Лозан Панов пред „Шпигел“: Делян Пеевски е Скритият Вице-Премиер на България! ЕС напълно осъзнато Крепи Българската Мафия на Власт!

В България „има сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. И трите власти вече са подчинени на една малка група олигарси. Пример за това е собственикът на медийна империя Делян Пеевски, който управлява страната наравно с премиера Борисов. Ключови институции и власти се намират под негово влияние. Това подкопава трите крайъгълни камъка на реалната демокрация – независими съдилища, свободни медии и силна опозиция. Ето защо българския народ в по-голямата си част има усещането, че живее в „пленена“ държава“. Това заявява председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пред германския журналист Кено Верзек в интервю за германското сп. „Шпигел“, посветено на протестите срещу правителството и главния прокурор в страната ни. „Не си затваряй очите, Европа, и не мълчи за кошмарната ситуация в нашата страна“, призовава в интервюто си Лозан Панов, съобщи бТВ.

Лозан Панов отбелязва пред изданието, че лично той също смята страната ни за „пленена държава“ и допълва, че „Това е нещо, което европейската политика не иска да признае. В Европа се говори много за Унгария и Полша, но за съжаление не и за България“.

Председателят на Върховния касационен съд казва също пред „Шпигел“, че „съществена част“ от съдебната система е корумпирана и „превзета“, а причината, според него, са структурните проблеми в нея.

„Висшият съдебен съвет, самоуправляващият се орган на българската съдебна система, който решава всички процеси в съдебния апарат, включително назначения, дисциплинарни производства и освобождаване от длъжност, се състои предимно от политически назначени и контролирани членове. Следователно може да се каже, че най-важните части на българската съдебна система се намират под политическото влияние на ГЕРБ и биват корумпирани и притискани. Всички съдебни реформи през последните няколко години бяха само симулация на реформи“, подчертава Лозан Панов.

Като пример за корупция в съдебната система Панов дава проверката на председателя на Апелативен съд – София Даниела Дончева, която, по неговите думи, не е довела до никакви последствия, въпреки установените процесуални нарушения.

Шефът на ВКС коментира и искането на протестиращите за оставка на главния прокурор Иван Гешев и предложението за приемане на нова Конституция от страна на премиера Бойко Борисов:

„Едно от основните искания на протестиращите е оставката на всемогъщия главен прокурор. В България функционира един потресаващ модел на прокуратурата. Главният прокурор не носи отговорност и може да промени или да спре всяко разследване на прокурорите, които са под негово ръководство. Борисов, разбираемо, не само че не иска да промени нищо по този въпрос, но той е първият български премиер, който си позволи наглостта да овладее прокуратурата. Той предостави още повече правомощия на назначените от него главни прокурори. А това е опасно“.

Панов заявява пред „Шпигел“, че е в „черния списък на премиера Бойко Борисов“ заради това, че се е обявил срещу „мимикрията на съдебна реформа“ и че министър-председателят му е изпратил съобщение с предупреждение.

„Досега срещу мен бяха заведени пет дисциплинарни производства. В нито едно от тях не бяха открити нарушения от моя страна. Веднъж бяха разглобени болтовете на гумите на служебния ми автомобил. За щастие, шофьорът го забеляза. Преди 3 години маскирани мъже с кървави агнешки глави ми препречиха пътя към едно заседание. Жена ми е журналист и издател на немскоезичен български икономически вестник. Срещу нея и мен се водят десетки данъчни и наказателни дела с напълно абсурдни обвинения. Близки до правителството медии от години водят клеветническа кампания срещу нас“, казва Панов в отговор на въпрос в какво се изразява това да попаднеш в „черния списък“ на премиера.

Председателят на Върховния касационен съд казва и какво очаква от Европа по отношение на ситуацията в България:

„Лично аз многократно съм изпращал на ЕК доклади за състоянието на съдебната система в България. Мисля, че там са напълно наясно със ситуацията“, казва Панов, според когото „може да направите сравнение с болен от рак, чиито жизненоважни органи са засегнати, но всеки път, когато отиде на лекар, му се казва, че е здрав и даже получава бонбони в добавка. Бонбоните на ЕС към болната ни страна са многото милиарди евро безвъзмездни средства, които обаче потъват в частните джобове на управляващата върхушка. Те допринасят за това туморът в България да продължи да се увеличава. Затова хората излязоха сега по улиците. Те искат да победят рака“ .

Панов завършва интервюто с призива: „Не си затваряй очите, Европа, и не мълчи за кошмарната ситуация в нашата страна“.

Източник: бТВ

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Браво Лозан Панов. Досега имах съвсем друго мнение за таб, породено главно от статиите срещу теб в официоза в-к Труд. И всяка статия, разбира се без автор. А в дъното на тази кампания срещу теб са Борисов, Гешев, Блъсков. Дерзай.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *