Милиони излязоха в цял свят срещу израелските бомбардировки на Газа

В събота стотици хиляди демонстранти се събраха в градове в Европа, Близкия изток, САЩ и Азия, за да изразят подкрепата си за палестинците на фона на бруталното израелско военно нападение срещу Ивицата Газа, убило до момента над 7 700 цивилни граждани, съобщава катарският новинарски телевизионен канал Al Jazeera.

В едно от най-големите шествия огромни тълпи преминаха през центъра на британската столица Лондон, за да поискат от правителството на министър-председателя Риши Сунак прекратяване на огъня. По оценки на полицията броят на участниците е между 50 000 и 70 000 души.

Лондон, Великобритания

Съботното шествие в Лондон беше предимно мирно, но полицията съобщи, че е извършила девет ареста: два за нападения срещу полицейски служители и седем за нарушения на обществения ред – някои от които се разглеждат като престъпления от омраза.

Подобно на позицията на Вашингтон, правителството на Сунак не призовава за прекратяване на огъня, а вместо това се застъпва за хуманитарни паузи между отделните нападения, които да позволят на хората в Ивицата Газа да получат помощ.

Обединеното кралство подкрепи „правото на Израел да се защитава“ след нападението на Хамас от 7 октомври, при което загинаха над 1400 души, предимно цивилни.

Рим, Италия

По данни на палестинското министерство на здравеопазването от началото на израелските бомбардировки преди три седмици броят на жертвите в Газа е надхвърлил 7700 души, също предимно цивилни.

Шествия се проведоха в цяла Европа – от Рим и Берлин до Виена.

В Малайзия множество демонстранти скандираше лозунги пред посолството на САЩ в Куала Лумпур. В южния индийски щат Керала се събраха около 100 хиляди души в знак на солидарност с Палестина.

Обръщайки се към 1.5 млн. поддръжници на огромен митинг в Истанбул, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Израел е окупатор, и повтори позицията си, че Хамас не е „терористична“ организация, а народоосвободителна.

Протести се проведоха и в иракската столица Багдад. Палестински протестиращи в Хеброн, на окупирания от Израел Западен бряг, призоваха за глобален бойкот на израелските продукти. „Не допринасяйте за убийството на децата на Палестина“, скандираха те.

В Европа хората излязоха по улиците на Копенхаген, Рим и Стокхолм.

Бруклинският мост на Ню Йорк

От началото на войната някои градове във Франция забраниха провеждането на митинги, опасявайки се, че те могат да обострят и без това високото социално напрежение в страната. Въпреки забраната в Париж, в събота се проведе немалък митинг. Няколко хиляди души излязоха на шествие и в южния град Марсилия.

В столицата на Нова Зеландия, Уелингтън, хиляди хора с палестински знамена и плакати с надпис „Свободна Палестина“ скандираха за прекратяване на огъня пред сградата на парламента. Шествия се проведоха и в Ню Йорк и още няколко големи американски града.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *