Над 75% от българите вече имат проблем с покриването на всекидневните си разходи

Над 75% от българите вече имат проблем с покриването на всекидневните си разходи. Това показват данните за домашните бюджети на Националния статистически институт. Освен на драстичния ръст на цените на стоки и услуги в последните месеци, обедняването на българите се дължи и на факта, че 3/4 от анкетираните казват, че доходите им са замразени. За да добави по някой лев към пенсията си, Цветана Велева продава цветята от градината си на Женския пазар в София.

„Цяла седмица не мога да ги продам. Хората казват „Как да ги купим, г-жо, като не се ядат. Ние гледаме първо да има какво да сготвим”, споделя възрастната жена.

За цвете при Цветанка се спира Офелия. „Гледам да купувам от възрастните хора, които едва свързват двата края. Много ми е мъчно”, казва жената.

Пари българинът масово вече пести и от електричество. Средно 31,2% от домакинствата са ограничавали потреблението през първото тримесечие на годината. 

„Българинът вече масово пуска пералня след 22.30 ч. и купува по-ниско качество продукти”, коментира икономистът Стоян Панчев. По думите му, хората които не са получили увеличение на заплатата си през последните 4 месеца, на практика са обеднели. На този фон 74,6% от анкетираните са заявили, че заплатите им са били замразени.

Николета, която е на пазара със сина си, се опитва да се пребори с инфлацията като е започнала да купува само най-необходимото.

„Единственият начин човек да си повиши доходите в днешно време е да започне втора работа. Това обаче е свързано с много натоварване и стрес”, коментира жената.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Как няма да имат проблеми българите, докато съществува възраждане все така бедни ще ходим. Те крадат и избиват българи 33 г. Затова избийте възрожденците, за да забогатеем и заживеем цивилизовано. Дори банани без пари може да получим.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *