Лавров: Твърденията на Запада и Украйна, че Русия „Изнася Глад“, са Нагла Лъжа!

Западът и Украйна, които в последно време кампанийно и неспирно обвиняват Русия в „износ на глад“, всъщност се опитват да прехвърлят отговорността от болната глава на здравата, се казва в статия на министъра на външните работи Сергей Лавров, предназначена за публикуване в африканските медии. Днес тя бе публикувана в сайта на руското външно министерство, предаде ТАСС.

„Бих искал да наблегна на това, че спекулациите на западната и на украинската пропаганда, които гласят, че Русия уж извършва „износ на глад“, са абсолютно безпочвени. Всъщност тези напълно лъжливи твърдения на Запада са поредния му опит да прехвърли отговорността от болната глава на здравата“, пише в статията си Лавров.

Западните санкции, наложени през последните месеци срещу Русия, изостриха сериозно ситуацията на световния продоволствен пазар. „Общоизвестно е, че още през периода на кризата около коронавируса колективният Запад използваше механизъм за валутно емитиране и по този начин „придърпваше“ към себе си стоковите и продоволствените потоци и влошаваше положението на зависимите от вноса на хранителни стоки развиващи се страни. Западните санкции, наложени през последните месеци срещу Русия, допълнително изостриха негативните тенденции“, констатира Лавров.

Руският външен министър посочва, че Москва застава зад създаването на независима и ефективна финансова система, която е неуязвима от потенциално въздействие от страна на неприятелските страни. По думите на Лавров сегашната геополитическа ситуация изисква „известна корекция на механизмите“ за сътрудничество. „На първо място става въпрос за осигуряването на безпроблемна логистика и налагането на системи за финансови разчети, които са защитени от външни намеси. В хода на взаимодействието си с партньорите си, Русия предприема действия за разширяване на използването на националните валути и платежни системи“, отбелязва той, като допълва, че партньорските страни вече работят за последователното намаляване на използването на долара и еврото в търговията помежду си.

Русия последователно застава зад укрепването на позициите на Африка в многополярната архитектура на световния ред, която трябва да се основава на принципите на Устава на ООН и да отчита културно-цивилизационното многообразие на света. Според руския външен министър Африка днес „играе все по-значима роля“ в глобалната политика и икономика, а освен това взима „активно участие в разрешаването на ключовите проблеми на съвремието“.

„Считаме създаването на африканска континентална зона за свободна търговия като стъпка по пътя към истинска икономическа независимост на континента, към неговото окончателно освобождаване от всякакви прояви на дискриминация и принуда“, обобщава Лавров.

Той подчертава, че Русия „не налага нищо на никого и не учи другите как да живеят“. „Отнасяме се с голямо уважение към суверенитета на африканските държави, към тяхното неотменимо право сами да избират пътя си на развитие. Твърдо се придържаме към принципа „африкански проблеми – африканско решение“, заявява Лавров. „Подобен подход за развитие на междудържавните връзки е коренно различен от логиката на отношението „господар-роб“, която възпроизвежда остарелия колониален модел“, допълва ръководителят на руската дипломация.

„Ценим позицията, която африканците заеха, относно случващото се в Украйна и около нея“, се казва още в статията. Лавров обръща внимание, че независимо от безпрецедентния по мащаба си външен натиск, африканските страни не са се присъединили към антируските санкции. „Подобна самостоятелна линия заслужава дълбоко уважение“, отбелязва той.

Русия и африканските страни са започнали работа по очертаването на дневния ред на втората срещна на върха Русия – Африка, се казва в статията на Лавров. По думите му най-важната задача сега е на общите пазари на партньорските страни да бъдат привлечени руски и африкански икономически субекти и те да бъдат насърчавани да участват в мащабни инфраструктурни проекти. Руският външен министър отбелязва, че тази тенденция, наред с разрешаването на други проблеми, ще получи тласък по време на втората среща на върха Русия – Африка. Планирано е тя да се проведе в Русия през следващата година. Първата такава среща се състоя през октомври 2019 г. в Сочи под мотото „За мир, сигурност и развитие“, отбелязва ТАСС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Кое от твърденията на запада, не е нагла лъжа? Това им е емблемата, запазена марка, авторско право, наднационална особеност.

  2. НЕЩО МНОГО СБЪРКАНО ИМА В РУСКАТА ПОЛИТИКА. РАЗРЕШАВАТ НА ОКРАИНА ДА ПРОДАДАТ ЖИТО ЗА 10 МИЛЯРДА ДОЛАРА И ПОСЛЕ ДА СИ КУПЯТ ОРЪЖИЕ С КОЕТО ДА УБИВАТ РУСКИ ВОЙНИЦИ. СЪЩЕВРЕМЕНО С ТИЯ ПОКУПКИ СЕ ЗАЗДРАВЯВА ГРЪБНАКА НА АМЕРИКАНСКАТА ИКОНОМИКА. САЩ ЯВНО ПРОДАВА НА ТРОЙНИ ЦЕНИ А МОЖЕ БИ И ДОСТА ПО-СКЪПО. НЯМА ЛОГИКА, ДА ПОЗВОЛЯВАШ НА ФАШИСТИТЕ БАНДЕРОВЦИ ДА ИМАТ ЖИВУЧЕСТ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *