Корнелия Нинова: България е на Прага на Демографска СМЪРТ! Предлагаме решения, но ГЕРБ Яростно ги Бойкотират! Защо?

Без сериозни аргументи, но с жлъчни и неадекватни обвинения и лични нападки, ГЕРБ и партиите-патерици около него отхвърлиха идеята на БСП за промени в Закона за семейните помощи за деца. След повече от два часа дебати, текстовете на левицата бяха отхвърлени от бойковото мнозинство.

Проектозаконът на левицата включваше даване на еднократна семейна помощ за всяко второ и трето дете, в размер на 10 минимални работни заплати. А сумата да се дава само на родители, които са се осигурявали в период от две години преди раждането. От БСП настояха също помощите за учебници за деца от семейства с ниски доходи да се разшири и освен първокласниците, да обхване и децата до четвърти клас. Допълнителните средства за всички тези нови мерки биха коствали на държавата около 90 млн. лева.

Опозицията мотивира предложенията си с все по-ширещата се бедност и социалното разслоение в българското общество и се позова на статистика, според която в риск от бедност или социално изключване вече живеят 510 000 деца.

От ГЕРБ обаче категорично отказаха да дебатират проблемите с бедността и наблегнаха на редовните си антикомунистически лозунги от трибуната. В България нямало млади хора заради БКП, обясни Спас Гърневски. Социалните помощи не решавали демографските проблеми, пък бе тезата на Светлана Ангелова от ГЕРБ. „Обединени патриоти“ не намериха друг аргумент срещу социалното предложение на БСП, освет този, че то идвало от опизицията, а тя нямала моралното право да говори за това. Според Валери Симеонов пък закопроектът не бил „добре изпипан“. И по тоя повод няма да се прави нищо.
А ето как Корнелия Нинова представи социалния законопроект на БСП от трибуната на Народното събрание:

„Всички политици, от всички партии, от всички цветове, години наред сме единодушни за следното – в България има тежка демографска криза. Някои експерти дори ни предупреждават за демографска смърт. Младите напускат България и трябва да им помогнем с всички стимули и възможности на държавата да ги задържим тук. Работещите бедни се увеличават. Дотук всички сме единодушни за това. Думи, само думи, облечени през предходните години в множество стратегии, доклади, доктрини, отчети… Без резултат.

От „БСП за България“ предлагаме алтернатива, действия и решения. Какво получаваме от другата страна? Обединени патриоти току-що се скараха вътрешнокоалиционно, въпреки че имат общ представител – вицепремиер по демография. Не могат да се разберат, а са част от това управление. ГЕРБ след 10 години управление казват, че е нужен цялостен подход. Дайте го, уважаеми колеги. Ето, ние ви предлагаме. Според вас то било на парче. Не сте ли вие управляващите?“ – това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„БСП сме почерпили добър европейски опит – еднократна помощ за второ и трето дете в размер на 5600 лв. тази година, а ако догодина се увеличи минималната на 610 лева – 6100 лв. Увеличаване на помощта от 1 до 4 клас и връщане на тази помощ, ако децата не ходят на училище. Сега да видим защо сте против. БСП не била дала обосновка. Ако бяхте прочели какво предлагаме, щяхте да видите, че ясно сме изчислили, че се отнася за 120 хил. деца, че ще струва 90 млн. лв. Основният аргумент, който изтъквате – няма пари, трябва актуализация на бюджета. Уважаеми управляващи, за един месец ще правите два пъти актуализация на бюджета по средата на годината – един път, за да се намали партийната субсидия и втори път, за да се увеличи дефицитът на близо 3 млрд. лв. и да вземете нови заеми. За едни 90 млн. лв. за деца, за младите семейства, демографската катастрофа- няма пари и не може да се прави актуализация на бюджета. Източник не сме били посочили. Много ясно, че източник е излишъкът. Не можело – по Закона за публичните финанси това не ставало така, защото харченето на излишък трябва да се предложи от МС и да се одобри от НС.

Питам ви, т.е. питам  премиера Борисов, одобри ли Народното събрание да изхарчите 2 млрд. лв. извън бюджета в края на 2018 г., еднолично, по свое решение, за да си правите ПР? Как така- тогава Законът за публичните финанси не важи, а за българските млади семейства и деца не може без актуализация на бюджета?  Питам Борисов, тази година преди изборите, изхарчи ли минавайки с джипа стотици милиони левове, извън бюджета, одобрен от парламента. Защо за този човек Законът за публичните финанси не важи, а за работещите бедни, за младите семейства, за децата, при установена от всички ни демографска катастрофа, това важи? Аргументите ви са слаби. Правителството се справяло с този проблем и предложенията на БСП не трябвало да се приемат – колко добре се справя правителството? В риск от бедност или социално изключване живеят 41% от българските деца – близо 500 000. Делът на работещите бедни достига 10%, а през 2013 г. беше 7%. Вижте за вашето управление с какъв темп расте делът на работещите бедни. През 2018 г. населението на страната намалява с близо 50 000 души. През същата година в страната са регистрирани 62 197 живо родени деца, в сравнение с предходната година са намалели с 1758. Така ли добре се справя правителството?“, попита Корнелия Нинова.

„Демографският проблем, криза или смърт, както някои го определят, наистина изисква национално съгласие. Не можете да си затваряте очите с клишетата, че няма пари, трябва да се прави актуализация на бюджета и правителството се справя добре. Това не работи, уважаеми управляващи. Статистиката всяка година върви надолу. Прогледнете, нека решим  стъпка по стъпка този въпрос. Той изисква години наред последователна работа. Не едните да направят нещо, а другите да дойдат и да го отменят. Демографският проблем е този, който изисква в най-голяма степен национално съгласие. Не отричайте това, което предлага опозицията, само защото го предлага тя. Дайте своите предложения между първо и второ четене. Да седнем и разумно да решим- какво ще прави политическата класа, за да спаси българската нация и който и да управлява да го прави, независимо от политическите ни различия. По други въпроси можем да спорим, но демография, здравеопазване и образование са неща, които стоят над партийните ни интереси, над всеки един от нас тук. Дано тези, които дойдат след нас, да мислят отговорно по тези въпроси и да продължат това, което можем да започнем сега. Готови сме за разумен разговор, за добри решения за спасяването на българската нация от демографска смърт“, завърши Корнелия Нинова.

Законопроектът обаче бе отхвърлен. Защото очевидно България се управлява от фашисти. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Понятието еднолична партия не съществува никъде по света, освен в България, Тук един тарикат измисли далавера и с помощта на друг тарикат я превърна в партия. Схемата е проста. Членове се събират по принципите, алчни, тъпи и пробивни. Горната граница на второто е първото лице. Учудващото е, че една страна с до скоро добро образование, се оказа богата на такива индивиди, които успяха да се бетонират в управлението ѝ, да я потопят и да я давят вече, почти без чужда помощ. За да се разруши тази система, като кошер, трябва в правилният момент да се отстрани майката и да не се даде шанс, да отгледат нова. Дори да успеят, нито силата, нито нивото ще е същото.
    С предложения, гласувания и всякакви там демонстрации няма да стане. Това е за сведение на другарите Нинова и Радев!

  2. СЛАВА БСП ПОЗДРАВЛЕНИЯ КОРНЕЛИЯ НИНОВА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД СМЕ СЪС ТЕБ

  3. Нинова – мъдра и умна! До кога ще се правим на слепци пре д умиращата ни нация ? До кога ще вярваме на демагогията на гербаджиите? Жалко за младите, които все пак ще останат на тази територия – България!

  4. ГРОБ съвсем изнагляха, а това е знак, че са към края си. Змията хапе най-яростно, когато умира. БСП са единствената алтернатива.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *