Лавров: Русия ще „помисли 10 пъти“, ако cpиналaтa ce Европа ни предложи възстановяване на отношенията

Европейският съюз (ЕС) бързо губи икономическата си тежест и този процес ще се ускори в бъдеще. Това каза руският външен министър Сергей Лавров, съобщиха руските медии.

Европейският съюз губи икономическата си тежест. Този процес се развива по- бързо от очакваното и тепърва ще се ускорява“, каза Лавров в реч на форума „Примаковски четения“.

„Руската федерация ще „помисли 10 пъти“, ако сриналата се междувременно Европа ни предложи възстановяване на отношенията”, отбеляза Лавров. Той заяви още, че на Руската федерация в момента не й е приоритет възстановяване на отношенията с Европа.

САЩ и техните европейски съюзници използват широк набор от геополитически инженерни инструменти. Сред тях са провокирането на конфликти – виждаме това по целия периметър на руските граници – провеждането на информационни и психологически операции, отприщването на търговски и икономически войни„, заяви още Лавров.

„Дейността на Световната търговска организация (СТО), преди всичко на нейния орган за разрешаване на спорове, беше напълно блокирана от западняците. САЩ и васалните им „партньори“ унищожиха такива фундаментални правни основи на световните икономически отношения като свободната конкуренция и неприкосновеността на собствеността“… всички онези желони на глобалния капитализъм, в които доскоро се кълняха, добави Лавров.

Съединените щати отдавна използват долара като оръжие и светът постепенно се отдалечава от тази валута, осъзнавайки, че никой не е имунизиран от агресивната политика на Вашингтон. Това каза руският външен министър Сергей Лавров на форума „Примаковски четения“.

Той отбеляза, че Русия няма да се примири с опитите на Запада да осигури собственото си благополучие за сметка на другите и сравни ситуацията в света с Епохата на Студената война.

Ето и основните теми в речта на Лавров:

За световната икономика

Съединените щати и техните съюзници провокират конфликти, включително по границите на Русия, и започват икономически войни, за да преформатират отново света по техните си мерки, така че да „продължат да осигуряват собственото си благополучие за сметка на другите“: „Западът с всички сили се опитва да запази останките от своето господство, прибягвайки до открито неоколониални методи, които обаче предизвикват яростно отхвърляне от световното мнозинство от държави„

„Западът отдавна използва долара като оръжие. САЩ използват икономическата взаимозависимост по уепонизиран начин (от англ. weaponize, т.е. използва се като оръжие) – това е англицизм, който е разбираем.“

Отговорът на страните е да преминават все повече към използването на националните си валути при международните разплащания въвеждат алтернативни платформи за плащане, създават нови транспортни коридори и дистрибуторски вериги: „Нараства разбирането, че никой не е имунизиран от агресивните действия на Вашингтон и Брюксел. А също и че доларът ограбва националното богатство на държавите“.

Процесът на дедоларизация върви сравнително бързо, но може и с още по-голяма скорост. „В Индия и в Китайската народна република например дедоларизацията върви с по-бавни темпове, защото те доскоро бяха твърде обвързани с долара и сега рязкото напускане на тази система ще предизвика шоков ефект в техните икономики. Но и там се наблюдава постепенно отдалечаване от зависимостта от долара, платежните системи и веригите за доставки, които е изградил Запада.“

За отношенията между Русия и Европа

Русия няма и не може да има „никакви агресивни планове, никакви завоевателни планове“. Тя няма да затвори вратите „за трезво мислещите представители на историческия Запад“.

Европа подкопа репутацията си „много, много зле, може би все още не напълно“ и Москва ще „помисли 10 пъти“ дали да се сближава отново, както и доколко възможните предложения на сриналата се икономически Европа за възстановяване на отношенията отговарят на руските интереси.

Сега Русия трябва да мисли не за възстановяване на отношенията с Европа, а за това как да не зависи от действията на европейските политици, които са напълно доминирани от САЩ.

За санкциите срещу руската федерация

Антируските санкции няма да изчезнат след края на конфликта в Украйна: „Трябва да направим всичко сами, за да се предпазим от нова тяхна прищявка. Ако решат пак да ни атакуват със санкции, това да не ни се отрази по никакъв начин.“

Западните страни искат да спрат украинския конфликт, но не и да го прекратят: „Те искат да го прекратят тайно, да го замразят по хитър начин, да спечелят време, както беше в случая с Минските споразумения, за да спечелят време да въоръжат нацисткия режим в Киев отново и да продължат своята агресия – хибридна, нехибридна – срещу Русия“.

Представители на Съединените щати и Европейския съюз, които идват в централноазиатските държави и ги агитират и те да се включат в антируските санкции, „ унижават съответните страни, карат ги да вървят срещу собствения си национален интерес и в свой голям икономически ущърб“: „Това, естествено, няма да им се получи, но е пример за чудовищната западна наглост“.

За многополюсния свят

„Несправедливият модел на глобализация, при който „златният милиард“ получи основни предимства, отива в миналото.

Големи части от света вече активно прилагат формулата „регионални решения на регионалните проблеми“: „От външните играчи се очаква да предоставят всякаква помощ на страните от съответните региони, а не да им налагат рецепти и своите модели за държавно и икономическо устройство“.

Ситуацията днес, сравнена със Студената война

Ситуацията в света сега е още по-лоша, отколкото по време на Студената война: „По време на Студената война се водеха регулярни проверки, имаше и баланс на силите, великите сили сдържаха съперничеството си в политико-дипломатическа рамка. Нито САЩ, нито Съветският съюз не се опасяваха за своето бъдеще, физическо бъдеще (както сега – бел. ред).“

За международните организации

По време на своето председателство на БРИКС през следващата година Русия възнамерява да направи всичко, за да гарантира, че организацията ще укрепи позициите си на международната сцена и ще играе „все по-важна роля във формирането на справедлив световен ред“. Ще организираме задълбочен преглед на предложенията относно общите платежни системи в рамките на БРИКС.

„Важно е да се премахне историческата несправедливост, възникнала след края на ВСВ при приключването на процеса на деколонизация и появата на много десетки млади суверенни държави на мястото на бившите западни колонии. Проблемът е че много от тях останаха колонии на своите бивши колонизатори до ден днешен“.

Невъзможно е „да се разглежда с оптимизъм съдбата на организации, доминирани от Съединените щати и техните съюзници“, Съветът на Европа и ОССЕ например „вманиачено се превръщат в чисто маргинални структури“, завърши Лавров.

Източник: ТАСС

По рано президентът на Русия Владимир Путин заяви на „Примаковските четения“: Моделът на глобализация, формиран до голяма степен от западните страни в техен собствен интерес, изживя своето и е в дълбока криза. Сега се формира нова, по-справедлива система на международни отношения

Още от изявлението на Путин може да прочетете: ТУК

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Па па па на голямата уста поредната лъжа . Хич няма и да мисли даже , а ще доприпка като долен уличен помияр за поредната порция бой . След Брежнев паднаха до самото дъно предатели и боклуци.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *