Недостиг на кадри за туризма по морето! Внасяме сервитьори от Румъния и масажисти от Тайланд!

плажАбсурдът по Българското Черноморие става все по-голям с приближаването на летния сезон.

Туристите вече са си купили почивки, хотелите ще бъдат пълни…, но няма кой да обслужва гостите!

От Варна признаха, че са започнали да назначават за сервитьори румънци, които говорят добре руски и английски. Те били професионалисти и ще се надяват предимно на бакшишите, защото заплатите им няма да бъдат високи. Въпреки това се съгласили да работят у нас, защото при силен сезон ще си докарат добри пари. Освен това миналогодишният опит сочел, че румънските работници са по-любезни и имат по-богат опит.

В същото време голяма група тайландци е кандидатствала да прави професионални масажи по плажа и в хотелите. Какви ще са цените на специализираните услуги никой не знае, но със сигурност много хора ще се възползват от пръстите на спецовете, които са прочути с изкуството на масажа.

Има и български масажисти, но повечето от тях са с дипломи от едномесечни курсове и едва ли ще бъдат предпочетени от клиентите.

Поредната безумна идея е вместо традиционните спасители на плажа да се назначат медицински сестри. Как обаче ще бъдат намерени и най-важното – ще могат ли да плуват, че и да вадят удавници от морето, пак е под въпрос.

Наскоро от Съсловната организация на медсестрите обясниха, че в момента има недостиг нта кадри – 10 хиляди работни места стоят незаети, тъй като жените са заминали да работят в чужбина, където заплащането е в пъти по-голямо. Чудно е къде ще се намерят дами от рода на Памела Андерсън да стоят на постовете за жълти стотинки и да спасяват удавници чрез дишане уста в уста.

Не е ясно и откъде ще се вземат майстор-готвачите, защото и те отдавна избягаха в чужбина. Най-вероятно морските кръчмички ще наемат местни лелки и срещу ниска заплата и храна те ще готвят селски гозби както си знаят, слагайки на ястията обаче помпозни имена и надути цени. В големите ресторанти на хотелите обаче ще бъде трудно. Професионалните готвачи искали 2 000 лева заплата, а от сърцата на хотелиерите кръв капела от мъка и алчност.

Нищо чудно да бъдат наети хора и от съседна Турция, но и те не са свикнали да работят за без пари.

Дори за камериерки и чистачки по морето има бол свободни места, защото заплатите са 400 лева за 12 часов работен ден, а на много места не сключват договори с тях и не им плащат осигуровки.

В момента всяко второ място за персонал в хотелите по Северното Черноморие е свободно, признаха си хотелиери.

Те са обявили позициите и чакат някой да дойде, но българите поумняха и не искат да работят за Бог да прости.

Не сме мързеливи, искаме достойно заплащане, твърдят професионалистите. Собствениците на заведения и хотели обаче се стискат.

Но или трябва да развържат кесиите, или сами ще си посрещат гостите! Skandalno.net

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *