К. Вигенин, БСП: Радев да отстрани измамника Спецов и да си помисли беше ли грубо използван от харвардските си министри Петков и Василев и от техните ментори!

Кристиан Вигенин написа съкрушително директен и громящ пост във Фейсбук: Новият политически проект на двамата служебни министри Кирил Петков и Румен Радев няма да разколебае подкрепата на левите избиратели за БСП, но със сигурност ще намали подкрепата за Румен Радев на президентските избори. В най-добрия случай няма да привлече нова периферия от избиратели за него. Затова е важно да се случат поне две неща, които ще ме убедят, че президентът Радев е разбрал, че беше грубо използван и съзнателно ограничава полето за изява на дуото Петков-Василев: първо, незабавно да бъде уволнен доказаният данъчен измамник Румен Спецов от поста му шеф на НАП. Спецов, когото Асен Василев вече не може да пази, е укрил данъци в размер на 1.5 млн. Вторият е вицепремиерът Пеканов да инициира последна ревизия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Мисля, че твърде много внимание се обръща на Петков, Василев и техния политически проект. Следих внимателно поведението и действията им в последните месеци и вече мога да направя извода, че тези две момчета са силно надценени – медийното им отразяване далеч надхвърля реалната им стойност. С времето, изграденият им с много пари пиарски образ ще започне да се смалява, докато се доближи до реалния и този процес вече започна.

Тези двама неолиберални харвардски възпитаници гледат на политиката като на спекулативен бизнес – откриват ниша, рекламират продукт и търсят клиенти. По-лошото е, че това, което правят, е краткосрочна инвестиция, нещо като търговия с акции за извличане на максимална моментна печалба, а не дългосрочна производствена инвестиция. Защо ли? Бяха достатъчно съобразителни да експлоатират участието си в служебното правителство и близостта си до президента, за да трупат популярност и да назначат свои приближени на ключови постове. В същото време обаче не бяха достатъчно далновидни и организирани, за да създадат инфраструктура за бъдещия си проект – партия, хора, екипи. Наложи се да действат в движение и да бързат, след като стана ясно, че излизат от правителството.

Фалстартът им показва дълбоко непознаване и подценяване на политическия пазар. Защото може и да си направил печалба с откраднат софтуер, както е направил Асен Василев, но не можеш да печелиш доверие с присвоена партия. Да влезеш в политиката с купуване на партия (с чии пари, впрочем?) е изключително безскрупулен подход. А да се пробваш да правиш това с ПК „Екогласност“ и почтен човек като лидера му Емил Георгиев, значи, че страдаш от тотална липса на преценка. Опитът пък да откъснеш партия от коалицията „БСП за България“ си е вероломно нападение, което силно прилича на вбиване на клин между БСП и президента Радев и виси въпросът глупост ли беше този опит или план на кукловодите.

Първите идеологически заявки на Петков и Василев са си типично политическо шмекерство – хем сме десни, хем сме леви, а най-вече сме почтени, макар и главно на думи, защото съмненията за почтеността се трупат, а отговорите не идват.  Със заигравката „ще правя лява политика с десни инструменти“ боравят неолибералните политици, назначенци и защитници на мултинационалния глобален капитал. С този лозунг на власт дойдоха Байдън в САЩ, Макров във Франция и Трюдо в Канада.

А усилията да се извади душата на лявото в България продължават вече 30 години с любезното и решаващо съдействие на някои западни посолства. И понеже в бедна България все не им се получава, изглежда сега са решили да правят зомби-левица, която да подмени или поне да изтласка БСП в ъгъла. Подозрителен съм, защото когато десни либерали като Петков и Василев тръгват да правят левица, тук нещо не е наред. Дали левите ще се подлъжат? Едва ли. Новият проект няма да разколебае подкрепата на левите избиратели за БСП, но със сигурност ще намали подкрепата за Румен Радев на президентските избори. В най-добрия случай няма да привлече нова периферия от избиратели за него

Затова е важно да се случат поне две неща, които ще ме убедят, че президентът Радев е разбрал, че беше грубо използван и съзнателно ограничава полето за изява на дуото Петков-Василев: първо, незабавно да бъде уволнен доказаният данъчен измамник Румен Спецов от поста му шеф на НАП. Спецов, когото Асен Василев вече не може да пази, е укрил данъци в размер на 1.5 млн. Вторият е вицепремиерът Пеканов да инициира последна ревизия на Плана за възстановяване и устойчивост и отново да върне баланса между грантове и кредити, силно изкривен в полза на последните от Петков и Василев (което впрочем е десен инструмент, с който не се постигат леви цели).

Социалистите бих окуражил да проявят търпение и здрави нерви.

С Радев са свързани нашите най-големи победи в последните години. За съжаление обаче в последно време действията му ни носят повече разочарования. Затова ако иска подкрепата ни, той трябва да спре с уклончивите си недомлъвки и честно да отговори на въпросите на левицата.

Ясно е, че и в следващото Народно събрание БСП ще трябва да търсим взаимодействие с всички, вкл. и с новия проект на дуото Петков-Василев, ако се промъкнат в парламента. Но е добре да сме наясно кой кой е и за какво се бори. Някой беше казал, че когато лъжата се качи на асансьора, истината започва да се изкачва по стълбите. Лъжата вече е горе, но и истината идва. Така че всеки, който продава илюзии, ще свърши разобличен, рано или късно. Комай само БСП няма от какво да се притеснява. Skandalno.net

Кристиан Вигенин

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Кристянчо, не беше ли ти, който ходи в Киев и заяви че България никога няма да признае анексията на Крим. В изявленията на Петков и Василев нито дума за отношенията ни с Русия, а те са барометър за по-нататъшното ни икономическо развитие. Само от санкците срещу Руси,я налажени на нас от ЕС и чичо Джо, ние губим милиарди, да не говорим за неосъществените проекти като Южен Поток и Белене. Вегенин, защо ти, подобно на Редев и двамата харвардци, съзнателно избягвате думата Русия?

  2. Не мисля, че ме лъже паметта – имам спомен, че поне в няколко телевизионни предавания Кирил Петков заявяваше,че няма политически намерения, че той е само експерт който е за няколко месеца в служебното правителство,а после ще се върне към своя успешен частен бизнес.Когато, обаче, каза,че се е отказал от канадското си гражданство, на мен ми прозвуча крайно нелогично и неразумно да се откажеш от канадско гражданство, което ти дава големи предимства в бизнеса, заради няколко месеца министерстване.Е, късите крака на лъжата излязоха наяве.

  3. НАРОДЕ ПРОУМЕЙ ЧЕ САМО СЪЮЗ НА БСПАТАКА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО ВЪЗРАЖДАНЕ И ЖАН ВИДЕНОВ МОЖЕ ДА ИЗХВЪРЛИ ЛЪЖЕДЕМОКРАЦИЯТА И ДА ВЪЗКРЪСТНЕ УМИРАЩА БЪЛГАРИЯ БРАТУШКИТЕ НЯМА ДА НИ ИЗОСТАВЯТ ТАЗИ Е НАРОДНАТА МЕЧТА

  4. За какво ляво споменава този деец? Щом е възможно да се говори от мнозина за явна коалиция ДПС-ГЕРБ-БСП, по-добре да не се афишира никой като ляв? Я да видим по какво се различават програмите на тези формации.

  5. БСП бавно и сигурно заема позиции до ДПС и ГЕРБ. Това ли трябва сега да говорите , срещу президента и Петков и Василев. В последно време Нинова е изгубила политическите инстинкти, винаги заема губеща позиция и все повече хора настройва срещу себе си. Казвам го като човек гласувал за БСП на последните избори, но сега не бих го направила.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *