Орбан пред BILD: Путин не е военнопрестъпник, а Украйна вече не е суверенна държава. От САЩ зависи дали ще има мир, а не от Украйна

В интервю за немският в. BILD унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че не смята руския президент Владимир Путин за военнопрестъпник.

„Не, той изобщо не е такъв“, каза той в интервю, публикувано във вторник, коментирайки решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на руския лидер. „Дебатът за военните престъпления и кой точно ги е извършвал трябва да го оставим за след войната. Ако искаме да постигнем примирие и да преговаряме, трябва да убедим тези, които са част от конфликта, да седнат на масата за преговори“, каза унгарският министър-председател.
„Лоша идея е да ги помолим да седнат на масата за преговори с репликата: „Елате на масата, за да ви арестуваме там“, добави той. Според министър-председателя „е напълно неуместно да се говори за някакви предполагаеми военни престъпления и да се спори кой ги е извършил, в този момент“. „Нуждаем се от ръководители на делегации за преговори. Кой ще ги води, ако не лидерите на участващите държави? А как те да седнат да преговарят, при поможение, че сте ги обвинили във военни престъпления„, коментира Орбан.

Запитан дали унгарските власти ще изпълнят решението на МНС, ако Путин пристигне в страната им, той отговори, че не разполага с информация за съответните планове на руския президент. „Това е хипотеза, която изобщо няма нищо общо с реалността“, заяви министър-председателят.

Виктор Орбан отговори и на въпрос за метежа, организиран от ЧВК „Вагнер“. Според него заключението, че властта в Кремъл е показала доста слабости не се опира на реалността: „Знаете ли, това е Русия. Русия работи по различен начин от нас. Структурите в Русия са много стабилни. Те се основават на армията, на службите, на полицията, така че това е различен вид държава, тя е с много стегната и ефективна структура.
Никога не забравяйте, че руската държава не е като нашите, тя не е като Германия или Унгария. Това е друг свят. Организацията им е различна, защото мащабът на страната им е различен, стабилността е различна. Така че, ако искаме да си обясним как работи всичко при тях, следвайки нашата логика на малки държави, ние винаги ще грешим.“

Водещият интервюто зададе и провокативен въпрос на Виктор Орбан, свързан с антикомунистическото му политическо минало.

– През 1989 г. изнесохте смела реч в Будапеща, призовавайки за изтегляне на съветските войски от Унгария. Вие бяхте дисидент, основен опозиционер на онзи режим. Защо десетилетия по-късно поставихте страната си до Русия, дори в Европа ви смятат за приятел на Путин?

Орбан: Провокирате ли ме с този въпрос? Знаете ли, да се твърди за унгарците, че са проруски настроени или големи приятели на руснаците, ще е грешка. Това е в противоречие с нашия исторически опит. Боря се за Унгария. Путин ме интересува като бизнес партньор. Той се грижи за неговата Русия, а аз се грижа за моята Унгария. И навремето, и сега всичко което съм правил и правя са действия, които са добри за унгарците. Светът се развива, времената се променят. Всичко, което се случва сега между Русия и Украйна, например, е лошо за унгарците. Опасно е за унгарците. Загубихме животи, в Украйна живее голямо унгарско малцинство. Опасността от война е и в нашия квартал. Не е като при вас в Германия. Между вас и конфликта в Украйна са териториите на Полша и Унгария“.

Мирът е в ръцете на американците

– Казвате, че войната няма да свърши, докато САЩ не спрат да доставят оръжия, докато САЩ не поискат мир. Ако обаче украинците нямаха оръжие, те нямаше да могат да се защитят. Можеше ли да не им доставяме оръжие и така да ги оставим на произвола на съдбата. Това ли искате?

Орбан: Не искам това, а точно обратното. Ние, унгарците, искаме да спасим Украйна. И единственият начин да ги спасим е американците да започнат преговори с руснаците и да постигнат споразумение за архитектура за сигурност в Европа, като намерят място за Украйна в тази нова архитектура за сигурност.

Не искам да влияя на украинците, но винаги пледирам за мир, мир, мир. В противен случай те ще загубят огромно богатство, много животи, Украйна ще бъде напълно разрушена. Следователно мирът е единственото решение в този момент. Мирът означава примирие сега. Така че, на тази основа, аз говоря как можем да постигнем най-бързия път и примирие.

– Говорите за най-бързия път. Интервюирах президента Зеленски преди две седмици и той твърди, че ще се сражават докато си върнат цялата територия.

Орбан: Знам това мнение, чували сме го многократно от властите в Киев. Но това, което наистина има значение, е какво искат да направят американците. Украйна вече не е суверенна държава. Няма никакви пари,  няма оръжия. Те могат да продължат да се бият само благодарение на подкрепата на Запада. Така че, ако американците решат, че искат мир, мир ще има.

– Но украинците много ясно казват: ние не преговаряме. Дори украинската Рада е приела такава резолюция.

Орбан: Да, така е. А ако Украйна е суверенна и демократична държава, то народът там има правото сам да решава бъдещето си, дали да воюват или не. Но също така и ние имаме правото да решим дали да даваме оръжие и пари на Киев или не. Повечето държави в Европа им дават, защото такава е волята на американците. Затова ние на никого не даваме пари и оръжие, включително и на украинците, ние искаме мирни преговори, борим се за мир. А мира в Украйна е изцяло в ръцете на американците.

Източници: BILD, ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. НЕ Е ВАЖНО КОЛКО МАЛКА Е ЕДНА ДЪРЖАВА, ВАЖНО Е КОЛКО ГОЛЯМ Е НЕЙНИЯТ ДУХ,РАЗУМ И МОРАЛ.Ние се оказахме на светлинни години от Унгарците.Каквото е племето ни, такива са и политиците ни, процентът на разумните у нас е обидно малък.

    • Най-лошото е, че проклетите руски окупатори построиха от една изпаднала селска България индустриална сила, която беше 27 в света и оставиха всичко това на „великите“ западни „демократи“.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *