Лавров: Събитията в Грузия много напомнят на киевския „Майдан“

Последните събития в Грузия много напомнят на киевския „Майдан“, ситуацията около законопроекта за чуждестранните агенти беше само проформа повод да се започне опит за насилствена смяна на властта. Това каза в петък руският външен министър Сергей Лавров в интервю за предаването „Голямата игра“ по Първи канал, съобщава ТАСС.

„Днешният Майдан в Грузия твърде много прилича на киевския „Майдан“. Няма съмнение, че предложеният закон да се регистрират тези неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране в размер на 20% от бюджета си, беше просто извинение да започне опит за насилствена смяна на властта“, каза руският външен министър.

По думите му, този грузински закон „бледнее в сравнение с това как се регулира дейността на чуждестранните НПО-та в САЩ, Франция, Индия и Израел“. Освен това за нарушение на същия закон в САЩ санкцията е до 250 000 долара глоба и до пет години затвор, отбеляза министърът. „В Грузия сумата е неизмеримо по-малка  – 9000 долара и не предвижда затвор или каквото и да е друго наказателно преследване“.

Руският външен министър обърна внимание и на думите на ръководителя на външната служба на ЕС Жозеп Борел относно протестите в Грузия, като нарече изказванията му лицемерни. „Въпреки факта, че в редица европейски страни съществуват същите закони за чуждите агенти, при това много по-строги, г-н Борел, без да му мигне окото, заяви, че грузинския закон противоречи на европейските ценности и е пречка на пътя на Грузия към Европейския съюз. Лицемерието, разбира се, е очевидно“, каза Лавров.

Според него протестите в Грузия са ръководени от САЩ. „Протестите в Грузия, разбира се, се дирижират отвъд океана. Те са продиктувани от една и съща глобална причина – това е желанието на САЩ да създава напрежение, да пали пожари по границите на Русия“, каза той. „Освен това, напрежението в държава като Грузия, в която сегашното правителство, точно както правителството на Янукович в Украйна през 2013 г., мисли преди всичко за икономическите интереси на страната си и отказва да се присъедини към анти-руските санкции, мотивирайки това съвсем не с факта, че са проруски политици, а поради факта, че икономическите и търговски отношения с Руската федерация, доставките на газ, насрещните доставки на вино, коняк, „Боржоми“, селскостопански продукти- те дават лъвския пай от външнотърговския бюджет на Грузия“, отбеляза министърът.

Според Лавров Грузия не иска да се откаже от това сътрудничество, но е поредната държава, принудена от хегемона САЩ да жертва националните си интереси.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

14 коментара

  1. „………Групата, за която се предполага, че е замесена в саботажа на газопроводите „Северен поток“, е използвала при наемането на яхтата „Андромеда“ в Германия подправен български паспорт, съобщи германското сорсоидното списание „Шпигел“, като се позова на данни от разследването на сатанистите…….“

    Такива ми ти работи. Правиш се на ербап терорист, взривяваш каквото не ти харесва и после обвиняваш тъпоукри и българи….

  2. немски соросоиден цирк..знаят,знаят,всичко энаят швабите,но всичко ще фалшифицират в разследването,за да угодят на господаря си…и ще мълчат като пукъли пред него да ги остави на власт,шолц,молц..и оная лезбийка бербок….щото са отглеждани,възпитавани и подготвяни за властта десетилетия..но ингилизите им готвят ножа…щото страшно ги любят и им мислят доброто..ще видите…не ги съжалявайте швабите..те толкова грехове имат пред бг народ-още от берлинския договор,след освобождението ни..,разделиха бг,после натресоха фердинандите,купиха ни елитите,вкараха ни в две губещи световни войни,с милиони репарации,ползуваха ни като окупационен корпус,дадохме десетки хиляди жертви,през 80-тте години ни натресоха пред целия свят покушението срещу папата,съсипаха ни икономиката и пазарите..как ли..първо научиха от техните сиви вълци в германия намеренията на агджа да гърми по папата,следяха го до последно,избраха сергей антонов,работещ в рим,за жертва,подготвиха негов двойник на площада,застанал зад агджа,заснеха го и подхвърлиха снимката на мнимия антонов на цял свят..и днес продължават да грабят бг..кауфланди,лидл,метро и пр..изнасят печалби..нека си носят кръста,да им се връща всичката мръсотия,която сътвориха на бг и бг народ..в бъдеще ще живеят обградени от неприятели-полша,австро-унгария и блока на ингилизите..

  3. ах милият ес,какво ли го чака…данчо караджов и група сигнал,култови …спомен мил,спомен мой,страшен сън без покой..спомен мил,спомен мой-пътник в мен цял живот..))

  4. Мръсници, боклуци са всички от западна европа! Винаги са ни били врагове! Идва им края!

    • о,те брюкселите няма да ни пуснат като ингилизите да избягаме от ес..ние сме донор..да не са луди да ни изтърват-те ще са губещите от това..те са ни прибрали в кошарата на ес заради необходимата територия за бази,но и да ни стрижат и доят,..те вземат 10 пъти повече от това,което ни дават като субсидия..това не са мои думи-това са думи на стив ханке-нобелов лауреат по икономика..ще цитирам мой познат,чужд анализатор,който ми каза..тия от брюксел няма да ви позволят да бягате като англичаните..ако само се опитате да бягате,ще бъдете смазани..вие нямате полезен ход в шахмата…единствения ви спасителен изход е да чакате разпада на ес..ако оцелеете дотогава..щото накрая ще бъдете напълно обезкостени и съсипани..бг народ ще оцелее само и когато вземе собствената си съдба в собствените ръце-и почне да си решава проблемите-щото сега ви решават съдбата отвън..и вие нищо не може да направите..а ви циганизират и турцизират,само и само да елиминират руското влияние-когато до 10-15г населението над 50 процента стане от др.етнос,влиянието ще бъде ликвидирано смята брюксел..а територията очистена за бази..затова ви разсипаха и здравеопазване-за да мрете и образование и вс.друго..

      • Хубаво, ама как да се обясни това на 90% от населението на територията, за да реагира?

      • не може..няма политици,които имат гащи да го кажат открито..костадин се опитва да казва,но е видно,че го е страх да отива до край..първо е предупреден да внимава кви ги говори,второ е приел ангажимент към създателите си да бъде по пестелив в изказа,щото пък кураторите му могат да загазят пред чорбаджиите..уйдурми бол..но смелостта му не е безгранична,а в граници и основана донякъде на съществуваща надежда,че може да разчита на помощ,ако прекали,или разгневи чорбаджиите на бг..не очаквам да се случи нищо в бг докато не се разпадне ес..тогава ще има улични ексцесии и кръвопуск по кой път да тръгваме..а това зависи единствено и само…от хода на бойните действия..там е заключена бъдещата ни съдба..

      • Какво общо имат политиците със събуждането на така наречения народ?
        Това е задължение на интелигенция, медии, будни граждани……
        Не са виновни политиците, а набедените гниди за народ, които не вярват какво им се говори.
        Като процент имаме доста умни българи, но мнозинството са си тотални имбецили. Тия ще прогледнат само като из избият синовете и изнасилят дъщерите.

      • има интелигенция и медии,които не са купени и плашливи..проф.христов,вацев,кардамски,но ги заглушават,неглижират ги,оплюват ги..в бг остана кофти материал,който лесно се манипулира..по кадърните и умните избягаха..за будни граждани не ми говори..всеки втори на улицата е буден гражданин,политикан и разбирач..никой на никого не вярва..водачи няма да има-няма да бъдат допуснати..положението е безнадеждно..изход няма..съдбата на света,в т.ч и нашата се решават в момента на изток..

      • като казах,че положението е безнадеждно,да допълня,че това не е от вчера..преди близо 20г един бг премиер в доста умопомрачено и възбудено състояние казва на няколко свои министри..натискът за ес е страшен..натискат ни от няколко страни..може би ще трябва да влезем,защото всички около нас ще бъдат приети..ние не можем да си позволим лукса да останем изолиран остров в европа и да се дърпаме-ако се дърпаме,ще бъдем смазани-това значи да обречем нашия народ на геноцид..нямаме изход..по-добре да влезем в кошарата,като изберем по малкото зло,да оцелеем,макар и бедни,отколкото вън..и да бъдем разкъсани..затова приятелю и днес-изход нема..виж кво става в сърбия..дърпаха се,после на два стола,преговори,сега въведоха санкции среищу русия,вучич обърна палачинката..и между другото трепери за живота си..ще я смажат сърбия,ако не клекне..

      • Възможно е да ги смажат, както и да победи Русия и да останат. Но там през тези 33 г. възпитаваха децата си патриотично, а не в минетчиство на негри. По време на войната им с натУ-то, нямаше побягнали като говеда сърби. Биха се и жените и децата им.
        Ние от друга страна си възпроизведохме 90% национални предатели и си подарихме държавата на сатаната. Защото медиите и образованието са на сорос.
        Предпочитам да се бяхме сражавали и да измрем за България пред това да се кланяме на британоварварщината. Пък и със сигурност щяхме да дадем по-малко от 5 млн. жертви. Щото сега над 3 млн. избегаха и си народиха по няколко небългарчета.

      • Между другото, в руската преса вече пише как щели да подаряват на сърбия части от румъния и България ….. Ларж са братушките. :)

  5. В Грузия им пипнаха НПО-тата и започнаха от Запада да пищят на умряло и да призовават за преврати и революции. Значи точно там трябва да се целим, от там идват всичките ни злини.

    • Просто гледай какво се случва там и мисли за България. Същия цирков сценарий за вкарване във войната готвят и на нас.
      Тук номера с НПО-тата няма да мине и може би ще акцентират на бутането на паметници и др. антируски мурафети.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *