„Ню Йорк таймс“: Ракетата, причинила трагедията на пазара в Константиновка е украинска

Свидетелски показания, отломки от ракетата и анализ на видео, заснето от улична камера на пазара в гр. Константиновка в Донбас (под украински контрол) доказват напълно категорично, че трагедията с 15 жертви и над 30 ранени от 6 септември е причинена от украинска ракета. Ракетата не е успяла да порази целта си и се е приземила на оживена търговска улица в града, като е нанесла опустошителни поражения убивайки най-малко 15 цивилни, сочи журналистическо разследване на New York Times. В оригинал можете да го видите тук.

Две седмици след ракетния удар Ню Йорк Таймс признава нещо, за което Скандално.нет писа още на 6 септември в деня на инцидента: Че ударът по пазара в Константиновка е дело на ВСУ ВИЖ ТУК

Вижте разследването на Ню Йорк Таймс долу в текста:

Ракетният удар на 6 септември срещу Костантиновка в Източна Украйна беше един от най-смъртоносните в страната от месеци, убивайки най-малко 15 цивилни и ранявайки повече от 30 други цивилни. Ракетата падна на оживен пазар, разбивайки прозорци и стени, нанасяйки смъртоносни рани на минувачи и търговци до такава степен, че някои от жертвите бяха трудно разпознаваеми.

Само два часа по-късно президентът Володимир Зеленски обвини за атаката руските „терористи“, а същата вечер заяви, че Украйна няма да провежда разследване, защото „нещата са очевидни“ Много медии взеха думите му за чиста монета и последваха примера му, обвинявайки руските въоръжени сили за инцидента. Но доказателствата, събрани и анализирани от авторитетното американско издание New York Times, които включват и обследване на фрагменти от ракетата, сателитни снимки, видео от улична камера на пазара, запечатало момента да ракетния удар, свидетелски показания и публикации в социалните медии, категорично показват, че катастрофалният ракетен удар е резултат от заблудена украинска ракета от противовъздушната отбрана, изстреляна от система „Бук“.

Експерти по противовъздушна отбрана казват, че ракети като тази, която удари оживения пазар, може да се отклонят от траекторията си по различни причини, включително поради неизправност в електрониката или в насочващата перка, която може да се е повредила или да е била отрязана по време на изстрелването.

Трагедията се разиграва на фона на битките в околността. Руските сили обстрелват Костантиновка предната вечер, но за украински артилерийски огън по града пишат няколко местни жители в местна група в социалната мрежа „Телеграм“. При това пишат за това само минути преди удара по пазара. Говорител на украинските въоръжени сили заяви, че службата за сигурност на Украйна заяви за Ню Йорк Таймс, че разследва инцидента, но според националното законодателство на страната си не може да коментира повече.

Украинските власти първоначално се опитаха да попречат на журналистите на New York Times да получат достъп до отломките от ракетата и до зоната на взрива непосредствено след удара. Но репортерите ни в крайна сметка успяха да стигнат до мястото, да разпитат свидетели и да съберат останки от ракетата.

Кадри от охранителни камери в града и на самия пазар показват, че ракетата е влетяла в Костантиновка от северозапад – откъм украинска територия, а не откъм руските линии, които са на изток и отстоят на 26 км. от Константиновка . Докато се чува звукът от приближаващата ракета, най-малко четирима пешеходци едновременно обръщат глава към посоката, от която идва звука и съответно ракетата. Те се обръщат с лице към камерата – в посока на контролираната от Украйна територия. Мигове преди да нанесе удара, от видеото се вижда отражението на прелитащата ракета над две паркирани коли – което ясно показва, че тя идва северозападна посока.

Кадър от Видеото камера на пазара в Константиновка секунда преди удара на ракетата. Бойната глава на ракетата се взривява на няколко метра над земята малко преди удара, пръскайки метални осколки във всички посоки. Кратерът и щетите, простиращи се от точката на детонация, са в съответствие с ракета, идваща от северозападна посока, според експерт по експлозиви и вторичен анализ на вестник New York Times.

Други доказателства разкриват, че минути преди удара украинските военни са изстреляли две ракети земя-въздух към руската фронтова линия от град Дружковка, отстоящ на 15 км. северозападно от Константиновка. Репортерите на New York Times бяха в Дружковка, когато чуха изходящо изстрелване на ракета в 14 часа, последвано няколко минути по-късно от втори такъв изстрел. По случайност един от членовете на екипа ни записа първото изстрелване в гласово съобщение.

Видео от улична камера на пазара в Константиновка: Двама пешеходци са се обърнали с лица по посоката, от която сее чува свистенето на идващата ракета – към камерата в посока на контролираната от Украйна територия

Жителите на Дружковка също съобщават за изходящо изстрелване по същото време в местна група в „Телеграм“. „Още едно“, се казва в пост в 14:03 ч., като се има предвид второ изстрелване на ракета. Местните жители в близост до изстрелванията ги описват като необичайно силни – по-силни от обичайните звуците, с които са свикнали, като сравняват настоящите изстрели със специфичното свистене на изстрелвания от система „Бук“. Времето, в което са регистрирани въпросните изстрелвания съвпада с ракетния удар по пазара в Костантиновка, около 14:04 часа.

Освен това двама свидетели, разговаряли с New York Times, заявиха, че са видели ракетите да се изстрелват от Дружковка по посока на руската фронтова линия около времето на удара; един от тях каза, че е видял ракетите да летят в посока Костантиновка. Украински войник в Дружковка, който пожела анонимност, също сподели, че е чул две изстрелвания на ракети откъм Дружковка приблизително по същото време.

Един от свидетелите каза още, че ракетите са били изстреляни от полета в покрайнините на град Дружковка, място, което според жителите се използва от украинските военни и от което преди това са виждали ракети за противовъздушна отбрана. Репортерите на New York Times, които посетиха мястото, видяха индикации, че наскоро е било използвано от военни, отчитайки наличието там на окопи, ями за боклук и широки следи от гуми, съответстващи на голямо военно превозно средство.

Друг ключов показател: белези от изгаряне. Много от ракетите за противовъздушна отбрана с наземно базиране се изстрелват от задната част на голям камион, като при изстрела изгарят околната трева. Анализът на сателитните изображения на въпросното място преди и след това показва нови следи от изгоряла трева около окопите в деня на удара, което вероятно показва, че мястото е било използвано за изстрелване на ракети.

Вижда се и друга промяна: прясно изкопани няколко окопа. Земята наскоро е била изгорена и тревата изглежда беше сплескана от голямо превозно средство.

След атаката украинските власти заявиха, че руските сили са използвали ракета, изстреляна от система за противовъздушна отбрана С-300, която Русия е използвала както за прихващане на самолети, така и за нанасяне на удари по цели на земята. Но ракетата С-300 има различна бойна глава от тази, която се взриви в Костантиновка. Металните фасади на сградите, които са най-близо до експлозията, са били надупчени със стотици квадратни или правоъгълни дупки, вероятно причинени от кубоподобни осколки, които е разпръснала ракетата при взривяването си.

Размерите на дупките и фрагментите, открити на местопроизшествието са еднообразни по размер и форма и сочат към едно-единствено оръжие: ракетата 9M38, която се изстрелва от мобилния зенитен апарат „Бук“. Известно е, че системата „Бук“ се използва както от Украйна, така и от Русия. Някои от дупките са с ширина по-малка от 10 милиметра, докато други са малко по-големи. 9M38 съдържа два различни размера кубични осколки от твърд метал: 8 и 13 милиметра.

Деформиран кубоид, изваден от кратера, образувал се при удара, съответства на размера на метални осколки на ракета за противовъздушна отбрана 9M38, изстреляна от пускова установка „Бук“

Репортер на New York Times разгледа и сравни с други ракетни фрагменти, събрани от множество места в Украйна, които са били изстреляни от руски системи за противовъздушна отбрана С-300, С-400 и „Бук“, както и две различни американски системи за противовъздушна отбрана. Техните форми и измервания показват, че удара по пазара в Константиновка най-вероятно е причинен от 9M38.

Двама независими военни експерти по обезвреждане на бомби, които поискаха да останат анонимни, за да могат да говорят откровено, стигнаха до същото заключение и заявиха, че фрагментите и щетите на мястото на удара са най-съвместими с ракетата 9M38.

Няколко свидетели са чули или видели украинските сили да изстрелват ракети земя-въздух от Дружковка към Костантиновка по същото време, когато се случи трагедията на пазара. А доказателствата, събрани на пазара, показват, че ракетата е дошла откъм Дружковка- тоест от украинска посока.

Защо ракетата, която има максимален обсег от малко над 30 км., се е приземила в Костантиновка, не е ясно. Въпреки че е възможно да се е повредила и да се е разбила, преди да удари предвидената цел.

Източник: New York Times

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *