Лихвите по дълга на САЩ надхвърлиха $1 ТРИЛИОН за първи път в историята. ГРАФИКИ

Още през юли, когато за последен път разгледахме безпрецедентното шоу на ужасите, каквото е бюджетният дефицит на САЩ, и много преди обявяването на тримесечното рефинансиране за второто тримесечие стигнахме до правилния извод, че емитирането на дълг е на път да експлодира, а доходността да нарасне, предупредихме, че Рубиконът на дълга е на път да бъде преминат и че „лихвените плащания по дълга на САЩ са на път да достигнат 1 трилион долара (ОСЕМНАДЕСЕТ НУЛИ СЛЕД ЕДИНИЦАТА)„, пише Zerohedge

Бързаме напред, за да стигнем до днес, когато краят на играта очевидно е настъпил: според собствените изчисления на Министерството на финансите общата сума на лихвите вече надхвърля 1 трилион долара (или 1,027 трилиона долара, ако трябва да сме точни).

Безпрецедентният скок както на лихвените проценти, така и на разходите за лихви през последните две години означава, че общата сума на лихвите в САЩ се е удвоила от април 2022 г. насам. През следващите години целият съществуващ дълг ще бъде с много по-високи лихвени проценти.

Общата сума (на дълга на САЩ) достигна 33,6 трилиона долара, което е повече от общия БВП на Китай, Япония, Германия и Индия.

И за да ви покаже колко ужасяващо ще стане, Майкъл Хартнет от BofA отбелязва, че през следващите 10 години „Държавният дълг на САЩ ще нарасне с 20 трилиона долара, което значи с 5,2 милиарда долара всеки ден, или с 218 милиона долара на час!

Още: През първото тримесечие на 2023 г. общият световен дълг (държавен, корпоративен и на домакинствата) достигна рекордните 227 трлн. долара, което е двойно повече от 110 трлн. долара през 2007 г. и 0,5 трлн. долара през 1952 г. В рамките на американоцентричната икономическа и финансова система светът задлъжнява с невероятни темпове. Часовникът тиктака безмилостно и с всяка изминала минута ни доближава до големия финансов взрив.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Това математиката за нищо я нямате. Трилион са 1000 милиарда. Само 12 нули.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *