Москва предупреди Вашингтон да не връща ядрените оръжия във Великобритания

Това няма да укрепи сигурността на Великобритания и САЩ, заяви Сергей Рябков

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков отправи предупреждения към САЩ за опасността от връщане на тактически ядрени оръжия във Великобритания, предават РИА Новости и „Фокус“.

„По отношение на темата за хипотетичното връщане на американски тактически ядрени оръжия на британска територия, бих искал да предупредя по най-категоричния и твърд начин срещу тази дестабилизираща стъпка“, заяви той.

Според Рябков подобни действия на Вашингтон няма да укрепят сигурността на Великобритания и САЩ и няма да се превърнат във възпиращ фактор за Москва. Той отбеляза, че разполагането на ядрени оръжия само ще увеличи общото ниво на ескалация и заплаха в Европа.

„Предполагаме, че въпреки доста тъжния опит от последните години от гледна точка на европейската сигурност, горещите глави в Лондон и Вашингтон не си извличат поуки от това, така че този сценарий е напълно възможен“, добави заместник-министърът на външните работи на Русия.

Рябков също така подчерта, че Москва не претендира да получава директни сигнали нито от Вашингтон, нито от Лондон в това отношение. Според него Русия има и други възможности да следи какво се случва и да си прави съответните изводи. Дипломатът призова страните от НАТО начело със САЩ да спрат по-нататъшната ескалация, която става все по-опасна.

Миналия петък, 26 януари, британският вестник The Telegraph съобщи, цитирайки документи на Пентагона, че САЩ планират да разположат ядрени оръжия във Великобритания за първи път от 15 години поради „нарастващата заплаха от Русия“. Според съобщения в медиите, става дума за авиобазата Лейкънхийт в Съфолк.

Вашингтон възнамерява да изпрати там бойни глави, три пъти по-мощни от бомбата, хвърлена над Хирошима. В разговор с РИА Новости представител на Пентагона отказа да потвърди или отрече информацията.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *