Лавров нарече „игра“ реториката на европейските лидери за членството на Украйна в ЕС

Активизирането на европейските лидери и връщането на темата за присъединяването на Киев към ЕС „е игра“, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Връщането след дълго прекъсване към тази тема от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не е нищо друго, освен спекулация. От Брюксел говорят празни приказки как готвели някакви препоръки, давали били насоки, но сами признават, че Украйна не е изпълнила значителна част от критериите. Киев, посредством министъра на външните си работи Дмитро Кулеба, им отговори: „За какво са ни тези критерии, ЕС трябва да ни приемат без условия“. Подобни разговори са трудни за възприемане от човек с нормално мислене. Струва ми се, че това е игра, продължение на линията, която ЕС следва след разпадането на Съветския съюз – някакво ритуално приемане на държави с напразното обещание, че ще влязат в клуба на богатите“, каза Лавров в отговор на журналистически въпрос.

Според министъра на външните работи на Русия, ЕС никога не е имал устойчиви критерии за приемане на нови държави“. „Чисто политическата целесъобразност е причината някоя страна да бъде приета в ЕС. Такъв беше случаят, например, с балтийските страни. Нито една от тях не отговаряше по никакъв начин за условията за приемане в съюза, но политическата целесъобразност надделя. Така че няма да се изненадам дотолкова да преиграят, че наистина да приемат Украйна“, добави първият руски дипломат.

Лавров обърна внимание и на факта, че когато в Украйна беше прието „антинационалното малцинствено законодателство“, в Европейския съюз настана истински шум. „Украйна се поправи и каза, че това не се отнася за езиците на страните от съюза. Вие си направете изводите. След това разговаряхме с унгарци и други членове на ЕС, които имат големи малцинствени групи в Украйна, и изразихме надежда, че те ще защитят не само културната идентичност на своите сънародници там, но и ще надигнат глас в защита на всички принципи на международното право по отношение на националните малцинства. Обаче към момента не виждаме някакъв по-сериозен протест от страна на тези държави. Ще видим“, завърши Лавров.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. В Украйна има и българско малцинство. И не съм забелязал българско правителство да прави нещо в негова защита. Но желаещи да изпращаме военна помощ, и дори войници има.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *