплаване с главата надолу.

И така, кое е по-уязвимо? Физическите мрежи за глобално снабдяване с енергия (Pipelineistan) или таласокрацията, държавите, които извличат силата си от морско надмощие?

Русия дава привилегии на Pipelineistan: вижте например Северните потоци и Силата на Сибир 1 и 2. Но САЩ, Хегемонът, винаги разчитаха на своята таласократична сила, наследник на „Великобритания, владееща вълните“.

Е, вече не. И, изненадващо, стигането дотам дори не предполагаше „ядрения“ вариант – блокадата на Ормузкия проток, с която Вашингтон играе и плаши като луд.

Разбира се, няма да има димящо оръжие. Но е завладяващо предложението, че един-единствен йеменски ход може да е бил координиран на най-високо ниво между трима членове на БРИКС – Русия, Китай и Иран, новата за неоконите „ос на злото“ – плюс други двама от БРИКС+, енергийните сили Саудитска Арабия и ОАЕ. В смисъл „ако го направите, ние ви подкрепяме“.

Нищо от това, разбира се, не омаловажава чистотата на йеменците: тяхната защита на Палестина е свещен дълг.

Западният империализъм, а след това и турбокапитализмът винаги са били обсебени от идеята да погълнат Йемен – процес, който Иса Блуми в своята великолепна книга „Унищожаването на Йемен“ описва като „задължително лишаване на йеменците от историческата им роля на икономически, културен, духовен и политически двигател за голяма част от света на Индийския океан“.

Йемен обаче е непобедим и според местната поговорка „смъртоносен“ (Yemen Fataakah). Като част от Оста на съпротивата, йеменската Ансарала сега е ключово действащо лице в сложната драма, кооято се разиграва в цяла Евразия, която предефинира свързаността на хартленда; и заедно с китайската инициатива „Пояс и път“ (BRI), ръководения от Индия, Иран и Русия Международен транспортен коридор „Север-Юг“ (INSTC) и новия Северен морски път на Русия, включва и контрола върху последните останали под западен контрол стратегически контролно-пропускателни пунктове от Европа към Азия, които са около Средиземно море и Арабския полуостров.

Това е съвсем друга парадигма за търговска свързаност, която разбива на пух и прах досегашния западен колониален и неоколониален контрол над Афро-ЕврАзия. Така че, да, BRICS+ подкрепя Йемен, който с едно движение донесе на Pax Americana Майката на всички геополитически беди.

Източник – The Cradle

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Радостта е разбираема, но играта още не свършила. Още повече, че САЩ не са пряко засегнати, а само унижени. ТСВ все още не се е разгоряла.

  2. Петров бързо записвай Икономика защото тази тема ти е черна дупка.

  3. Аз вярвам, че от това разместване, ще произлезе нещо добро за всички държави и за по-слабите държави включително, ще се развие интензивно търговията.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *