Меркел клекна, Ципрас се наведе, има споразумение за Гърция!

Ципрес МеркелИма подписано споразумение за Гърция!

Това каза облекчено  белгийският премиер Шарл Мишел. Минути по-късно  същата новина потвърди и  колегата му от Малта Джоузеф Мускат, който написа в Туитър, че преговорите са приключили удовлетворително за ЕС и едновременно за бунтуващите се наши съседи.

 Доналд Туск обяви в официално съобщение, което журналистите веднага  определиха  като историческо,  че : „Евросрещата на върха единодушно постигна дълго търсеното споразумение. Всички са готови да се приложи  програмата  на Европейския механизъм за сигурност, която предвижда  сериозни реформи, но  и още по-сериозна финансова подкрепа“.  Туск  твърди, че Гърция ще получи нов заем, за да се изправи на крака, но на цената на  извършването на твърди  реформи, свързани с данъците,  пенсиите и икономиите.

Ангела Меркел каза, че Гърция ще получи помощ  в размер между 82-86 милиарда, които ще се дадат поетапно през следващите три години. Споразумението бе подписано след близо 17-часови преговори.

В Гърция приемат новината с облекчение, но и с недоверие. Реформите ще ударят доста държавни чиновници, които ще останат без работа, ще се вдигне пенсионната възраст, а все още не е ясно ще се намалят ли пенсиите и социалните помощи. Какво точно пише в документа обаче, ще стане ясно след часове, когато ще бъде разпространен пълния му текст.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *